Arkitektur

Tankenes drømmested

Her finner du de små rommene for det store livet.

BESKYTTET OG EKSPONERT: Dette er en av seks såaklte studioer som den bergensbaserte kanadiske arkitekten Todd saunders har skapt på kysten av Newfoundland.
BESKYTTET OG EKSPONERT: Dette er en av seks såaklte studioer som den bergensbaserte kanadiske arkitekten Todd saunders har skapt på kysten av Newfoundland. Foto: FOTO: Bent René Synnevåg
Publisert Oppdatert

God arkitektur har mange misjoner, en av de mer særegne er å la arkitekturen være et bidrag til restruktureringen av et lokalsamfunn. Den norskbaserte kanadiske arkitekten Todd Saunders har skapt seks hytter på øya Fogo Island på Newfoundland-kysten som er del av et kunstprosjekt. Her blir kunstnere av ulike profesjoner invitert til å losjere seg inn og sitte i avsondrethet og jobbe med sine prosjekter. Men samtidig gis de muligheten til å involvere seg i de lokale miljøene.

- Plasseringen av studioene på Fogo Island gjør det mulig for de residerende kunstnerne å leve innenfor de lokale samfunnene og oprette kontakt med lokalbefolkningen, forteller Todd Saunders til klikk.no.

De små rommene for det store livet

"Installert på den lille øya Gogo Islands på Newfoundlandkysten, er dette artistatlieet skapt for å profitere på omgivelsenes storhet".

Slik beskriver det franske arkitekturmagasinet AD ett av studioene til Todd Saunders. Og det starter hele saken med følgende tittel: "De små rommene for det store livet".

Revitalisering av et lokalsamfunn

Fogo Island var opprinnelige et fiskersamfunn, hvor torsken var en avgjørende inntektskilde. Dette har endret seg de siste tiårene, og de 2500 beboerne stod overfor utfordringen med å finne andre inntektsveier.

Løsningen ble å bruke sosialentreprenørskapets ideer om næringsvirksomhet i en sosial kontekst. I dette perspektivet gikk man blant annet i gang med å restaurere en rekke historiske bygninger, som i sin nyskapning skal huse en rekke næringsvirksomheter, blant annet en kunstvirksomhet hvor kunstnere kan komme og bo i kortere perioder.

- Nøkkelen til en levende, kulturell identitet er å bygge en fremtid med forbindelser til historien, en dynamisk nåtid med en arm strukket ut til fortiden og en til fremtiden, forklarer Saunders.

Atlanterhavet som nabo

SKRIVESTUE: Alle de seks studioene er bygget med et stort vindu som vender ut mot landskapet.
SKRIVESTUE: Alle de seks studioene er bygget med et stort vindu som vender ut mot landskapet. Foto: FOTO: Bent René Synnevåg.
BROEN TIL AVSONDRETHETEN: De seks studioene ligger spredd rundt på Fogo Islands og gir mulighet for et avsondret liv.
BROEN TIL AVSONDRETHETEN: De seks studioene ligger spredd rundt på Fogo Islands og gir mulighet for et avsondret liv. Foto: FOTO: Bent René Synnevåg.

I stedet for en enkelt bygning, ble seks steder, spredd rundt på øya, valgt ut for å huse studioene, som har størrelser fra 20 til 200 kvadratmetre.

Hvert studio har en lineær konstruksjon og lar beboerne møte Atlanterhavet gjennom gulv-til-tak vinduer.

- Vinduene rammer inn omgivelsene, enten det er snakk om havshorisonten eller strandlinjen, avhengig av hvor i studioet man står, beskriver Saunders.

Arbeidsplassen man aldri vil forlate

Studioene på Fogo Islands er beskrevet i flere arkitektur- og designmagasiner. Det tyske magasinet Wohnträume ber deg forestilel deg følgende: "En arbeidsplass som ligger midt på en liten øy i Kanada, omgitt av fjell og sjø og som utstråler så mye spenningen at man aldri ønsker å forlate stedet".

Skjev sjarme

God arkitektur kjennetegnes blant annet ved at den forsøker å speile de lokale byggeskikkene og materialbruken. Studioene på Fogo Islands forsøker å gjøre dette på ulike måter.

BOKSOLOGI: Studioene har hver sine ulike utforming og har tatt opp i seg de lokale byggeskikkene.
BOKSOLOGI: Studioene har hver sine ulike utforming og har tatt opp i seg de lokale byggeskikkene. Foto: FOTO: Bent René Synnevåg.
KONTEMPLASJONENS TÅRN: Størrelsen på de seks studioene varirerer fra 20 til 200 kvadratmeter.
KONTEMPLASJONENS TÅRN: Størrelsen på de seks studioene varirerer fra 20 til 200 kvadratmeter. Foto: Foto: Bent René Synnevåg.

- I alle studioene var hensikten å prøve og fange op de lokale konstruksjonsteknikkene, slik man blant annet finner dem i de små skallene av noen bygninger som ligger ytterst ute på øya, de lokale fiskerne sine hus eller styltekonstruksjonene som de små naustlignenede bygningene er plassert opp på rundt om i Newfoundlands havneområder, utdyper Saunders.

- Alle disse konstruksjonene har sin skjeve sjarme, som jeg har forsøkt å beskrive gjennom studioene.

Frakoblet omgivelsene

Hvert enkelt studio fremstår som en autonom konstruksjon, både når det gjelder form men også med hensyn på omgivelsene. Ingen av dem er for eksempel tilknyttet offentlig infrastruktur. I ett av studioene er all varme produsert gjennom solenergi og en vedovn inne. Regnvann er samlet i tanker som er plassert skjult inne i studioet. Vann brukes til dusj og oppvask. I tillegg er det installert et biotoalett, og alt gråvann tas hånd om inne i hytta.

- Utover dette ble de naturmessige belastningene redusert til det minimale ved bruk av lokale materialer, som i hovedsak ble transportert med muskelkraft, sier Saunders.

KONTRAST: Samtidig som studioene har tatt opp i seg byggeskikkene og konstruksjonsmetodene på Fogo Islands, taler de også med sitt eget formspråk.
KONTRAST: Samtidig som studioene har tatt opp i seg byggeskikkene og konstruksjonsmetodene på Fogo Islands, taler de også med sitt eget formspråk. Foto: FOTO: Bent René Synnevåg
KUNSTNERTILFLUKT: De seks studioene er ment som tilfluktssteder for kunstnere.
KUNSTNERTILFLUKT: De seks studioene er ment som tilfluktssteder for kunstnere. Foto: FOTO: Bent René Synnevåg.

Kreativ reise

Det tyske magasinet Wohnträume beskriver det som en kreativ reise å installere seg i en av studioene. "Når konsetrasjonen ikke vil innfinne seg, hjelper det å begi seg ut på en tankereise til en avsidesliggende plass hvor den eneste lyden man hører er vindens sus og hvor naturen fremfører sitt beskjedne skuespill. Og hvor deilig ville det ikke vært at når man åpnet øynene, så var drømmen der fortsatt. Men en slik drøm har blitt virkelighet på den lille øya Fogo Island", skriver de.

Les også:

Ville teste ut massivtreets muligheter

Her er hytta som kan foldes sammen

Små hytter er den nye trenden

ILLUSJON ELLER VIRKELIGHET?: Todd Saunders har vært bevisst på  gi de seks studioene hver sin unike form, samtidig som gjør dem til autonome konstruksjoner uten tilknytning til infrastruktur.
ILLUSJON ELLER VIRKELIGHET?: Todd Saunders har vært bevisst på gi de seks studioene hver sin unike form, samtidig som gjør dem til autonome konstruksjoner uten tilknytning til infrastruktur. Foto: FOTO: Bent René Synnevåg.
JOMFRUELIG: Det hvite, svakt opplyste interiøret mot den skumringsblå bakgrunnen skaper tydelige kontraster som fjerner alle forstyrrende elementer.
JOMFRUELIG: Det hvite, svakt opplyste interiøret mot den skumringsblå bakgrunnen skaper tydelige kontraster som fjerner alle forstyrrende elementer. Foto: FOTO: Bent René Synnevåg

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen