Bolig og boligmarked

Tid for å gjøre kupp i boligmarkedet

Prisene er definitivt på vei nedover i boligmarkedet.

NEDSATT I PRIS: Denne boligen på Rodeløkka i Oslo var opprinnelig prissatt til 8 500 000, men har nå en prisantydning på 7 500 000.
NEDSATT I PRIS: Denne boligen på Rodeløkka i Oslo var opprinnelig prissatt til 8 500 000, men har nå en prisantydning på 7 500 000. Foto: FOTO: Jan Thoresen
Sist oppdatert

Det hevdes at prisen er det beste salgsargumentet, og i så måte kan det synes som om boligselgerne er i ferd med å miste et godt argument. For det skjer noe i boligmarkedet, sies det. Priskurvene er i ferd med å tippe nedover. Ikke med samme styrke som under finanskrisen, men prisene går ikke lenger i taket. Det byr på interessante muligheter for dem som planlegger å kjøpe seg en bolig.

- Tiden kan absolutt være inne for å kjøpe seg bolig. Vi har sett en nedadgående trend i boligmarkedet helt siden april mai i år, sier administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff), Christian Vammervold Dreyer, til klikk.no.

- Vi tror imidlertid ikke på et veldig stort prisfall, først og fremst fordi takten i boligbyggingen nærmer seg et dramatisk lavt nivå. Tar ikke boligbyggingen seg opp igjen, vil dette kunne presse prisene opp igjen til neste år.

- Vi ser at det er for lav vekst i antall nybygg i forhold til befolkningsveksten. Særlig er dette tydelig i Oslo, hvor det årlig bygges 4000 for få boliger, uttaler administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger, til klikk.no.

- Noe av dem som også forklarer avviket, er den høye arbeidsinnvandringen vi har hatt det siste året, beskriver professor i samfunnsøkonomi ved Handelshøyskolen i Bergen (NHH), Ola Grytten, overfor klikk.no.

Han forklarer utviklingen blant annet med for lav tilgang på aktuelle tomter i de områdene hvor folk ønsker å bo.

- Og så er kostnadsnivået for høyt, blant annet som følge av strengere krav fra bygningsmyndighetene.

"De nye tekniske forskriftene (TEK 10) har nå slått inn for alvor, og flere boligbyggere gir tilbakemelding om at det blir for dyrt å bygge", skriver foreningen på sin nettside.

- Det tar for lang tid å få godkjent et prosjekt, slik at det skapes en usikkerhet om prosjektene er salgbare når de blir ferdigstilt, utdyper Grytten.

Ned én million

Ifølge statistikken til boligportalen Boliga.no, som overvåker det norske boligmarkedet, var det per 19. november 103 boliger som var satt ned i pris, mens for bare seks stykker var prisen hevet.

Prisnedslagene for disse 103 varierer fra 10 000 kroner og til 600 000. Av knappe 17500 boliger er nesten 3000 av dem satt ned i pris. Den største nominelle prisnedsettelsen er på drøye én million for en bolig i Aremark i Østfold.

"Dette er en flott beliggende eiendom som strekker seg langs Aremarksjøens bredde med over 100 meter strandlinje. Lett skrånende terreng. Vestvendt og masse sol. Flott sjøutsikt", skriver eiendomsmegleren i prospektet om eiendommen.

- Selger kjøpte eiendommen for noen år siden og hadde nok en forhåpning om å få den samme prisen, men har måttet justere ned, forteller eiendomsmegler hos Estate, Mats Lilledal, til klikk.no.

- Eiendommen har imidlertid forfalt en god del i løpet av disse årene, så det er et behov for en omfattende oppgradering. Samtidig er den årlige festeavgiften for leie av tomten satt opp.

Selv om dette er en privatbolig, antar Lilledal at eiendommen også kan være aktuell for dem som er på jakt etter en fritidsbolig, fordi det ikke er boplikt i Aremark kommune.

Stabilt marked

Foto: Skjermdump: Estate

Statistikken til Boliga viser at siden 1. november er prisene på flertallet av salgsobjektene satt ned med nesten 284 millioner, mens noen boliger opplevde en prisstigning på totalt 38 millioner.

Stemningen i meglerbransjen er likevel ikke nedtrykt.

- Vi får tilbakemeldinger fra medlemmene våre om at markedet er stabilt. Fortsatt selges det mange boliger, men ikke de samme prisene som tidligere. Vi opplever at aktørene fortsatt har tro på markedet, fremhever Vammervold Dreyer i Eff.

- Samtidig erfarer vi at selgerne er litt mer imøtekommende i forhold til prisjusteringer.

En annen bolig med nedjustert pris, er denne i Stavanger. Opprinnelig pris var 2 290 000 kroner, mens prisantydning er på 1 990 000. Det er imidlertid ingen stor bolig. Bruksarealet er på 39 m2 og inneholder Gang, bad, stue, kjøkken, soverom. I prospekt beskrives leiligheten blant annet som "En pen leilighet utenfor sentrum".

Dyrest synker mest

Ifølge Vammervold Dreyer er prisnedgangen i boligmarkedet tydeligst i blant annet de mest attraktive områdene i Oslo.

PRISNEDSATT: Prisantydningen for denne 2-roms boligen i Stavanger er redusert med 300 000 kroner.
PRISNEDSATT: Prisantydningen for denne 2-roms boligen i Stavanger er redusert med 300 000 kroner. Foto: Skjermdump: Sandnes Sparebank

- Det er de dyreste områdene som har hatt den dårligste utviklingen. Årsaken er at det har blitt så dyrt at prisene stanger i taket.

- Det er min oppfatning at boligprisene er for høye i et langsiktig tidsperspektiv, tilføyer Ola Grytten.

- Derfor er det mulig å se for seg at den prisnedgangen vi nå ser kan fortsette en stund fremover.

Han tror imidlertid ikke det vil kunne komme et betydelig krakk i boligmarkedet med det første.

- Til det bygges det for lite, med mindre det da kommer et makroøkonomisk sjokk som vil skape en bred nedgangskonjunktur.

Les også:

Uten egenkapital: Slik skaffer du deg bolig

Hyttemarkedet i Norge: 4780, 4770, 4790, 1560

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Denne saken ble første gang publisert 21/11 2013, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også