Style boligen før visning

Slik styler du boligen før visning

Derfor gjør du lurt i å style boligen før visning.

STYLE BOLIGEN FØR VISNING: Bildet viser før og etter styling av stuen. Ekspertene råder deg sterkt til å fjerne personlige gjenstander og bilder før visning. Foto: Din boligstylist
STYLE BOLIGEN FØR VISNING: Bildet viser før og etter styling av stuen. Ekspertene råder deg sterkt til å fjerne personlige gjenstander og bilder før visning. Foto: Din boligstylist
Sist oppdatert

- Når du skal selge boligen er det viktig å vise den fra sin beste side. Førsteinntrykket er helt avgjørende for om potensielle kjøperne tiltrekkes din bolig.

Det mener Siri Haust, eier og daglig leder i Din boligstylist. Hun har flere års erfaring med blant annet boligstyling ved boligsalg og rådgivning ved oppussing og salg av bolig.

Det er også viktig å tenke på hvordan de potensielle kjøperne opplever boligen før visning. I realiteten er de bildene som som selger boligen først.

Style boligen før fotografering og visning

- Ved å benytte boligstyling vil du appellere til et større utvalg av potensielle kjøpere. Med en attraktiv boligannonse og flere interessenter på banen kan du også få et raskere salg og en høyere pris, sier Haust.

Hun forklarer at målet med boligstyling først og fremst er å gjøre boligen luftig, delikat og attraktiv, samt skape en god atmosfære under visning. Dette gjøres ved at stylisten møblerer og dekorerer etter boligens farger, stil, alder, beliggenhet og målgruppe.

Slik styler du boligen selv

- Rydd og vask boligen godt før visning

- Fjern alt av personlige gjenstander og bilder

- Sett gjerne frem et par planter og et fat med for eksempel  grønne epler på kjøkkenbenken

- Rydd bort alt av såper, skittentøyskurver, doruller og søppelbøtter på badet. 

- Pynt gjerne badet med duftlys eller et par fine telysholdere, eventuelt noen håndklær lagt pent frem

- Legg sengetepper i nøytrale farger på alle senger og rydd bort klær og annet rot.

Kilde: Siri Haust, Din boligstylist

- En delikat, lys og stilren bolig gjør det lettere for kjøperne å se for seg sine egne møbler og eget interiør enn om boligen er overmøblert og gjenspeiler selgers personlige stil, opplyser boligstylisten.

Liv Ellefsen, eier og daglig leder i Kreativ bolig, er enig.

- Vi kjøper som regel bolig med magefølelsen. Hvis du hindrer kjøper i å se seg selv i boligen får de ikke den gode magefølelsen, fastslår Ellefsen som har drevet med boligstyling i 12 år.

Les også: Slik innreder du stua

En investering å style boligen

Velger du å style boligen før visning vil dette ofte koste mellom 5-25 000 kroner, avhengig av hvor stor boligen din er og hvor mye møbler og dekor du skal leie.

Skal vi tro ekspertene gjør du imidlertid lurt i å bruke litt ekstra på å style boligen før visning.

- Å style boligen er ingen ekstra utgift på toppen av megler, takstmann og fotograf - det er en investering, mener Haust.

Ellefsen er enig, men påpeker at å style boligen ikke nødvendigvis trenger å koste mye penger.

- I de fleste tilfeller har selger nok ting som kan brukes til å style boligen før en visning, opplyser Ellefsen.

Carina Myhrvold, daglig leder og interiørdesigner i Creative living, forteller at de ofte blander nytt og gammelt når de styler boliger.

- Vi har tro på en personlig og mer ekte styling, men vi tar også hensyn til for eksempel kjøpegruppe og område. Er boligen i fjerde etasje uten heis, vil den for eksempel tiltrekke seg færre eldre mennesker, mens er det snakk om et urbant strøk, tiltrekker det seg ofte yngre mennesker, forklarer Myhrvold.

Les også: Slik innreder du smartest mulig hjemme

FØR OG ETTER: Stuen før og etter boligstyling.
FØR OG ETTER: Stuen før og etter boligstyling. Foto: FOTO: Din boligstylist

Gjør det selv

Dersom du føler du har god forståelse for farger, romfølelse og interiør kan du også forsøke å klargjøre boligen selv.

- Det viktigste er å tenke at hele boligen skal ha en «rød tråd» slik at det blir fargeharmoni gjennom hele boligen, sier Haust.

Ellefsen råder deg til å rydde bort alt av personlige gjenstander og bilder.

- Jeg trenger ikke å vite hvilken såpe og tannkrem du bruker. Det er slike ting du burde fjerne før visning, forklarer hun.

Sett heller frem lysestaker, puter og lykter. Dette gir nemlig en følelse av hygge og kos, og er med på å skape en god følelse hos den aktuelle kjøperen.

EKSTREM FORVANDLING: Her har boligstylisten valgt å male rommet i en nøytral farge, samt fjerne unødvendig interiør.
EKSTREM FORVANDLING: Her har boligstylisten valgt å male rommet i en nøytral farge, samt fjerne unødvendig interiør. Foto: FOTO: Din boligstylist

- Det viktigste er å finne en balanse. Sett frem noe på kjøkkenbenken, men ikke så mye at det ikke blir benkplass. Du skal skape en hyggelig atmosfære, ikke begrensninger, forteller Ellefsen.

Myhrvold er enig.

- Du bør tenke at boligen du skal selge skal nesten fremstå som et hotellrom. Nesten upersonlig, men hyggelig, tipser hun.

Haust anbefaler også at du fjerner ting som kan få boligen til å virke mindre.

- Fjern mørke gardiner for å vise vinduene i sin helhet. Fjern også småmøbler og store gulvplanter for å gjøre rommet større, råder hun.

Er det imidlertid én ting du bør unngå, så er det å prøve å selge en tom bolig.

- En tom bolig er aldri bra. Folk mangler fantasien til å se for seg hvordan det kan bli, påpeker Ellefsen.

Les også: Disse fargene bør du unngå på kjøkkenet

Lurer kjøperen?

Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, har tidligere uttalt til Klikk Bolig at han mener at elementene i stylingen er der for å gjøre deg mindre kritisk til boligen.

Det mener Ellefsen er feil.

- Styling er ikke der for å lure kjøperen, men heller for å skape en idé om hvordan hjemmet kan brukes og gi inspirasjon, forklarer hun.

- Du vasker jo bilen før du legger den ut for salg. Det ligger i sakens natur når du skal selge noe, mener jeg. Kjøperen må klare å se forbi putene.

Myhrvold er enig med Ellefsen.

- Boligstyling er på ingen måte gjort for å lure kjøperen, men heller vise boligens potensiale, fastslår Myhrvold.

Denne saken ble første gang publisert 23/10 2015, og sist oppdatert 16/08 2018.

Les også