Arkitektene la vekt på å skape en så åpen bolig som mulig da de designet det minimalistiske glasshuset. i Belgia. Boligen, som er en enkel rektangulær form, ligner en gjennomsiktig boks av glass. På grunn av den frodige skogveksten på alle kanter var det viktig for arkitektene å sørge for tilgang på mest mulig naturlig lys.

- En 50 meter lang vegg fungerer som et bakteppe for den gjennomsiktige boligen, forklarer Michael Lammens fra Govaert & Vanhoutte Architecten. Det sikrer også en god grad av privatliv. Av hensyn til miljøet fikk huset lav takhøyde, og innendørs er det delt inn i ulike nivåer.

Boligen, som heter Villa Roches, er integrert i et avlangt terreng på 70 ganger 30 meter. Selve huset er 50 meter langt og 6 meter bredt. Veggen bak huset er synlig både fra utsiden og innsiden av huset og blir derfor en naturlig del av interiøret. For å følge den kvadratiske formen på huset er alle rom og avdelinger formet som klart definerte bokser.

Glasshus=

GLASSVEGGER: Veggen bak huset skjermer mot innsyn. Beboerne har også mulighet til å trekke for persienner ved behov. © FOTO: Tim Van De Velde

Glasshus

BASSENG: Langs fremsiden av huset strekker et basseng seg langs hele husveggen. © FOTO: Tim Van De Velde

Glasshus

BADEPLASS: Bassenget lang husveggen er populær blant de yngste i huset. © FOTO: Tim Van De Velde

Glasshus

LITE SKILLE: De store glassveggene gir en umiddelbar kontakt med bassenget og naturen rundt huset. © FOTO: Tim Van De Velde

Rom og funksjoner

På bakkeplan og nivå med hagen er det inngang, kjøkken, spisestue og peis. Kjøkkenet kan separeres fra spisestuen med en stor skyvedør. Barnas soverom og hovedsoverommet ligger over hverandre på to ulike plan. Stuen består av en og en halv høyde som igjen bindes sammen med barnerommet med en skrånende gang.

- Ved å bygge interiøret i ulike nivåer var det mulig å beholde den rektangulære formen på huset, forklarer arkitekten.

I kjelleren under stuen og kjøkkenet ligger det en garasje, og langs langveggen på fremsiden av huset har arkitekten laget et svømmebasseng til glede for barna i huset.

- Den underjordiske delen av huset var viktig for å redusere volumet over bakkenivå, avslutter Lammens. Dette var særlig viktig på bakgrunn av den begrensede tomten og for å gi huset det visuelle inntrykket av en stor paviljong.

Glasshus=

BAD: Fra badet er det utsikt rett ut i skogen. En glassvegg fungerer som skillevegg og det kvadratiske badekaret er tro mot konseptet til arkitektene om stramme former. © FOTO: Tim Van De Velde

Glasshus

LUFTIG: Det åpne soverommet har utsikt ut til bassenget. © FOTO: Tim Van De Velde

Glasshus

ULIKE PLAN: Boligen er delt inn i ulike nivåer både over og under bakken. Skrånende ganger binder planene sammen. © FOTO: Tim Van De Velde

Glasshus

MODERNE: Interiøret i huset harmonerer med eksteriøret, og uttrykket er stramt og stilrent. Planløsningen er åpen og nesten uten vegger. © FOTO: Tim Van De Velde

Glasshus

DRIVHUSEFFEKT: Om natten ser glassboligen nesten ut som et drivhus. © FOTO: Tim Van De Velde

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!