Hva betyr forkjøpsrett

Med forkjøpsrett slipper du budrunden

Men noen andre kan likevel komme og overta budet ditt.

FORKJØPSRETT: Den største fordelen er at du slipper å delta i budrunder.
FORKJØPSRETT: Den største fordelen er at du slipper å delta i budrunder. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Har du hørt om forkjøpsrett?

Det finnes i borettslag, og fungerer på den måten at medlemmer i boligbyggelaget kan gå inn i avtalen som kjøper og selger inngår.

- Forkjøpsrett innebærer en rett til å kjøpe en borettslagsleilighet til samme pris som høyeste bud, uten at du trenger å være med i budrunden, forteller Line Bjerkek, advokatfullmektig i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).

Vær likevel klar over at du må kjøpe boligen for akkurat samme pris som det høyeste budet, og ordningen innebærer ingen prisreduksjon for medlemmer.

- Din fordel som medlem er at du slipper å by gjennom en budrunde, sier Bjerkek.

Dropp budrunden

Med forkjøpsrett kan du altså vente til selger har akseptert budet, før du går inn i avtalen. Dette gitt at du har lengre ansiennitet i boligbyggelaget enn den opprinnelige budvinneren.

- Det vil si at selv om du vinner budrunden, kan noen andre komme og overta budet ditt, uten å by mer penger, sier Carsten Pihl, forbrukerrådgiver i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Og hva er et boligbyggelag?
 
Det er et samvirkeforetak som bygger, omsetter og forvalter boliger for medlemmene sine. Eksempel på boligbyggelag er OBOS.

Bruk av forkjøpsretten

- Forkjøpsretten avgjøres etter lovbestemte frister, og borettslagsloven gir to muligheter. Avklaring på forhånd, eller på etterskudd, forklarer Bjerkek.

Hun informerer om at ved forhåndsavklaring annonseres det på boligbyggelagets hjemmesider at den aktuelle bolig planlegges solgt. De forkjøpsberettigede som er interessert i boligen bes melde seg innen en frist på minst fem hverdager. Boligsalget gjennomføres deretter med budrunde, og mulige budgivere kan da vite om noen har meldt sin interesse. Når budrunden er avsluttet må selger ta kontakt med boligbyggelaget og opplyse om pris og vilkår.

Boligbyggelaget har da kun 5 dager på seg til å avklare om de som har vist sin interesse vil kjøpe boligen på forkjøpsretten til den aktuelle pris.

- Ved avklaring på etterskudd, blir opplysninger om salget sendt inn til boligbyggelaget, og de har da en 20-dagers frist på å annonsere og avklare om forkjøpsretten skal brukes av et medlem, sier Bjerkek.

Lengst ansiennitet gjelder i begge tilfeller.

Anbefaler alle å være medlem

Ifølge Bjerkek, ble 1 av 5 boliger i NBBLs medlemslag kjøpt med forkjøpsrett i 2015.

Tall fra OBOS viser at 1 av 3 OBOS-leiligheter ble tatt på forkjøp.

- Forkjøpsretten er en stor fordel, og alle anbefales å bli medlem, sier Bjekek.

Medlemskap i boligbyggelagene er åpent for alle, til en rimelig pris.

- Det er en god investering for senere kjøp av bolig. Enkelte boligbyggelag har borettslag flere steder i landet, så et medlemskap kan derfor gi god fleksibilitet, opplyser hun.

Flere boligbyggelag har også samarbeid om bruk av ansiennitet.

Bjerkek forteller videre at det i tillegg er mulig å overføre medlemskapet mellom familiemedlemmer. Du kan for eksempel få overført ansiennitet fra foreldrene dine.

- Du kan imildertid ikke ha lengre ansiennitet enn alderen din.

Få konsekvenser for selger - kjipt for budvinner

I praksis betyr ikke forkjøpsretten så mye for selger, så lenge du klarer å oppnå best mulig pris. Boligbyggelaget og eiendomsmegleren tar seg av alt det praktiske. 

- For selger er ulempen at det kan være færre med i budrunden. Det kan føre til at prisen kanskje ikke blir like høy som i en vanlig budrunde, mener Pihl.

Han understreker også at for kjøpere som kommer «utenfra», er det selvsagt en ulempe dersom boligen du trodde du hadde kjøpt blir overtatt av noen andre på forkjøpsrett.

Bjerkek er enig med Pihl, og forteller at det kan være ergelig å miste boligen på forkjøp.

- Alle kan imidlertid melde seg inn i et boligbyggelag, det er ingen eksklusiv rett, forklarer hun.

Kjøperen skal være godt orientert om forkjøpsretten i salgsprosessen, så det vil ikke komme som noen overraskelse.

- Prosedyren er meget forutsigbar, og alle parter skal få god veiledning underveis, knyttet til bruken av forkjøpsretten, avslutter Bjerkek.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning