Liten leilighet i Paris

Du gjetter aldri hva veggene skjuler

Sjekk hvordan de fikk plass til å ansette en au pair.

BRETTER UT: Du aner ikke alle rommene de har klart å klemme inn på bare 8 m2.
BRETTER UT: Du aner ikke alle rommene de har klart å klemme inn på bare 8 m2. Foto: FOTO: Fabienne Delafraye/Designboom.com
Publisert Oppdatert

Det er ikke størrelsen det kommer an på, sies det. Men når det gjelder å bo, så er det mange fordeler med nettopp størrelse. Flere og flere av oss ofrer kvadratmetre for å kunne bo så sentralt som mulig, men likevel drømmer mange om mer plass å utfolde seg på innenfor husets fire vegger.

Men ikke alle har denne luksusen. Og skal man først bo kompakt, så er vel målet å kunne gjøre dette på en så både effektiv og behagelig måte som overhodet mulig?

Det var ifølge design- og interiørnettstedet Designboom det som var målet da en familie i Paris innredet en 8 m2 stor leilighet som skulle brukes av au pair-en.

Kammerpikens gamle rom

I gamle ærverdige leilighetsbygg i Paris var det som regel alltid gjort plass til et eget lite rom til tjenere og kammerpiker helt i toppen av bygget. Disse har i all tid blitt sett ned på som arkitektonisk uattraktive og for små til å kunne gjøre noe med.

- Gjennom årenes løp har disse smårommene, som alltid ble bygget helt oppe under taket i de vakre Hausmann- bygårdene, blitt benyttet til mye forskjellig, forklarer nettstedet.

- Når det sluttet å være vanlig å ha tjenestefolk, ble mange av rommene brukt som ekstra oppbevaring eller rett og slett bare stående tomme.

SPISESTUE: Vips, så bretter beboeren bare frem spisebordet når det er tid for å spise.
SPISESTUE: Vips, så bretter beboeren bare frem spisebordet når det er tid for å spise. Foto: FOTO: Fabienne Delafraye/Designboom.com
BORTE VEKK: Spisebordet stues vekk når det ikke er i bruk.
BORTE VEKK: Spisebordet stues vekk når det ikke er i bruk. Foto: FOTO: Fabienne Delafraye/Designboom.com

Men den jevne og betydelige prisstigningen på boliger i Paris har gjort at mange igjen har begynt å tenke på de gamle loftrommene.

Det var dette som var tilfellet da arkitektene hos Kitoko Studio ble hyret inn for å hjelpe til med å gjøre om et av disse trange og upraktiske smårommene til et lyst og behagelig hjem til familiens nyansatte au pair.

Gjemte vekk rommene

Å få plass til det man trenger på 8 kvadratmeter må kunne sies å være en utfordring for de aller fleste. Men Kitiko Studio tok denne på strak arm, og løste oppgaven på en måte ingen hadde kunnet forestille seg da de gikk i gang med prosjektet.

- Det er ingen tvil om at utgangspunktet var både utfordrende og til tider svært vanskelig å jobbe med, forklarer arkitekt Gaylor Lasa Zingui hos Kitiko Studio til Klikk Bolig.

- Men vi visste at "leiligheten" måtte ferdigstilles på kort tid, og at den måtte inneholde alt man trenger å ha det praktisk og behagelig. Her skulle vedkommende kunne både sove, lage mat, spise, vaske seg og arbeide.

Rikelig med oppbevaring i det lille rommet var også en utfordring.

Skulle ligne en foldekniv

KOMPAKT BOLIG: Det er nesten ikke til å tro alt de har fått plass til på 8 m2 i denne Paris-leiligheten.
KOMPAKT BOLIG: Det er nesten ikke til å tro alt de har fått plass til på 8 m2 i denne Paris-leiligheten. Foto: FOTO: Fabienne Delafraye/Designboom.com

Det er nesten ikke mulig å tro at man skal få plass til alt man trenger av boplass, møbler og nødvendigheter på et begrenset antall kvadratmetere, men arkitektene brukte et helt spesielt redskap som inspirasjon da de skapte leiligheten.

- Vi så for oss en foldekniv, forklarer Zingui.

- Hovedsakelig er redskapet en kniv, det er det man forbinder den med, men ved å snu og vende og slippe løs, så kan den plutselig også være så mye annet, og gjøre så mye mer.

Og nettopp dette var det som ble målet da arkitektene gikk i gang; en minileilighet som skulle romme og utføre langt mer enn det man ved første øyekast ser - og kanskje forkaster som ubeboelig eller for lite.

- Vi visste at vi trengte multifunksjonelle løsninger for å få dette til å fungere, forklarer arkitekten.

- Vi måtte få plass til seng, et bord, en garderobe, en trapp, et lite kjøkken og et bad, og alt skulle være funksjonelt og stort nok.

Bygget alt inn i skapet

For at leiligheten skulle se mest mulig ryddig og åpen ut, kom arkitektene hos Kitiko på en unik ide: De ville skjule alle "rom" og møbler inne i et spesialbygget skap, slik at beboeren ved behov kunne finne frem det rommet eller det møbelet hun trengte.

SENGEPLASS: Når kvelden kommer, finner bare denne beboeren frem sengen.
SENGEPLASS: Når kvelden kommer, finner bare denne beboeren frem sengen. Foto: FOTO: Fabienne Delafraye/Designboom.com
GARDEROBE: Sjekk hvordan man gjorde plass til klær i denne mikroskopiske leiligheten.
GARDEROBE: Sjekk hvordan man gjorde plass til klær i denne mikroskopiske leiligheten. Foto: FOTO: Fabienne Delafraye/Designboom.com

- For å kunne bo her, trengtes følgende: oppbevaring, bord, garderobe, et lite kjøkken og et bad, forklarer nettstedet Refinery29 om den unike minileiligheten.

- Dette ble så fullstendig integrert i det store "skapet", som kan åpnes og lukkes, trekkes ut og finnes frem når beboeren har bruk for de ulike tingene.

For Zingui og de andre arkitektene var det spennende å se hvordan denne løsningen ikke bare ble en praktisk løsning for beboeren, men også hvordan hele opplevelsen av rom og plass i minileiligheten forandret seg.

- Kompakte boliger krever ofte at en eller flere elementer er multifunksjonelle, forklarer arkitekten.

- Og for denne leiligheten ble det skapet og dets skjulte funksjoner som utgjorde hele forskjellen.

Les også:

Dette tilbudet skjuler en overraskelse

Trondheims tøffeste tilbygg

BADEROM: Ingenting er overlatt til tilfeldighetene i denne unike au pair leiligheten i Frankrike.
BADEROM: Ingenting er overlatt til tilfeldighetene i denne unike au pair leiligheten i Frankrike. Foto: FOTO: Fabienne Delafraye/Designboom.com

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning