Norges drømmehytte 2013

Bygget vinnerhytta selv

Gunhild Momrak fra Fyresdal laftet sin egen hytte på 15 kvadratmeter. Med den vant hun konkurransen Norges drømmehytte 2013.

Vinnerhytta: Gunhild Momraks hytte i Fyresdal i Telemark vant konkurransen Norges drømmehytte i 2013. Byggeår 1994. Størrelse 15 m² og uthus på 12 m². Fasiliteter: Solceller og biodo. Fjellvann fra bekken.
Vinnerhytta: Gunhild Momraks hytte i Fyresdal i Telemark vant konkurransen Norges drømmehytte i 2013. Byggeår 1994. Størrelse 15 m² og uthus på 12 m². Fasiliteter: Solceller og biodo. Fjellvann fra bekken. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
Sist oppdatert

Personlighet og særpreg. Flott materialbruk og interiør og en unik selvbyggerhistorie. Det var det som skulle til for å vinne i konkurransen Norges drømmehytte 2013.

- Du får ikke utrettet noe hvis du ikke prøver. Spesielt hører jeg mange jenter si at de ikke klarer ting, uten å ha forsøkt først. Men de må i alle fall gi det en sjanse, sier Gunhild Momrak.

Hun spretter over bekken på vei oppover til hytta, mens hun forteller om oppveksten, hyttebyggingen og fjellturene i Fyresdal. Helt siden hun var liten har hun hatt en drøm om å bygge på familiens tomt i Momrakheia. Ren luft, gode fiskevann og friske badevann har fristet.

Norges drømmehytte 2013 er en konkurranse arrangert av idebladet Hytteliv, hvor leserne stemte på nettet og en egen jury kåret vinneren. Kriterier for utvelgelse var blant annet personlighet og sjarm.

Laftekurs ga drømmehytte

Dette er som himmelen for Gunhild. Den fineste plassen i verden.

Etter to laftekurs bestemte hun seg for å bygge. Det gikk som en drøm. Hun forsøkte, og lyktes.

Bloggere, abonnenter og andre hytteglade nordmenn landet over meldte seg på konkurransen. Leserne, gjennom en avstemning på hytteliv.no, har sammen med en fagjury kåret en vinner. Personlighet og særpreg, materialbruk, interiør og historien til hytta, ble vektlagt.

Sofa, vedkasse og kjøkkenbenk ble laget på stedet. Båthuset og uthuset med vaskerom og do kom året etter. Solcelleanlegget ble montert opp for rundt 10 år siden. Uthuset er på ca. 12 kvadratmeter og inneholder vedskjul, do og et lite bad. Badet er kledd innvendig med høvlet villmarkspanel. Her er det en dusj med fotpumpe og en liten servant til bruk etter dobesøk.

Laftedrøm: Gunhild Momraks hytte ligger vakkert til ved et tjern, med multemyr utenfor veggen. Her står også et anneks som ble bygget året etter. Et lite båthus er plassert i vannkanten og ble laftet opp noen år senere.
Laftedrøm: Gunhild Momraks hytte ligger vakkert til ved et tjern, med multemyr utenfor veggen. Her står også et anneks som ble bygget året etter. Et lite båthus er plassert i vannkanten og ble laftet opp noen år senere. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
Rask gange: Etter en halvtimes gåtur i raskt tempo, ankommer Gunhild hytta på heia ca. 800 meter over havet.
Rask gange: Etter en halvtimes gåtur i raskt tempo, ankommer Gunhild hytta på heia ca. 800 meter over havet. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

20 kilo på ryggen

Med rask gange fra parkeringsplassen ankommer vi hytta etter en halvtime. Hytta ligger vakkert til ved et tjern, med multemyr rett utenfor hytteveggen. En herlig beliggenhet, fint tilpasset terrenget og med selvgjorte løsninger som gir hytta personlighet og særpreg.

Det var i 1994 at byggingen startet. Materialer ble fraktet opp til toppen med helikopter, men også mye ble båret opp med muskelkraft av Gunhild selv. Rundt 40 turer med 20 kilo på ryggen ble det.

Ved hjelp av disse turene den første høsten så var det meste på plass; køye­seng med sengetøy og madrasser, bord og tre stoler, gassbluss og propan. Var det noe som manglet, lesset hun det i ryggsekken. Det aller meste har hun gjort selv, bare med noe hjelp. Resultatet er en knøttliten hytte, men likevel stor nok til å vinne folks drømmer.

Mange oppgaver

Åpen løsning: Hytta består kun av ett rom. En åpen kjøkkenløsning mot køyeseng og stue.
Åpen løsning: Hytta består kun av ett rom. En åpen kjøkkenløsning mot køyeseng og stue. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
God varme: En liten vedovn avgir god varme på kalde vinterdager. En hytte på 15 kvadratmeter bruker ikke lang tid på å bli varm.
God varme: En liten vedovn avgir god varme på kalde vinterdager. En hytte på 15 kvadratmeter bruker ikke lang tid på å bli varm. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
Avslapping: En tradisjonell laftet tømmerhytte representerer lange norske byggeskikktradisjoner.
Avslapping: En tradisjonell laftet tømmerhytte representerer lange norske byggeskikktradisjoner. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
Kortreist: Både materialer og maten er kortreist i Gunhilds hytteparadis. På fremsiden av hytta har hun laget en liten bålplass der det ofte spises fisk.
Kortreist: Både materialer og maten er kortreist i Gunhilds hytteparadis. På fremsiden av hytta har hun laget en liten bålplass der det ofte spises fisk. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
Uthuset: Annekset med bad og do ble bygget året etter hovedhytta ble laftet opp.
Uthuset: Annekset med bad og do ble bygget året etter hovedhytta ble laftet opp. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Gunhild er oppvokst på gård i en søskenflokk på seks og er vant til å løse mange forskjellige oppgaver. Det ble like naturlig å mekke på mopeden eller kjøre traktor som å passe på de yngste søsknene. Faren gjorde ikke forskjell på guttene og jentene i flokken. Alle måtte bidra. Han drev både bilverksted og gårdsbruk. I dag har eldstebroren tatt over gården, mens Gunhild er daglig leder på Momrak Verkstad.

- Selv om jeg har mekket mye biler, var lafting helt nytt for meg. Jeg hadde ikke noen forkunnskaper som skulle tilsi at jeg skal kunne klare dette bedre enn andre, men jeg synes det har vært moro. Det er en klar fordel. Jeg har på en måte ikke sett på dette som en jobb.

Overrasket vinner

På Momrakheia blir du slått av stillheten. Du hører fuglesang og fisken som vaker i det fjerne. Ingen biler, ingen naboer. Kanskje ikke så rart når den nærmeste hytta, utenom familiehytta, ligger 1,5 kilometer unna.

- Mobildekningen er dårlig, noe som er helt nydelig i disse tider da alle skal være så tilgjengelige, sier Gunhild.

At hun gikk til topps i konkurransen om Norges drømmehytte 2013, kom som en stor overraskelse. Bidraget ble sendt inn rett og slett fordi hun er stolt av hytta og området.

"I vår tid er det unike, tradisjonsbaserte i sterk vekst", uttalte kronprins Haakon da han holdt tale på en tur i Fyresdal i 2008, og fortsatte: «I Fyresdal har man alle muligheter til å etterkomme menneskets lengsel etter det opprinnelige, noe som forbinder oss til historien vår - som motsetningen til alt flyktig».

Nyttig pumpe: På kjøkkenet og på badet er hytta utstyrt med et enkelt pumpesystem. Henter vann: Det er ikke langt å gå til bekken for å hente rent fjellvann.
Nyttig pumpe: På kjøkkenet og på badet er hytta utstyrt med et enkelt pumpesystem. Henter vann: Det er ikke langt å gå til bekken for å hente rent fjellvann. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
Vedstabling: Det er greit å finne ved rundt hytta, forteller Gunhild, som brenner en god del tørr gran
Vedstabling: Det er greit å finne ved rundt hytta, forteller Gunhild, som brenner en god del tørr gran Foto: Foto: Sveinung Bråthen
Henter vann: Det er ikke langt å gå til bekken for å hente rent fjellvann.
Henter vann: Det er ikke langt å gå til bekken for å hente rent fjellvann. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
Mye multer: Bokstavelig talt rett utenfor hytteveggen blomstrer multene.
Mye multer: Bokstavelig talt rett utenfor hytteveggen blomstrer multene. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Kanskje er det nettopp ideen om det opprinnelige, det ekte og autentiske som gjorde at tømmerhytta til Gunhild, med torv og bær på taket ble stemt frem som selve drømmen.

Les også:

Her selges hyttene tre ganger så raskt som ellers i landet

Sjekk det frekke tilbygget på hytta i Hedalen

Laftet do: Doen ligger i uthuset og er laftet av Gunhild. En klassisk hyttedo vegg i vegg med vedboden og baderommet.
Laftet do: Doen ligger i uthuset og er laftet av Gunhild. En klassisk hyttedo vegg i vegg med vedboden og baderommet. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
Plassbygget: Gunhild har selv bygget kjøkkenet. Overskapene er pyntet av hennes nevø og skal forestille ulike drager.
Plassbygget: Gunhild har selv bygget kjøkkenet. Overskapene er pyntet av hennes nevø og skal forestille ulike drager. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
Slapper av: Hunden Ronja er Gunhilds faste følgesvenn. Ronja har fått soveplass i en skuff som trekkes frem under senga
Slapper av: Hunden Ronja er Gunhilds faste følgesvenn. Ronja har fått soveplass i en skuff som trekkes frem under senga Foto: Foto: Sveinung Bråthen
Stup forelsket: Allerede som 10-åring falt Gunhild pladask for naturen i Fyresdal. Hun er fortsatt like forelsket i barndommens paradis.
Stup forelsket: Allerede som 10-åring falt Gunhild pladask for naturen i Fyresdal. Hun er fortsatt like forelsket i barndommens paradis. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
Velkommen: Hytta ligger ikke langt hjemmefra. En biltur på 20 minutter og en hyggelig spasertur så er du fremme. Spreke turvenner kommer ofte på besøk.
Velkommen: Hytta ligger ikke langt hjemmefra. En biltur på 20 minutter og en hyggelig spasertur så er du fremme. Spreke turvenner kommer ofte på besøk. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
Morgensol: Sørsiden av hytta er vakker i morgensol. Her nytes en kaffekopp i hytteveggen på varme sommerdager.
Morgensol: Sørsiden av hytta er vakker i morgensol. Her nytes en kaffekopp i hytteveggen på varme sommerdager. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Stor guide til smarte annekser

Sjekk Snøhetta-arkitektenes private hytte

Denne saken ble første gang publisert 13/08 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også