Kjøpe brukt bolig

Derfor bør du kjøpe boligen brukt

Sjekk hvorfor.

MANGE FORDELER: Det er mange fordeler ved å kjøpe boligen brukt. Du får mer for pengene, markedet er større og du flytter gjerne til et etablert nabolag.
MANGE FORDELER: Det er mange fordeler ved å kjøpe boligen brukt. Du får mer for pengene, markedet er større og du flytter gjerne til et etablert nabolag. Foto: FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

Fordeler med brukt bolig

Lavere pris

I de fleste tilfeller vil en brukt bolig koste mindre enn en ny og du får mye areal for pengene. Glem ikke å ta med kostnadene til utbedringer når du regner på alternativene.

Beliggenhet

Brukte boliger ligger ofte mer sentralt, og i etablerte nabolag med nærhet til servicetilbudene. I nyetablerte byggefelt må miljøet bygges opp grunnen.

Drømmetomten

Eldre boliger har ofte større tomt, og er som regel opparbeidet med hage. Eldre nabolag har som regel mindre byggetetthet og mer «luft» mellom boligene.

Hus med «sjel»

Selv om både hus og hage har sett sine beste dager, kan man se ildsjeler gå i gang med omfattende restaurering av eldre boliger.

Egeninnsats

Rehabilitering av brukt bolig åpner for stor grad av egeninnsats, og det er mulig å spre prosjektene over tid. Ulempen er at man blir gående på en «byggeplass» over flere år. Vær kritisk til hva du gjør selv og hva fagfolk bør utføre.

Kilder: husredaksjonen.no og usbl.no.

Det er klart det er fordeler med å kjøpe en flunkende ny bolig, men det er også mange fordeler ved å kjøpe boligen brukt. Markedet er større og du får gjerne mer for pengene enn om du kjøper bolig på prospekt.

Kjøper du brukt bolig flytter du gjerne til et etablert nabolag, og slipper årevis med bygningsarbeid rundt boligen. Dessuten har brukte boliger ofte større tomt og mer utarbeidede hager.

Større marked

Fordelene med å kjøpe brukt bolig er at det er mye mer å velge i. Markedet er vesentlig større. Du får også rimeligere boliger.

- Tilgjengeligheten er også bedre. Du får boligen raskt og du har anledning til å kjøpe og selge i det samme markedet. For mange vil dette oppleves som tryggere, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

Han understreker at det er fordeler og ulemper både med ny og brukt bolig, og at det derfor er vanskelig å anbefale det ene fremfor det andre.

Kjøper du brukt bolig er det sannsynlig at det er slitasje på boligen og det gjenspeiles i lavere priser.

- Sånn må det også være, fastslår Dreyer.

Beliggenhet er essensielt

- Allikevel er det ikke alltid at prisene er lavere på brukte boliger, selv om det i utgangspunktet skal være det. Her er det beliggenheten som spiller inn. Boligens beliggenhet er det som skaper den største verdien. En brukt bolig med veldig god beliggenhet vil gjerne være priset høyere enn en ny bolig i et mindre populært strøk.

Mange vil bo et spesielt sted, og ofrer gjerne standard og antall kvadratmeter til fordel for den riktige beliggenheten. Dette gjelder spesielt barnefamilier som er opptatt av at boligen skal ligge i en spesiell skolekrets. For disse blir beliggenheten overskyggende alt annet.

- Veldig mange tenker sånn, bekrefter direktøren.

Risiko for slitasje

Mens en brukt bolig er en brukt bolig. Her kan det dukke opp feil og mangler.

EKSPERT PÅ BOLIGØKONOMI: Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.
EKSPERT PÅ BOLIGØKONOMI: Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge. Foto: FOTO: Eiendom Norge.

- Det er sannsynlig at det er slitasje på boligen og det gjenspeiles i lavere priser. Det er en risiko du må ta.

For andre igjen er det mindre viktig hvor vi bor. At boligen for eksempel er romslig og har god standard er det viktigste.

- Hva som er viktigst er en avveining hver enkelt tar. Man må rett og slett sette seg inn i hvor mye bolig man får for pengene det enkelte stedet, sier Dreyer.

Attraktive oppussingsobjekter

Flytter du inn i en brukt bolig, har du større mulighet til å sette ditt eget preg på boligen. Nordmenn er på verdenstoppen i oppussing og mange er ville etter oppussingsobjekter.

- For noen er nybygg kjedelig og sterilt og umulig å sette sitt eget preg på. For dem er kanskje det rufsete,  gamle oppussingsprosjektet nettopp det de trenger for å realisere seg selv og holde vedlike sine praktiske ferdigheter. Eller kanskje noen liker å bo i det gamle hus for å vise noen ikke-materielle verdier, sier Oddvar Skjæveland, faglig leder i Mellomrom arkitekturpsykologi.

Han er utdannet organisasjonspsykolog med doktorgrad i miljøpsykologi fra Universitetet i Bergen og Göteborgs Universitet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

OPPUSSING: Noe oppussing må du regne med om du kjøper boligen brukt.
OPPUSSING: Noe oppussing må du regne med om du kjøper boligen brukt. Foto: FOTO: Getty Images.

Ikke betydning for videre salg

Investerer du i et oppussingsobjekt og har du sjansen til du gjennomføre en oppussingen selv, er dette noe du kan være stolt av.

ARKITEKTURPSYKOLOG: Oddvar Skjæveland, faglig leder i Mellomrom arkitekturpsykologi.
ARKITEKTURPSYKOLOG: Oddvar Skjæveland, faglig leder i Mellomrom arkitekturpsykologi. Foto: FOTO: Mellomrom arkitekturpsykologi.

- Opplevelsen av boligkvaliteter og et godt bomiljø er kombinasjonen av fysiske og individuelle faktorer, opplyser Oddvar Skjæveland.

Med tanke på videre salg er det ikke så stor forskjell på ny og brukt bolig.

- Erfaringsmessig ser vi liten forskjell. Boligens tekniske tilstand er vesentlig også ved et videresalg, så selv om du ved kjøp av ny bolig ofte kjøper en dyrere bolig så vil den også ved et videresalg ligge høyere i pris enn mange eldre boliger, sier Dreyer.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning