Rengjøring av hagemøbler

Jo da, vedlikeholdsfritt må også vaskes

Slik tar du vårrengjøring på utemøblene.

VEDLIKEHOLDSFRITT: Men det betyr ikke at du kan droppe vasken.
VEDLIKEHOLDSFRITT: Men det betyr ikke at du kan droppe vasken. Foto: FOTO: Produsenten
Publisert Oppdatert

Selv de mest vedlikeholdsfrie av terrassemøbler holder seg ifølge ekspertene enda finere og lengre med litt jevnlig rengjøring og oppmerksomhet.

- Møbler i plastrotting er populære fordi de krever minimalt med vedlikehold, sier kommunikasjonssjef hos Ikea, Siv Elizabeth Egger.

- Disse tåler også det meste av det norske været, og kan oppbevares ute på vinterstid.

Men Egger anbefaler likevel å gi møblene en kjapp omgang med såpe og vann når du pakker dem frem fra presenningen om våren.

- Vi anbefaler at disse dekkes med et vanntett materiale på vinterstid slik at vann ikke slipper til. Når du så er klar for å ta i bruk møblene igjen, bør du vaske over med et mildt såpevann for å fjerne det som måtte være av støv og skitt.

Les også: Slik vasker du terrassen

SÅPE OG VANN: Mildt såpevann og en myk svamp er perfekt for å rengjøre møbler i kunstrotting.
SÅPE OG VANN: Mildt såpevann og en myk svamp er perfekt for å rengjøre møbler i kunstrotting. Foto: FOTO: Produsenten

Plastrotting og andre vedlikeholdsfrie materialer

- Begrepet "vedlikeholdfrie hagemøbler" brukes ofte, men kan misforstås, forklarer Bente Grønlund hos Ballerud Hagesenter.

- Alle utemøbler krever noe stell og de blir også skitne. Men utover generell rengjøring krever vedlikeholdsfrie hagemøbler lite arbeid for å holde seg pene år etter år, noe som er fint for miljøet og ikke minst mer komfortabelt for deg.

Grønlund forklarer at kunstrotting - eller plastrotting som det også kalles - er lett å rengjøre.

- For lettere smussfjerning kan du bruke høytrykkspyleren på et lavt nivå, forklarer eksperten.

- Men unngå eventuelle synlige teakdeler da trykket kan erodere overflaten på treverket. Oftest holder det fint å spyle med vanlig hageslange.

Grønlund anbefaler spesialprodukter for mer "inntørket" skitt eller flekker på møblene.

- Det er viktig å bruke et rengjøringsmiddel som ikke skummer da rester av skummet kan feste seg i mellomrommene i fletten og deretter trekke til seg skitt.

Les også: Slik bygger du tak på terrassen helt selv

ZALO ER SUPERT: Bruk lunkent vann med Zalo når du skal vaske av plastmøblene dine.
ZALO ER SUPERT: Bruk lunkent vann med Zalo når du skal vaske av plastmøblene dine. Foto: FOTO: Produsenten

Møbler i plast

De aller fleste av oss eier ett eller annet til hagen eller uteplassen i plast, og plastmøbler har alltid vært populære.

- Alle hagemøbler kan rengjøres raskt og lettvint med mildt såpevann, forklarer Tore Furland i Møbelringen.

- Til plast kan man bruke plastrens.

Husk at sollys bryter ned plastmøblene.

- Solstrålene gjør at plastoverflaten blir ru, som igjen resulterer i at urenheter i luften fester seg i plasten, forklarer Furland.

- Her er det beste rådet grundig vask med såpe og vann, deretter voks.

Egger er enig:

- Plastmøbler er lekende lette å gjøre rent som regel, og det holder lenge med Zalo, vann og en myk børste.

På nettstedet Kjerringråd.no har de følgende råd for å rengjøre utemøbler av plast:

"Stygge hagemøbler av plast blir som nye igjen med litt båtpolish. Båtpolish er spesielt beregnet på polering av hard plast, og egner seg derfor utmerket til polering av skitne hagemøbler."

Grønlund anbefaler å rengjøre plastmøbler hver vår.

- Grønnsåpe eller et vanlig oppvaskmiddel holder fint. Og hold deg langt unna skuremidler som etterlater stygge riper og gjør at smuss får enda bedre feste. For å beskytte plasten mot smussangrep, går det an å polere møblene med bivoks.

Les også: Slik fornyer du hagemøblene

REGELMESSIG RENGJØING: Ikke glem hagemøblene når du gjør rent.
REGELMESSIG RENGJØING: Ikke glem hagemøblene når du gjør rent. Foto: FOTO: Produsenten

Utemøbler i stål og jern

Stålmøbler rengjøres også best med mildt såpevann og krever lite vedlikehold, men det er en god idé å holde dem tørre under lagring.

- Bruk såpe og vann, og gjerne en gammel tannbørste slik at du kommer skikkelig til i alle kriker og kroker, forklarer nettstedet Channel4.

Har møblene fått rustflekker fjerner du disse ved å bruke litt stålull. Spesialmiddel for rust kan også være nyttig å prøve. Når du først har fjernet rusten, bør du benytte deg av et spesialmiddel for å "forsegle" området slik at rusten ikke kommer tilbake.

Blank neglelakk kan brukes om det er snakk om et lite område.

Les også: Kan du vaske terrassen med grønnsåpe?

TREMØBLER: Av alle utemøbler, er det hagemøbler i tre som krever mest vedlikehold for å holde seg pene.
TREMØBLER: Av alle utemøbler, er det hagemøbler i tre som krever mest vedlikehold for å holde seg pene. Foto: FOTO: Thinkstock

Tremøbler

Mange av oss synes tremøbler er det peneste og mest tradisjonelle valget til uterommet, men det er ingen tvil om at tremøbler krever mer vedlikehold enn utemøbler i andre materialer.

- Tremøbler bør oljes minst én gang i året, men dersom det kommer små sprekker i treet eller fargeforandringer er det et tegn på at de bør oljes på nytt, forklarer Egger.

- Det er også viktig å beskytte møbler i tre mot vær og vind, da disse møblene kan utvikle mugg om de utsettes for fukt over lengre perioder.

Egger forklarer at møbler i tre bør vaskes med mildt såpevann, og at man deretter bør være nøye med å tørke av all overflødig væske med en ren, tørr klut.

De aller fleste hagemøbler i tre krever regelmessig overflatebehandling med olje, lakk eller beis. Men dersom møblene er trykkimpregnerte, og uten noen form for overflatebehandling, er det først og fremst vask som gjelder.

- Trykkimpregnerte materialer vil på samme måte som ikke impregnerte materialer gråne og sprekke opp dersom de blir eksponert for sol, har sjefingeniør Bjørn Jacobsen hos Treteknisk institutt tidligere uttalt til Klikk Bolig.

TIPS: Du bør unngå å lakke, male eller beise når det er sterkt solskinn, fuktig vær eller lave temperaturer. Sjekk værmeldingen før du går i gang med vedlikeholdsarbeidet.

Grønlund understreker også at tremøblers levetid først og fremst vil avgjøres av hvordan de oppbevares når de ikke er i bruk.

- Overmalte møbler er tilpasset utendørs bruk, men treverk er et levende materiale og vil påvirkes av luftfuktighet og større temperatursvingninger, forklarer Grønlund.

- Noe som kan medføre at malingen sprekker. Malte møbler bør rengjøres jevnlig når de er i bruk, og skulle det bli et hakk i malingen, er det viktig å overmale riften så snart som mulig, slik at fuktighet ikke trenger inn i treverket.

Grønlund anbefaler spesialmiddelet Gloster Painted Furniture Cleaner.

Les også: Tips til vårrengjøringen

VASK UTEPUTENE: Bruk en tørmoppklut for å fjerne tørt støv som pollen og lignende på hageputene, og bruk mildt såpevann til våte flekker.
VASK UTEPUTENE: Bruk en tørmoppklut for å fjerne tørt støv som pollen og lignende på hageputene, og bruk mildt såpevann til våte flekker. Foto: FOTO: Produsenten

Tekstiler til uteplassen

Uteplassen er ikke bare møbler i plast eller treverk, de aller fleste av oss har også investert i diverse stolputer og andre tekstiler for å gjøre uterommet mer komfortabelt og trivelig. Selv om de fleste av disse er tilpasset utelivet, så sier det seg selv at også tekstilene krever litt vask og rengjøring i ny og ne.

- Hvordan du behandler sitteputene avhenger naturligvis av hva slags stoff de er laget av, forklarer Egger.

- Det viktigste du gjør med henhold til renhold at tekstiler til uterommet er å følge vaskeanvisningen som står på, da noen må vaskes for hånd, mens andre igjen kan vaskes i vaskemaskin.

Hos Ballerud Hagesenter er man snar med å påpeke at tekstiler til uteplassen ikke må glemmes.

- Når det gjelder utemøblering er tekstiler det svakeste leddet, forklarer Grønlund.

- Så her gjelder det å velge god kvalitet.

Slik rengjør du:

- Bruk en tørrmoppklut for å fjerne tørt støv som pollen og lignende, forklarer eksperten.

- Tørt på tørt - vått på vått. Bruk mildt såpevann til våte flekker, fett og annet klissete, skyll godt, bruk gjerne haveslangen. Bruk et ikke-skummende, såpefritt vaskemiddel på tekstilene. Såperestene fester seg i nettingen, og skitt og lort fester seg i såperestene. Vi har spesialproduktene som gjør jobben lettere.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning