Rengjøring

Slik fjerner du fettflekker fra børstet stål

Fem enkle rengjøringstips før jul.

Industristil: Med den industrielle stilen følger det med noen utfordringer. Det oppstår lett fettflekker og fingermerker. Bildet viser en gasskomfyr med fettflekker.
Industristil: Med den industrielle stilen følger det med noen utfordringer. Det oppstår lett fettflekker og fingermerker. Bildet viser en gasskomfyr med fettflekker. Foto: Foto: Bjørn Inge Karlsen
Publisert Oppdatert

Det er ganske kjedelig å vaske huset, kanskje aller verst å fjerne striper i doskåla.

Men som med det meste av vedlikehold er jobben enklere om du sørger for jevnlig oppfølging.

Visste du at fettet fra stekepannen ikke skal helles ut i vasken?

Nå har vi samlet fem smarte tips som du kan notere deg før jul.

For vet du hvordan du fjerner fettflekker fra børstet stål eller blir kvitt rødvinsflekker på duken?

Har du eksempelvis problemer med vondt lukt på vaskerommet? Du kan ganske enkelt helle vann ned i sluk eller avløpsrør og avslutte med noen dråper matolje på toppen.

Dette tipset fungerer fordi vannet fukter rørene og lager en luktsperre. Matoljen danner så en hinne på dette vannspeilet som hindrer fordamping og slik holder luktsperren på plass.

Slik fjerner du fettflekker fra børstet stål

Med enkle grep fjerner du fingermerker.

Industristil: Med den industrielle stilen følger det med noen utfordringer. Det oppstår lett fettflekker og fingermerker. Bildet viser en gasskomfyr med fettflekker.
Industristil: Med den industrielle stilen følger det med noen utfordringer. Det oppstår lett fettflekker og fingermerker. Bildet viser en gasskomfyr med fettflekker. Foto: Foto: Bjørn Inge Karlsen

Ettersom børstet stål har spredt seg til mange kjøkken, kan fettflekker bli et irritasjonsmoment.

Komfyrer, ventilatorhetter og kjøleskap viser fettflekker og fingermerker langt tydeligere enn de tradisjonelle hvitevarene.

- Til vask av stål på kjøkkenet utvendig anbefaler vi Jif Universal, opplyser Malin Skaar i forbrukerservice i Lilleborg.

- Spray på og tørk av umiddelbart, aller helst med tørkepapir som ikke loer. Er du usikker på om materialet tåler noe annet enn et spesialmiddel, så prøv på et mindre synlig sted først, oppfordrer hun.

Elkjøp, som er storselger av hvitevarer i Norge, tilbyr to spesialprodukter: Det ene med navnet 3M Metal Polish, som kan benyttes til blanke overflater.

Produktet skal rengjøre, polerer og etterlate en beskyttende hinne. I tillegg har de et produkt med navnet Wproterrab. Et anti-bakterielt rensemiddel som beskytter alle glatte overflater som krom, aluminium og rustfritt stål.

Flere rengjøringsfirmaer har imidlertid liten tro på at spesialprodukter skal forhindre fettflekker eller fingermerker i å feste seg.

De benytter salmiakk som tas på en svamp. Deretter påføre et skinnemiddel.

Enkelte hevder babyolje vil fungere

Les også:

Sjekk boligmarkedet nå

Bruk aske til å rense glassdøren på ovnen

Aske fjerner sot.

Mange bolig- og hytteeiere har vedovn med glass i front som gir innsyn til flammende. Men flere opplever at glasset soter og ikke alltid gir deg like god sikt som du ønsker.

Askemetoden: Krøll sammen avispapir, fukt papiret med litt vann, dypp papiret i asken og smør det utover glasset. La det virke en kort stund og tørk av med mer papir eller en klut.
Askemetoden: Krøll sammen avispapir, fukt papiret med litt vann, dypp papiret i asken og smør det utover glasset. La det virke en kort stund og tørk av med mer papir eller en klut. Foto: Foto: Niklas Hart

Vi har testet metoden som går ut på å utnytte askens oppløsende egenskaper på problemfeltene. Fordelene er åpenbare: aske er gratis, og du har det lett tilgjengelig.

Slik går du frem: Krøll sammen avispapir, fukt papiret med litt vann, dypp papiret i asken og smør det utover glasset. La det virke en kort stund og tørk av med mer papir eller en klut.

Vår usertfisiserte test av de to metodene ga ingen synlige forskjeller. Felles for resultatene er at glasset gir godt innsyn til flammene, men slett ikke fremstår som krystallklart.

Styreleder i bransjeforeningen norsk varme, Grethe Bachmann, kjenner ikke til undersøkelser som skulle tilsi at askemetoden ikke bør benyttes. Likevel hevder hun at glassrens nok er det tryggeste valget.

Fenomenet sotete glass oppstår for øvrig dersom du ikke har sjekket at veden du fyrer med er tørr nok. Dersom veden ligger inntil glasset kan du også oppleve at glasset blir svart.

Slik blir du kvitt rødvinsflekker

Kokende melk fjerner rødvinsflekker.

Har du vært uheldig og sølt rødvin på sengetøyet, yndlingsplagget, eller på duken?

Fungerte fint: Venstresiden er renset med aske, mens høyresiden er vasket med glassrens. Resultatet fremstår som likt, viser ny test på klikk.no.
Fungerte fint: Venstresiden er renset med aske, mens høyresiden er vasket med glassrens. Resultatet fremstår som likt, viser ny test på klikk.no. Foto: Foto: Niklas Hart

Vi har trålt nettet for å finne det beste kanskje mest uvanlige tipset; nemlig å bruke kokende melk for å fjerne rødvinsflekkene.

Foto: Foto: Marte Korsbrekke

Dette rådet har vi selvsagt testet selv, og kan konstatere at det fungerer.

Kok opp litt melk i en gryte. Mens gryten fremdeles står på platen, dypp tekstilet nedi slik at rødvinsflekken blir dekket. La melken virke noen minutter.

Etter behandling med kokende melk er rødvinsflekken borte. Det vil selvsagt være naturlig å kjøre tekstilet i vaskemaskinen etter dette.

Line Bergh Johansen er PR Marketing Director i Arcus, Norges største leverandør av vin og brennevin har tidligere gitt følgende tips:

- Det beste man kan gjøre er å fjerne flekken så raskt som mulig, før den har tørket: Bland BioTex eller Vanish med varmt vann og skum godt. Ha det på flekken, la det virke litt og skyll deretter med vann, råder hun.

Rajka Alisa hos Hvit Snipp renseri har følgende råd til vanskelige rødvinsflekker:

- Hell to store skjeer med natron i lunket vann. La plagget ligge oppi noen minutter, så skal flekkene være borte, har hun forklart til Klikk.no.

Les også:

Se landets kuleste hytteprosjekter

Dette fjerner fettflekker fra bordet

Ekspertene er ikke enige.

Har du et spisebord i tre anbefaler IFI (Informasjonsrådet for farge og interiør) Liberon flekkfjerningspulver

Det gjør du på følgende måte: Ta godt med møbelrens over flekkene slik at den trenger inn i bordet og renser det grundig.

Deretter strør du rikelig med pulver over møbelrensen. Det absorberer fettet, slik at det trekkes ut av bordflaten.

FETTFLEKKER: Skal du bruke lunkent vann tilsatt Zalo? Trelut Naturell eller Treblek? Eller hva med White spirit? Ekspertrådene florerer.
FETTFLEKKER: Skal du bruke lunkent vann tilsatt Zalo? Trelut Naturell eller Treblek? Eller hva med White spirit? Ekspertrådene florerer. Foto: Foto: Hytteliv arkiv

La blandingen tørke og børst deretter vekk pulveret. Vips så har flekkene forsvunnet. Når flekkene er borte og bordet er rent, kan du sette inn overflaten med treolje . Den skal forsegler treverket og forhindrer skjolder og flekker, skal vi tro informasjonskontoret.

Renholdsekspert Else Liv Hagesæther som har skrevet boken Rent - enkelt og greit, anbefaler White spirit.

- Absolutt. Det løser opp. Den nye flekken som kommer tar du vekk med grønnsåpe.

Richard Nilsen i Norsk Trepleie har hatt følgende råd til klikk.no.

- På et ubehandlet trebord vil jeg anbefale Trelut Naturell og Treblek med blandingsforhold 50/50. Pensle det på, gni lett, men ikke skrubb. Når det har tørket setter du overflaten inn med olje, gjerne Royal Kjøkkenbenkolje. Er bordet behandlet er det som regel oljet og da kan du benytte Trerens

Les også:

Her er Norges kuleste betonghytte

Hell matolje i sluket for å unngå lukt

Med disse grepene unngår du ubehagelig lukt.

Lukt fra sluk er et problem noen sliter med, men dette lar seg løse med enkle grep, lyder ekspertrådene.

Sluk og vannlås kan ofte tørke ut dersom det ikke er jevnlig tilførsel av vann. Det er denne uttørkingen som fører til vond lukt.

- Dette er spesielt vanlig på hytter og lignende steder siden sluk og vannlåser ofte står ubrukt i lengre perioder av gangen, har fagsjef Oddgeir Tobiassen i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening forklart til klikk.no

- For å kvitte seg med lukten kan du ganske enkelt helle vann ned i sluk eller avløpsrør og gjerne avslutte med noen dråper matolje på toppen, fortsetter han.

Vond lukt: Sluk og vannlås kan ofte tørke ut dersom det ikke er jevnlig tilførsel av vann. Det er denne uttørkingen som fører til vond lukt. Matolje løser problemet.
Vond lukt: Sluk og vannlås kan ofte tørke ut dersom det ikke er jevnlig tilførsel av vann. Det er denne uttørkingen som fører til vond lukt. Matolje løser problemet. Foto: Foto: Colourbox.com/Jørgen Flemming

Tipset fungerer fordi vannet fukter rørene og lager en luktsperre. Matoljen danner så en hinne på dette vannspeilet som hindrer fordamping og slik holder luktsperren på plass.

Les også:

Her er Norges drømmehytte 2013

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning