Arkitektur

Ville teste ut massivtreets muligheter

Arkitektene ønsket å vise frem hvordan en hytte i massivtre kunne se ut.

MASSIVT UTSYN: Hytta til Landsbyarkitektene ble bygget for å vise hvilke muligheter massivtre har som byggemateriale, samtidig som man ønsket en hytte bygget mest mulig på naturens premisser.
MASSIVT UTSYN: Hytta til Landsbyarkitektene ble bygget for å vise hvilke muligheter massivtre har som byggemateriale, samtidig som man ønsket en hytte bygget mest mulig på naturens premisser. Foto: FOTO: Landsbyarkitektene
Sist oppdatert

De små, nøysomme hyttene vinner stadig terreng i hyttemarkedet, og med en god arkitekthånd kan resultatet bli meget godt.

Blander man denne trenden med ny materialbruk, vokser blant annet den hytta frem som Landsbyarkitektene har skapt i Bagn Vestfjell.

- Vi hadde tilgang til en hyttetomt i dette området, og hadde lyst til å prøve ut våre egne ideer om hvordan en hytte skulle se ut og bygges. I tillegg ønsket vi å prøve ut hvordan bruk av massivtre ville fungere, forteller sivilarkitekt Mikael Øvergaard i Landsbyarkitektene til klikk.no.

Ønsket om å prøve ut massivtre som byggemateriale henger sammen med at Landsbyarkitektene var med å starte opp virksomheten Norsk Massivtre i 2008.

- Utover dette hadde vi også en filosofi om å sette et minst mulig økologisk avtrykk, utdyper Øvergaard.

VINKELKONSTRUKSJON: Med denne planløsningen kan man sitte inne og se både ut og inn.
VINKELKONSTRUKSJON: Med denne planløsningen kan man sitte inne og se både ut og inn. Foto: FOTO: Landsbyarkitektene

- Hytter trenger ikke å være store

Kosekroken, som hytta heter, er på litt under 50 kvadratmeter. Dette ble gjort bevisst, fordi 50 m2 er grensen for byggereglenes krav om isolering.

- Men det skulle det være behov for å utvide hytta, vil det enkelt kunne bygges et anneks, forklarer Øvergaard.

- Men vår oppfatning generelt er at hytter ikke trenger å være store.

Åpner seg mot naturen

KOMPAKT LØSNING: På 50 kvadratmetre har man fått plass til to soverom, kombinert kjøkken- og stueløsning, hems, bad, gang og badstue.
KOMPAKT LØSNING: På 50 kvadratmetre har man fått plass til to soverom, kombinert kjøkken- og stueløsning, hems, bad, gang og badstue. Foto: FOTO: Landsbyarkitektene

Hytta er konstruert i en vinkel, med åpning mot naturen, mens den er lukket mot en vei som går på baksiden.

På hyttas knappe 50 kvadrat er det blitt plass til to soverom, felles stue/kjøkken, gang, wc, dusj, badstu og hems. I hyttas vinkel har det blitt plass til en terrasse som skaper en god overgang til naturen og omgivelsene.

"Terrassen som fyller ut vinkelens kvadrat på 8,7 x 8,7m er med sin omramning med på å utvide hyttas stuerom - ut i det fri", skriver arkitektforbundets nettside Ecobox i sin omtale av hytta.

Skapt noe unikt

Øvergaard forteller at de ønsker at denne hytta skal være en prototype for en nytt hyttekonsept.

BAKSIDEN: På baksiden av hytta går det en vei, og derfor ble hytta tildels lukket på denne siden.
BAKSIDEN: På baksiden av hytta går det en vei, og derfor ble hytta tildels lukket på denne siden. Foto: FOTO: Landsbyarkitektene

- Og det er flere hytter som er bygget i massivtre. Noen av disse hytteeierne har også laget blogger omkring sitt prosjekt.

ØKOLOGISK AVTRYKK: Arkitektene ønsket å konstruere en hytte som satte et minst mulig økologisk avtrykk.
ØKOLOGISK AVTRYKK: Arkitektene ønsket å konstruere en hytte som satte et minst mulig økologisk avtrykk. Foto: FOTO: Landsbyarkitektene

Øvergaard føler at arkitektkontoret hans har skapt noe unikt.

- Jeg opplever at hytta er veldig nedpå, og den er et av mange svar på nye utfordringer i forhold til økologisk avtrykk og bærekraft.

Liten men romslig

"God utnyttelse av arealet og enkel isolasjon fører til en rimelig inngangsnøkkel til hyttemarkedet, men hytta innehar likevel alt som trenges i ei hytte", skriver Ecobox.

- Selv om det er en liten hytte, ville vi ha en badstue, forteller Øvergaard og fremhever hvordan hytta på grunn av det høye taket likevel oppleves som romslig.

VEDFYRING: Fordi hytta er under 50 kvm, omfattes den ikke ikke av isolasjonskravene i byggeforskriftene. Men selv om det bare er en vedovn for oppvarming, så magasineres varmen godt i veggene og skaper en god varme.
VEDFYRING: Fordi hytta er under 50 kvm, omfattes den ikke ikke av isolasjonskravene i byggeforskriftene. Men selv om det bare er en vedovn for oppvarming, så magasineres varmen godt i veggene og skaper en god varme. Foto: FOTO: Landsbyarkitektene

Taket beveger seg fra laveste nivå ved terrassen og bakover til sin maksimale høyde på knappe fire meter.

En annen livsførsel

Hyttas enkle konstruksjon gjenspeiles også i utstyrsnivået. Det er hverken innlagt vann eller strøm i den, men med propan og solcelle opprettholdes et akseptabelt komfortnivå.

- Vi har propan til kjøl, frys, matlaging og vannoppvarming. Solcellen gir oss det leselyset vi trenger, og til oppvarming har vi vedovn, forteller Øvergaard.

Vann har de foreløpig med seg, men vurderer å etablere et anlegg for å håndtere regnvann.

MASSIVTRE: Massivtrekonstruksjonen kommer tydelig frem inne i hytta.
MASSIVTRE: Massivtrekonstruksjonen kommer tydelig frem inne i hytta. Foto: FOTO: Landsbyarkitektene

- Vi opplever det som verdifullt og sjarmerende med en livsførsel som skiller seg fra hverdagslivet, bemerker Øvergaard.

Uten lister

Massivtreplatene er uten skjøter og innerveggene er slisset inn i massivtreet. I tillegg er vinduene lagt utenpå konstruksjonene. Samlet sett gjør det at hele bygget er fri for foringer og lister, og det "bidrar til at man får en synlig snittflate inn mot glasset, noe som er med på å avdekke massivtreets soliditet og hyttas konstruksjon, slik Ecobox skriver.

Hytta har en prislapp på 1,5 millioner, og det gjør den til et interessant prosjekt for den som ønsker en moderne hytte til en akseptabel pris, slik Ecobox beskriver: "God utnyttelse av arealet og enkel isolasjon fører til en rimelig inngangsnøkkel til hyttemarkedet".

Les også:

Hytta er underkastet omgivelsene

MYE GLASS: Hytta består av drøye 40 prosent glass. Det gir blant annet mulighet til å ha et godt utsyn mot naturen og uteplassen, hvor de har plassert en designgrill i plassens ytterhjørne.
MYE GLASS: Hytta består av drøye 40 prosent glass. Det gir blant annet mulighet til å ha et godt utsyn mot naturen og uteplassen, hvor de har plassert en designgrill i plassens ytterhjørne. Foto: FOTO: Landsbyarkitektene

Arkitektens himmelske hytte på Hurum

Optimal løsning på arkitektens hytte

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Foto: Landsbyarkitektene
Foto: birgitte Landsbyarkitektene

Denne saken ble første gang publisert 04/06 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også