Riktig rente på boliglånet

Så mye kan du spare ved å bytte bank

Nordmenn betaler i snitt 0,52 prosent for mye i renter på boliglånet.

RIKTIG RENTE: De fleste betaler for mye i renter, fastslår Rune Brunborg, daglig leder i Penger.no.
RIKTIG RENTE: De fleste betaler for mye i renter, fastslår Rune Brunborg, daglig leder i Penger.no. Foto: FOTO: Getty Images
Sist oppdatert
BETALER FOR MYE: - De fleste betaler for mye i renter, opplyser Rune Brunborg, daglig leder i Penger.no.
BETALER FOR MYE: - De fleste betaler for mye i renter, opplyser Rune Brunborg, daglig leder i Penger.no. Foto: FOTO: Penger.no

- Folk «gifter seg» med banken og kaster tusenlapper ut av vinduet, sier Rune Brunborg, daglig leder for Penger.no.

Ifølge en fersk analyse fra Penger.no, kommer det frem at vi betaler i snitt 0,52 prosent for mye i renter på boliglånet.

Funnene er basert på informasjon fra brukere av Penger.no sin rentekalkulator det siste halvåret, hvor 10.739 personer har oppgitt informasjon om sitt boliglån i perioden 16. mai til 16. november 2015.

Kan spare tusenvis av kroner

- De fleste betaler for mye i renter. Det er på tide at nordmenn våkner opp og tar på seg forhandlingshatten. Hvis folk var klar over hva de kan spare, tror jeg flere hadde byttet bank eller gjort en bedre avtale med banken sin. Mange kan spare 10.000-20.000 kroner i året, opplyser Brunborg.

I snitt har brukerne en rente på 2,98 prosent i perioden som helhet, mens gjennomsnittsnivået for den samme perioden bør ligge på 2,46 prosent basert på informasjon de har lagt inn. Det betyr at de betaler 0,52 prosent for mye i forhold til hva de potensielt kan få som rente, uten å forhandle. Siden de har et gjennomsnittslån på 2,4 millioner kroner gir dette en årlig besparelse på rundt 13.000 kroner per husstand.

Få vil bytte bank

Det viser seg imidlertid at det er få som er villig til å bytte bank. Ifølge en undersøkelse gjort av Norstat for Penger.no, er det nemlig kun 4 av 10 som allerede har byttet bank, eller er villig til å bytte.

Rentenivå per fylke

Oslo 2,84

Rogaland 2,89

Hordaland 2,91

Akershus 2,91

Aust-Agder 2,96

Sør-Trøndelag 2,96

Vest-Agder 3,03

Sogn og Fjordane 3,05

Vestfold 3,06

Telemark 3,07

Østfold 3,07

Buskerud 3,08

Troms 3,09

Møre og Romsdal 3,11

Nord-Trøndelag 3,16

Hedmark 3,19

Finnmark 3,21

Oppland 3,21

Nordland 2,23

Kilde: Rentekartet, Penger.no

Skal vi tro Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, er det flere grunner til dette.

- En årsak er at det for mange er flere forhold enn kun rentenivå som er viktig i valg av bank. For eksempel kan bankens ekspertise og evne til å tilby kundene god rådgivning, bli vurdert så viktig at det er hensiktsmessig for kunden å fortsette som kunde - tross muligheter for å få en lavere rente fra andre låneinstitusjoner, forklarer Reitan.

Hun påpeker at god kundeservice også er en faktor som mange verdsetter høyt og som gjør mange kunder lojale, mens andre unnlater å bytte bank fordi de tror det er svært arbeidskrevende. Noe det ofte ikke er, ifølge forbrukerøkonomen.

Det finnes også de som forblir lojal fordi de har hatt et nært forhold til banken, og spesifikke rådgivere, over tid.

- Andre er rett og slett ikke klar over at de kan få bedre betingelser andre steder. Sistnevnte illustrerer viktigheten av å ha et aktivt forhold til de avtalevilkår og betingelser man har, om dette så gjelder boliglån, forsikringer, mobilabonnement, strøm og så videre, påpeker Reitan.

Slapt forhold til egen økonomi

I undersøkelsen kommer det også frem at halvparten av respondentene dessuten ikke vet hvilken rente de har, og at flere enn 1 av 10 ikke kan redegjøre for hvor mye de har lånt.

Reitan tror mange nordmenn har et noe slapt forhold til egen økonomi.

- Vi har lagt bak oss en periode med høy lønnsvekst og lave renter. Denne velstandsøkningen har gjort at mange nordmenn har et noe slapt forhold til egen økonomi. Tross muligheter for store besparelser, er det mange som ikke tar seg tid til å sjekke om de har de beste betingelsene, påpeker hun.

Skal vi tro forbrukerøkonomen er det heller ikke uvanlig å ha dårlig oversikt over egen økonomi, og hva som går inn og ut av kontoen. Få skriver budsjett og mange sløser mye i hverdagen uten å helt være klar over det.

- Med litt større bevissthet rundt egen privatøkonomi, og noen enkle grep, har mange et stort sparepotensial, mener Reitan.

Slik bør du gå frem

Hun anbefaler at du tar en prat med banken din for å få råd om hvordan du kan gjøre boliglånet billigere. I enkelte tilfeller er det mulig å reforhandle renten.

- Mange benytter seg imidlertid ikke av denne muligheten, og betaler derfor høyere rente enn nødvendig. Det kan være mye å spare på å ha et aktivt forhold til sine rentebetingelser, og jeg anbefaler folk å minst to ganger i året ta en gjennomgang av avtalene sine for å påse at de ikke betaler mer enn nødvendig, påpeker hun.

Brunborg er enig.

- Selv om renten er mye lavere enn for et par år siden, er det ingen grunn til at dette skal bli en sovepute.

Han mener at du ikke nødvendigvis trenger å flytte lånet, men bruke det du vet om renteforskjeller som forhandlingskort. Ofte vil du få bedre betingelser, siden de fleste aktørene strekker seg langt for å beholde deg som kunde.

- Hvis ikke ville jeg byttet bank, fastslår han.

V il du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Denne saken ble første gang publisert 05/02 2016, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også