Å kunne bo i enebolig midt i storbyen er en drøm mange må se langt etter. Stiv pris og mangel på ledige tomter gjør at de aller fleste urbane byboere ender opp med leilighet og ikke eget hus. Men ifølge design- og arkitekturnettstedet Dezeen gikk drømmen i oppfyllelse for en familie i Berlin, da de med eksperthjelp fra arkitektene hos XTH-Berlin fikk bygget et helt unikt hjem - midt i Berlins hippeste bydel, Mitte.

Fra utsiden er det ikke så mye som vitner om det heller spesielle interiøret som venter på innsiden, hvor arkitektene har utnyttet husets høyde til det fulle og skapt en bolig som ikke bare er tilpasset familiens hverdag og levemåte, men som også til stadig både overrasker og utfordrer.

- Huset er bygget på en nokså smal tomt med en liten hage mot sør-øst, forklarer arkitekt Helle Schröder hos XTH-Berlin til Klikk Bolig.

- Det er en del av et byggeprosjekt på hele 16 byhus.

Glass og gardiner

Huset, som i front er vendt inn mot parken hvor Berlin Wall Memorial ligger, har en fasade som nesten utelukkende består av glass.

- På tvers av glasset har vi brukt stålbarer, forklarer Schröder.

- Disse skaper et spennende visuelt uttrykk, samtidig som det dekker litt for de store vinduene.

Spennende urban bolig.

BERLIN: Dette byhuset er langt mer overraskende på innsiden enn det er på utsiden. © FOTO: Anja Büchner

Urban arkitektur I Berlin.

GRENSELAND: Det moderne byhuset ligger i det området som ble regnet som ingenmannsland mellom øst- og vest-siden av Berlin mens den Kalde Krigen pågikk. © FOTO: Anja Büchner

Huset ligger plassert i det som en gang var kjent som et slags ingenmannsland mellom øst og vest i det gamle, delte Tyskland.

- Fargen og formene på utsiden av Townhouse B14 står i stor kontrast til de fargerike balkongene man ser på husene som ligger på motsatt side av parken, forklarer Schröder.

- I det som en gang var kjent som Vest-Tyskland.

Flere innganger

Av praktiske årsaker valgte arkitektene å la det være to inngangsdører til huset.

- Fra nordsiden kommer man inn nederst i huset, i et område som inneholder garderober, bad og et service-rom, eller hjemmekontor om du vil, forklarer arkitekten.

- Mens man fra sørsiden kommer direkte fra utsiden og inn til det vi har kjennetegnet som oppholdssoner, eller stue.

Spennende design i Berlin.

ULIKE SONER: Arkitektene delte huset inn i soner over rom, og slik er disse fordelt over alle husets etasjer. © FOTO: Anja Büchner

Sjekk hvor soverommene i dette huset ligger.

SOVEROM: Inne i betongklossene ligger huset soverom. © FOTO: Anja Büchner

Slik bor man i dette unike huset.

GJEMME BORT: Om man skulle ha behov for litt privatliv i badekaret, er det bare å trekke gardinen for. © FOTO: Anja Büchner

Ifølge arkitekturnettsiden Arch Daily er dette også nivået i boligen hvor man oppbevarer sykler, driver med kreative aktiviteter som håndarbeid og leker.

- I tillegg finnes det her et gjesterom og en bod, forklarer Schröder.

- Disse kan avdeles fra hverandre ved hjelp av en gardin.

Ser man oppover, vil man kunne skimte alle nivåene oppover i det 12 meter høye huset.

Mange nivåer

For å utnytte husets høyde, valgte arkitektene å dele huset inn i mange ulike nivåer og platåer oppover i huset.

- Vi ville skape mange ulike soner og steder å oppholde seg, men å samtidlig sørge for at huset føltes åpent og lyst, forklarer arkitekten.

- Løsningen ble å holde høyden og takvinduene synlig fra overalt i boligen, og tenke nytt når det gjaldt vegger og måter å bevege seg rundt om i boligen på.

Resultatet ble et hus med dører som åpner seg som hengebroer, gulv som skråner slik at de også kan brukes til å skli på, og "hull" i gulvene som er dekket av metervis med sikkerhetsnetting.

Unik arkitektur i Tyskland.

BARNEVENNLIG: Barna i dette huset synes det er gøy å kunne skli på gulvene hjemme. © FOTO: Anja Büchner

Byhus i Berlin.

UYNYTTET HØYDEN: Arkitektene har utnyttet huset høyde til det fulle for å skape spennende forskjeller mellom nivåer inne i huset. © FOTO: Anja Büchner

Slik fungerer dette byhuset i Berlin.

SPENNENDE LØSNINGER: Det er ingen tvil om at arkitektene har skapt et godt og funksjonelt hjem for den unge familien. © FOTO: Anja Büchner

Husets soverom ligger trygt plasserte innenfor betongvegger, slik at rommene er optimale for søvn, både mørke og stille.

- Disse rommene har ikke tradisjonelle dører, men skråstilte trepaneler som kan heises opp for å knytte disse rommene til en plattform, hvor blant annet husets piano befinner seg, forklarer Schröder.

- Et "hull" mellom disse plattformene gjør at lyset kan trenge ned helt fra takvinduene på toppen, og gjøre at hele interiøret fremstår som både lyst og åpent.

Det er festet store mengder med sikkerhetsnetting i åpningene i gulvet der hvor barna naturlig leker i nærheten.

- En trapp fører opp forbi de to soverommene til en egen stue hvor man også finner et bad som kan gjøres mer privat ved å trekke for en gardin, forklarer arkitekten.

- Husets tredje soverom er knyttet til denne sonen via en skråstilt trebro, og nok en trapp tar deg opp til et mer privat lese-område.

Smart avdeling

Hele boligen fremstår som svært lys og åpen, og også andre steder har man hoppet over dører for å holde på denne følelsen av lys og luft.

Slik fungerer dette unike huset.

GARDIN: Dette baderommet kan gjøres mer privat ved å trekke for gardinene. © FOTO: Anja Büchner

Townhouse B14 i Berlin.

NIVÅER: I Townhouse B14 i Berlin har man utnyttet huset høyde for å skape et spennende interiør. © FOTO: Anja Büchner

- I taket valgte vi å bruke store skylight-vinduer, som sprer lyset nedover i etasjene, forklarer Schröder.

- Disse siler lyset nedover i huset, og gjør at ingen krok eller område virker mørkt.

Flere "rom" er avdelt med gardiner, som gir eierne muligheten til å velge selv om noe skal være åpent eller lukket.

- En trapp fører forbi de to soverommene til en stue med eget bad, som kan "pakkes inn" og gjøres langt mer privat om man ønsker, forklarer arkitekten.

- Den øverste trappen fører helt opp til toppen og avslører boligens kjøkken og spisestue, som i tillegg åpnes ut mot en stor terrassen.

Betong, stål og tre

En annen ting som bidrar til boligens følelse av rom og plass, er at arkitektene har vært strenge med å introdusere nye farger og materialer til rommene.

- Vi har holdt oss i hovedsak til tre materialer, forklarer arkitekten.

- En nokså minimal palett av betong, tre og stål. Disse tre utgjør både vegger, gulv, tak og detaljer i huset.

Sjekk hva de gjorde med gulvene i dette huset.

SKEIVE GULV: Gulvene skråner mellom etasjene i dette huset, til stor glede for husets barn. © FOTO: Anja Büchner

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!