En hytte, det ligger for så vidt i ordet, skal ha en nøktern utførelse og ydmyk tilnærming til naturen og omgivelsene. Noen har valgt å løse denne utfordringen ved å tegne hytta liten, andre velger en løsning hvor hytta med noen enkle grep nesten gjøres usynlig.

De amerikanske arkitektene Olson og Kundig har tegnet en hytte, False Bay Writer's Cabin, som kan foldes sammen og bli stående som en stor trekasse.

Skrivestue

Hytta skulle fungere som en skrivestue og et gjestehus. Kravspesifikasjonen til arkitektene fra byggherren var å konstruere en hytte som ga dem full kontakt med omgivelsene, været og naturen, og som i tillegg ga et godt utsyn.

De ønsket også en konstruksjon som skulle være enkel å sikre og beskytte når den ikke er i bruk.

Enkelt=

ENKELT: I tillegg til hovedrommet inneholder hytta et lite kjøkken og et bad. © Foto: Tim Bies/Olson Kundig Architects

Glasshus

Hytta er liten. Den har en total grunnflate på drøye 45 m2, og består bare av ett rom med et lite kjøkken og et bad.

Interiøret i hytta er behersket, bare med en sort stålplate i gulvet i hyttas midtparti som et et brudd. Hele konstruksjonen er i glass, omgitt av tre treplater som har en dobbel funksjon.

Når hytta er i bruk, fungerer platene som utvendige terrassegulv.

Men når den en forlatt, heises platene opp og lukker hytta fullstendig.

Glasskasse=

GLASSKASSE: Hytta har glassfasader på tre sider for å gi maksimal kontakt med omgivelsene, været og dyrelivet. © Foto: Tim Bies/Olson Kundig Architects

Ydmyk plassering=

YDMYK PLASSERING: Hytta er ikke på mer enn 45 kvadratmeter og plasserer seg godt i terrenget. © Foto: Tim Bies/Olson Kundig Architects

Kajakkstativ

I tråd med at hytta er konstruert for nærkontakt med omgivelsene, kan den ene glassveggen skyves til side i form av to store glassdører.

I tillegg kan den innvendige ovnen snurres 180 grader, slik at den vender ut.

Og på baksiden av hytta henger det et stativ for oppbevaring av eiernes kanoer.

Terrasse og beskyttelse=

TERRASSE OG BESKYTTELSE: Når lemmene, som ved hjelp av et trinsesystem kan heves, er lagt ned fungerer de som terrasse når hytta er i bruk. © Foto: Tim Bies/Olson Kundig Architects

Lukket=

LUKKET: Slik ser hytta ut når lemmene er hevet og hytta lukket. © Foto: Tim Bies/Olson Kundig Architects

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!