Fornye hagemøbler

Slik fornyer du hagemøblene

Maling, beis eller olje? Her er tipsene du trenger for å gi hagemøblene dine et ansiktsløft før sommeren.

GOD SOM NY: Gi de falmede hagemøblene dine litt omtanke og behandling, så kan de bli gode som nye.
GOD SOM NY: Gi de falmede hagemøblene dine litt omtanke og behandling, så kan de bli gode som nye. Foto: FOTO: Jon Halvorsen, ifi
Publisert Oppdatert

Med enkle grep kan dine gamle hagemøbler bli gode som nye.

Tremøbler

Fremgangsgmåte for å behandle og vedlikeholde dine tremøbler avhenger av to faktorer: hvilken tresort det er og hvordan de er behandlet fra før.

Les også: Slik får du fart på gressklipperen

Hagemøbler i teak

Teak vil med tiden bli grått og værbitt om det ikke beskyttes. Ønsker du den varme, opprinnelige fargen fra treverket tilbake kan du behandle en god teak- eller edeltreolje.

- Meget slitt treverk bør vaskes i to trinn med teakrens eller terrassefornyer som fjerner gammel behandling, og terrassevask som nøytraliserer og bleker treverket. Påfør deretter en god teak- eller edeltreolje, enten fra sprayflaske eller vanlig boks, skriver ifi.no

- Puss lett vekk trefibre med et vannslipepapir fuktet med teakolje. Oljen skal ikke danne film, men påføres igjen og igjen til treverket er mettet. Overskytende olje tørkes vekk. Trenger treverket bare en oppfrisking, holder behandling med et lutfritt rengjøringsmiddel eller terrassevask og etterfølgende olje.

Les også: Nå må du klippe tujahekken

Malte hagemøbler

Malte hagemøbler i tre kan bli slitt og stygge med tiden. Enten du har slitne møbler du vil fornye, eller gamle du har kjøpt brukt, kan maling av tremøblene dine være en billig og bra løsning.

Nye hagemøbler i edeltre kan gjerne få en etterbehandling før de utsettes for vær og vind. Hvis vann som slås ut på overflaten renner vekk uten å etterlate striper, behøver det ikke å behandles. Trekker vannet inn, bør det behandles. Vask i så fall vekk alle rester av olje og skitt på overflaten med en teakrens, forvask for maling eller kraftvask, og påfør ny olje.

Les også: Les dette før du pusser opp kjøkkenet

Hagemøbler i beiset tre

Har du beisede hagemøbler gjelder den samme fremgangsgmåten om møblene dine er nye eller gamle. Beisede møbler trenger lite vedlikehold, og beis bevarer trestrukturen bedre enn med maling.

Vask møblene godt med såpevann og la tørke. Påfør deretter to lag med beis.

NY MED MALING: Gamle møbler kan bli som nye med litt frisk og fargerik maling.
NY MED MALING: Gamle møbler kan bli som nye med litt frisk og fargerik maling. Foto: FOTO: Jotun
STILIGE STOLER: Mal de gamle stolene dine i knæsje farger for å få et helt nytt uttrykk.
STILIGE STOLER: Mal de gamle stolene dine i knæsje farger for å få et helt nytt uttrykk. Foto: FOTO: Jotun

Møbler i metall

Har møblene allerede fått rust vil det være vanskelig å fjerne det fullstendig. Men med en god olje og et nytt malingsstrøk kan møbelet beskyttes mot videre angrep.

Fjern all løstsittende rust og maling, og påfør malerolje eller en spesiell rustolje som trekker inn i rusten og driver ut luft og fuktighet. Når rustflekkene er mettet med olje og har en silkematt glans, skal det hele tørke over natten før maling. Bruk en egnet metallprimer og maling.

Les også: Maling av møbler - unngå tabbene

Hagemøbler i plast

Hagemøbler i plast falmer raskt, og levetiden er kortere enn på tremøbler. Det lureste man kan gjøre er å sette plaststoler i skyggen når man ikke bruker dem, siden solen bryter ned plasten.

- Overfladisk skitt kan vaskes vekk med husvask, men om det ikke hjelper, må spesialprodukter til. En vask med møbelrens og etterbehandling med voks kan gi tilbake fordums glans, skriver ifi.

Rengjør og avfett plasten ved å gni inn møbelrensemiddel med poleringsstålull, og tørk av med lofrie bomullsfiller eller universalklut. Husk å bruke gummihansker.

Etter noen minutters tørketid påføres en beskyttende voks som poleres inn i plasten. Voksen kan med fordel også brukes på nye og fargede møbler, som da vil beholde glans og farge lenge.

Les også: Kan du vaske terrassen med grønnsåpe?

- Vask med zalo

Man kan lese mange steder at plastmøbler kan behandles med både båtpolish og bilpolish for å bli skinnende rene. Gunnar Faale fra Ballerud Hagesenter er helt uenig.

FARGERIKT I HAGEN: Det finnes også mange fargerike hagemøbler i metall. 
FARGERIKT I HAGEN: Det finnes også mange fargerike hagemøbler i metall.  Foto: FOTO: Produsentbilde

- Det beste rådet jeg kan gi er å bruke lunkent vann med zalo. Har møblene allerede blitt grå er det ingen vei tilbake, forklarer Gunnar Faale. Jeg vil ikke anbefale noen å bruke polish på plastmøbler, for det skader mer enn det gagner. Polishen bryter nemlig ned Gale Coaten på møblene og forkorter dermed levetiden.

Han påpeker at det finnes to ulike typer plastmøbler, de rimelige møblene i pvc, og de dyrere møblene i polypropylen. Og det er de billigere møblene av pvc som tar skade av polish.

- Vi har sluttet helt å selge det her hos oss. Det er heller ikke lurt å bruke Jif eller Ata, påpeker han. Det er altfor sterke midler og det ødelegger plasten.

Man får det man betaler for, og møbler i polypropylen har lengre levetid enn de billigere møblene i pvc. Med plastmøbler må man være klar over at alt har sin levetid, mener Faale.

Les også: Tips til vårrengjøringen

Vedlikehold av hagemøbler

Det aller viktigste man kan gjøre for å bevare hagemøblene så lenge som mulig, er å gi dem pleie og omsorg underveis.

SETT INN MED VOKS: Ifi anbefaler å vaske plastmøblene godt, og deretter sette dem inn med voks.
SETT INN MED VOKS: Ifi anbefaler å vaske plastmøblene godt, og deretter sette dem inn med voks. Foto: FOTO: Ifi

Hagemøbler, uansett materiale, bør rengjøres med såpevann og tørkes godt før de settes bort for vinteren. Sørg for at møblene står på et tørt og frostsikkert sted over vinteren.

Et godt tips underveis kan være å gi tremøblene dine et årlig fotbad med treolje.

Møbler i kunstflett trenger ikke å beises eller males jevnlig. Vanlig vasking med hageslangen og en børste holder. Men om man har mulighet bør man settes møblene under tak eller en presenning om vinteren og ta putene inn.

Uteputene kan også holdes ved like, ved hjelp av tekstilimpregnering. Se fremgangsmåte her.

KUNSTROTTING: Møbler i kunstrotting må ikke skrapes, beises eller males jevnlig, her holder det med vanlig vasking.
KUNSTROTTING: Møbler i kunstrotting må ikke skrapes, beises eller males jevnlig, her holder det med vanlig vasking. Foto: FOTO: Skeidar

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning