Denne hytta på Lyngholmen sør for Kristiansand hedres i midten av november av Norsk Betongforening for fremragende arkitektur og førsteklasses bruk av betong.

Dette skjer samtidig som Betongtavlen 2013 deles ut. En arkitekturpris som hyller årets beste betongarbeid.

Etter vurdering av alle innkomne forslag sto nemlig juryen igjen med tre bygg som hver på sitt vis har gode kvaliteter. Førsteprisen, selve Betongtavlen 2013, gikk til Selvika rasteplass, Nasjonal turistveg Havøysund. En rasteplass med en imponerende utforming av kompleks karakter.

Hederlig omtale fikk Vækerøveien 3 og hytta på Lyngholmen. Hytta var for øvrig det eneste privatprosjektet som fikk heder, og er tegnet av arkitektkontoret Lund Hagem Arkitekter.

HEDERLIG OMTALE: Det er ikke vanskelig å la seg begeistre av denne vakre betonghytta på Lyngholmen ved Kristiansand. Hytta er tegnet av arkitektkontoret Lund Hagem Arkitekter. Entreprenør: Bico bygg og innredning. Byggeteknikk: eStatikk as

HEDERLIG OMTALE: Det er ikke vanskelig å la seg begeistre av denne vakre betonghytta på Lyngholmen ved Kristiansand. Hytta er tegnet av arkitektkontoret Lund Hagem Arkitekter. Entreprenør: Bico bygg og innredning. Byggeteknikk: eStatikk as © Foto: Lund Hagem Arkitekter

Det er ikke vanskelig å la seg begeistre av betonghytta på Lyngholmen.

"De innvendige betongarbeidene i gulv og veggflater er utført med fine, presise overflater og detaljer", heter det i juryens begrunnelse. Utvendig framstår bygningen også med vakker trekledning.

Det mest oppsiktsvekkende er den bærende ideen som er det store hvite taket. Ifølge juryen svever det nærmest over hele byggevolumet som en dekkende vinge i flott samspill med omkringliggende svaberg.

Taket er utført av vanntett, lys betong, isolert på undersiden med høyeffektive vakumisolasjonspaneler. Dette gir minimal tykkelse og ikke minst et uvanlig arkitektonisk uttrykk på en hytte.

TUNG HEDER: Betonghytta er det eneste privatprosjektet som fikk heder av betongprisjuryen i 2013.

TUNG HEDER: Betonghytta er det eneste privatprosjektet som fikk heder av betongprisjuryen i 2013. © Foto: Lund Hagem Arkitekter

Kreativt: Betongtavlen 2013 gikk til Selvika rasteplass, Nasjonal turistveg Havøysund Selvika er en solrik bukt i Finnmark på veg til Havøysund. Stedet har i alle tider vært et populært utfartssted hvor folk i området som har søkt seg ned i strandkanten mot horisonten og havet i vest. Arkitekter er Reiulf Ramstad Arkitekter AS. Byggeteknikk: Dr. Techn. Kristoffer Apeland AS. Entreprenør: T. Johansen Drift AS

KREATIVT: Den gjeveste prisen, Betongtavlen 2013, gikk til Selvika rasteplass, Nasjonal turistveg Havøysund Selvika er en solrik bukt i Finnmark på veg til Havøysund. Et populært utfartssted i strandkanten med utsikt mot horisonten og havet i vest. Arkitekter er Reiulf Ramstad Arkitekter. Byggeteknikk er Dr. Techn. Kristoffer Apeland AS. Entreprenør: T. Johansen Drift AS. © FOTO: Reiulf Ramstad Arkitekter AS

Kim Skaara, president i Norske arkitekters landsforbund, liker betonghytta veldig godt, men innrømmer at betong fortsatt er et kostbart byggemateriale i Norge.

- Men det har blitt rimeligere, det skal sies. Fordelen er dessuten at det kreves lite vedlikehold. Skaara opplever hytta på Lyngholmen som estetisk vakker og bruken av lyst tilslag på betongen gjør at den ikke blir så dyster på en grå regnværsdag.

- Hvordan vurderer du Betongprisen 2013?

- Det er en tung pris, bokstavelig talt... Det er helt klart en fin annerkjennelse for arkitekter å vinne disse såkalte materialprisene.

Betongprisen 2013 deles ut den 14. november på Gyldendalhuset, Sehestedtsplass.

Hederlig omtale II: Vækerøveien 3, Oslo fikk skryt for de bærende innvendige veggskivekonstruksjonene i lys betong som er utført med en svært høy presisjon, særlig i den store adkomsthallen, heter det i juryens begrunnelse. Arkitekter er Arne Henriksen Arkitekter. Entreprenører: Vedal Entreprenør AS Stenseth & RS Entreprenør. Byggeteknikk: Seim og Hultgren AS.

TUNG HEDER: Vækerøveien 3 i Oslo fikk skryt for de bærende innvendige veggskivekonstruksjonene i lys betong som er utført med en svært høy presisjon, særlig i den store adkomsthallen. Arkitekter er Arne Henriksen Arkitekter. Entreprenører er Vedal Entreprenør AS Stenseth & RS Entreprenør. Byggeteknikk: Seim og Hultgren AS. © FOTO: Ole H Krokstrand

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!