7 tips: Slik tar du vårvasken i en fei

Ingenting er som å ønske våren og sommeren velkommen i en ren og pen hytte, men det skjer ikke av seg selv. Slik tar du vårvasken i en fei.

BORT MED FETT: Selv om du er flink med daglig rengjøring, bør det gjøres grundigere en gang iblant. En skurekrem er god å ha. 
Publisert

Sola står høyere på himmelen og dagene blir lysere og lengre. Men det er også noe ubarmhjertig med sola som avslører støv i krokene og flekker på gulvet – for ikke å snakke om de møkkete vinduene! 

– Vårrengjøringen er blitt en tradisjon for mange. Det handler egentlig om å vaske det man ikke pleier å vaske så ofte, men som har godt av en vask av og til, sier Caroline Heyerdahl i Csoaps.

Hun er forfatter av boka Vaskehjelpen og gründer av Csoaps, som har utviklet vaskemidler og såper uten miljøskadelige kjemikalier og fargestoffer. Hun er også opptatt av at vasking ikke trenger å være så kjedelig.

– Det beste er selvfølgelig når man er ferdig, men sett på en podkast og se på det som en treningsøkt.

KLART GLASS: Sola er kjærkommen på denne årstiden, men den kan også avsløre at det er lenge siden forrige vindusvask. 

Vinduene først

– Hvor du starter velger du selv, men det samler seg mye støv, fett og miljøgifter på innsiden av vinduene. Dette er ugunstig for inneklimaet, så det er en god idé å starte med innsiden av disse.

Hvis ikke vinduene er veldig skitne, anbefaler hun ganske enkelt å spraye med en glass- og speilspray og tørke godt av med en tørr og ren klut.

– Går du litt grundigere til verks, eller skal du vaske vinduene utvendig, kan du fylle en bøtte med varmt vann og litt stjernesåpe eller oppvaskmiddel og vaske med klut og bruke nal etterpå.

Hun unngår mikrofiberklut, i motsetning til mange andre.

– Mikrofiberkluter avgir mikroplast, og jeg liker å ha kontroll på plasten. Jeg vet det er ulike meninger her, men ved å bruke mikroplast slipper vi opp kontrollen og sender den ut i naturen og livet i havet.

Les også:  Gjør 30 minutter husarbeid hver dag – og ta fri hele helgen

Bort med fettet

Uansett standard og størrelse på hyttekjøkkenet, er det godt å få bort matsøl og fett. Vi steker og braser med smør og olje og passer på å vaske platetoppen etterpå, men når er sist du vasket selve stekeovnen? Eller ventilatoren over komfyren som tross alt er der for å fjerne matos?

– Fettfiltrene i ventilatoren bør faktisk vaskes hver måned for at den skal yte best mulig, sier Shari Brown i Ikea Norge. Men dette rådet gjelder når kjøkkenet er i daglig bruk, så du kan trygt dytte litt på vaskeintervallene på hytta.

– Husk likevel at fettfilteret bare er det synlige filteret ytterst på viften, ikke glem resten, råder Shari Brown.

BORT MED FETT: Selv om du er flink med daglig rengjøring, bør det gjøres grundigere en gang iblant. En skurekrem er god å ha. 

Noen ventilatorer har avtrekksrør som sender matosen ut av hytta, mens andre har kjøkkenventilatorer med kullfilter. Da trekkes matosen inn i viften og gjennom kullfilteret, før det slippes ren luft inn i kjøkkenet. Det er litt ulike måter å vaske dem på, men felles for alle er at du ikke kommer unna rengjøringen.

– Om ikke du har avtrekk og et rør ut av fra ventilatoren, har du et kullfilter. Men det finnes også ulike typer kullfilter. Noen kan vaskes i oppvaskmaskinen, mens andre byttes ut en eller to ganger i året.

Lag din egen skurekrem

Blant sammen 1 del natron og 2 deler vann

Skrubb godt på det som skal vaskes. Bruk en tannbørste eller en svamp.

Kilde: Caroline Heyerdahl, Csoaps

Utedoen må også vaskes

Det er stor forskjell på toalettfasilitetene på hytter, men Heyerdahl anbefaler alltid å starte med å åpne vinduet eller døra.

– Luft er gratis og bra for inneklimaet, men ellers handler det om å bruke egnet spray eller en bøtte med varmt vann og noen dråper såpe, og gyve løs med godt oppvridd klut. Så må jeg slå et slag for vidunderkremen, som er en fransk lurifaks av en skurekrem bestående av leire, såpe og økologiske dufter.

Den kan nemlig brukes til det aller meste, og i alle rom.

– Fukt overflaten med svampen, skum opp, skur i vei og skyll av. Det hvite pulveret er leire og kan sitte litt igjen, men da er det bare å skylle litt mer.

Vann er selvskreven i rengjøring, men ofte er tørrmopping og støvsuging nok. Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) er det viktig å velge riktig støvsuger. Noen blåser støvet nærmest ut igjen, slik at du ender opp med mer svevestøv i luften enn før du begynte.

NAAF anbefaler en støvsuger med HEPA-filter, som filtrerer og fanger opp støvet, men om ikke du trenger ny støvsuger med det første, hjelper det godt å skifte støvsugerpose regelmessig.

Les også: Slik holder du kokeplatene rene

Vaske på utsiden

Hytta trenger også å rengjøres utvendig, og er du nøye med dette kan du forlenge male-intervallene. Det lureste er å velge en gråværsdag, for i stekende sol vil såpen tørke før den gjør nytten. 

– Du bør vaske hytta utvendig hvert år, selv om den ikke ser skitten ut. Det er viktig å holde veggene mest mulig fri for skitt og støv, da reduseres risikoen for at svertesopp og alger fester seg, sier Helge Christiansen i Krefting, som blant annet har rengjøringsmidler til hus og hage.

Det finnes en rekke vaskemidler på markedet, men Christiansen anbefaler skumvask fordi det er lettest å jobbe med. Skummet fester seg til veggene og blir hengende en stund og får lengre virketid enn en mer tyntflytende såpe.

– Har du også en skumkanon, rekker du over store deler av hytteveggene og det blir mindre tid i stigen og kanskje du også slipper å leie stillas.

HYTTEVASK: Påfør gjerne skumvask med en skum­kanon som kobles til en høytrykksspyler, sier Helge Christiansen i Krefting & Co.

Smarte grep når du skal vaske utvendig

Kjør bort bilen før du vasker!

Vær forsiktig ved bruk av høytrykksspyler, ofte er hageslangen et tryggere alternativ.

Bruk verneutstyr; briller og hansker. 

Lukk alle vinduer.

Lukk ventiler på vegg og i vinduene.

Skal du male etter du har vasket – husk å la veggen tørke ordentlig først.

Får du hjelp av naboen, husk å kjøpe noe godt til pausen!

Kilde: Jotun

Slik gjør du det

Christiansen forklarer at skumvask kan påføres med en skumkanon som kobles til en høytrykksspyler. Start nederst på veggen og jobb deg oppover. Når veggen er dekket med såpeskum, bør det få stå å virke i minst tre-fire minutter.

– Dersom huset er ekstra skittent kan det lønne seg å ta noen tak med en myk kost på et forlengerskaft. Det er viktig at kosten er myk for å unngå at du skader kledningen, tipser han.

Såpen skal skylles av nedenfra og oppover. Det er mengden vann som skyller bort såpen, ikke trykket. 

– Treverket og malingen kan ta skade av høyt vanntrykk, og hvis ikke du er veldig trent i å bruke høytrykksspyler skånsomt, anbefaler vi hageslangen. Da unngår du at vannet trenger inn i eventuelle sår i treverket.

Du får igjen for strevet

Mens Krefting anbefaler Stabil Skumvask for hus, tipser Jotun om deres 2-i-1 Husvask og Soppfjerner.

– Klimaet er i endring og vi forventer mer nedbør. Sopp og alger trives dessverre godt i fuktige miljøer, som på en fuktig hyttevegg, og dette kan gi råteskader ganske raskt. Derfor mener vi at vår husvask er et godt alternativ som gir god beskyttelse, sier Jannicke Gulbrandsen i Jotun.

Det finnes uansett mange ulike vaskemidler på markedet, så velg det du er komfortabel med. Men det er uansett lurt å starte med å spyle hytteveggen med hageslangen for det verste av bøss og skitt. Deretter bruker du vaskemiddel som angitt og skrubber forsiktig før du skyller av.

7 gode vasketips

1. Inngangspartiet: Det er lurt med en god dørmatte og en kost ved inngangsdøra. Da kan alle koste av seg barnåler, mose, gress og eventuell sauemøkk. En kost lett tilgjengelig i gangen er også lurt, slik at du unngår å dra bøsset med deg innover i hytta.

2. Våte klær: Sørg for at du har nok med knagger og oppheng til vått tøy. Det tørker fortere og blir mindre rotete – og det blir lettere å holde rent.

3. Daglig rengjøring: Må du i brønnen for å hente vann, kan det være en idé med engangskluter innsatt med rengjøringsmidler. Disse kan også brukes til å tørke av vaskeservanter og toalettsete. Fyll eventuelt en sprayflaske med vann og noen dråper Zalo som kan brukes sammen med en klut.

4. Mikrofiber: Mikrofibermoppen er effektiv mot støv når den er tørr og mot flekker når den er fuktig. Bruk mest tørrmopp, men er det veldig fettete og flekkete bør du bruke våtmopp, gjerne med et rengjøringsmiddel. Det holder med vanlig oppvaskmiddel, men har du mye ubehandlet tre, kan du bruke grønnsåpevann.

5. Få renere inneklima: Vedfyring og stearinlys er hyggelig, men ugunstig for innemiljøet. Gå over tak og vegger med en tørr mikrofibermopp et par ganger i året.

6. Fjern støvete fett: Stekeos og fett setter seg fort i hele hytta om du har åpen løsning, og spesielt hvis du ikke har skikkelig avtrekk. Fjern støv og fett med en fuktig mikrofiberklut og litt oppvaskmiddel.

7. Håndvask på utedo: Monter en dispenser med håndsprit på utedoen, da får man rengjort hendene uten vann. Håndsprit fryser heller ikke om vinteren. 

Kilde: Citymaid.no