Har du noensinne tenkt at "å, jeg skulle ønske stuen var noen meter større" eller "søren, det hadde vært flott med mer plass nå som storfamilien kommer på middag"?

Det hadde noen ganger vært praktisk å kunne forandre litt på boligene våre når anledningen krever det, men for de aller fleste av oss blir det med drømmen.

Men ikke for denne familien i Iran. De fikk ifølge design- og arkitekturnettstedet Arch Daily bygget et hus som ikke bare er imponerende 1400 m2 i utgangspunktet, men hvor man også kan forminske eller utvide stue og terrasse etter behov og sesong.

Hentet ideen fra tradisjonelle hjem

Ifølge arkitektene i arkitektfirmaet Next Office så var det tomten som var med på å bestemme hvordan utformingen av Sharifi-ha House i stor grad måtte være.

- I likhet med mange andre urbane tomter var også denne smal mot fronten, men det den manglet på bredde, tok den igjen på dybde, forklarer arkitekt Alireza Taghaboni til Arch Daily.

- Så her lå utfordringen i å klare å skape noe flytende og tredimensjonalt ut av en todimensjonell fasade.

Spennende arkitektur i Iran.

TRENINGSROM: Det 1400 m2 store huset er utstyrt med treningsrom i kjelleren. © FOTO: Nextoffice

Og arkitektene trengte ikke lete lenge etter inspirasjon.

- Måten man kan åpne eller lukke huset på, er på mange måter en refleksjon av hvordan tradisjonelle hus i Iran er utformet, forklarer arkitekten.

- Her hadde man enten ordnet stuen slik at den innbydde til dager tilbragt innendørs, en såkalt Zemestan-Neshin, eller vinterstue. På sommeren derimot, var det vanlig at man "snudde" stuen, og hadde dører man åpnet utover, slik at hagen eller terrassen ble en del av stuen. Dette kalles Taabestan-Neshin; sommerstue.

Og nettopp en slik løsning var det arkitektene hos Next Office foreslo og tegnet for kundene sine.

- Sharifi-ha House tilbyr beboerne en åpen eller "gjennomsiktig" boareal med store, vide terrasser, forklarer Taghaboni.

- Disse er perfekte å bruke på sommeren. Under Teherans kalde og ofte snørike vintre, kan man mer eller mindre "stenge av" disse utearealene, noe som gjør at hele huset virker avskjermet fra vinteren på utsiden.

Meningen er at huset skal være like funksjonelt og beboelig uansett hvilken årstid man befinner seg i.

Slik fungerer huset

Det 1400 m2 store huset er ifølge designnettstedet Design-milk fordelt over hele syv etasjer, hvorav de to første etasjene er utstyrt med eget treningsstudio og hjemmespa, og en egen etasje er dedikert parkering av familiens biler.

Unik arkitektur i Iran.

SNUR RUNDT: I boligen Sharifi-ha House har beboerne muligheten til å vri rundt på rommene. © FOTO: Nextoffice

Spennende arkitektur i Iran.

BEHOV: De løse delene av bygget kan vris på, slik at rommene kan forandres etter ønske og behov. © FOTO: Nextoffice

Andre og tredje etasje er forbeholdt families fellesområder som stue og kjøkken, mens fjerde og femte etasje brukes til soverom og bad.

I de to øverste etasjene finner man gjesterom med tilhørende bad, samt rom for oppbevaring

- Selve kjernen i huset er tomrommet i midten, som bidrar til å gjøre at alle etasjene fremstår som lyse og åpne, forklarer arkitekten.

- Spesialbygde "broer" binder så sammen de to strukturene som til sammen utgjør boligen.

Selv kjelleretasjene kan nyte godt av naturlig dagslys, da arkitektene "dro inn" veggene i de øverste etasjene for å få inn et glasstak.

Huset tilpasser seg brukerne

Arkitektene forklarer at selve hovedmålet med boligen var å skape et hjem som tilpasset seg beboerne og deres måte å leve og bruke huset på.

Dette huset kan rotere rommene.

TRADISJONELL: Det enorme huset er designet med bakgrunn i slik tradisjonelle hus i området er, men en stue som kan forandres etter sesongen. © FOTO: Nextoffice

Slik bygget arkitektene drømmehuset på en vanskelig tomt.

LYSSJAKT: Det 7 etasjer store huset, som er bygget på en nokså smal og lang tomt, er likevel fylt av dagslys, takket være smarte ølsninger fra arkitektene. © FOTO: Nextoffice

- Huset retter seg etter hva som behøves av det, forklarer Taghaboni.

- For eksempel kan et av gjesterommene utnyttes som noe annet når det ikke er gjester på besøk, og på samme måte kan både hjemmekontor og frokostrommet snus og gjøres mer eller mindre formelle, alt etter behov og ønske fra eierne.

Snur på boksene

Ifølge nettstedet Design-milk består Sharifi-ha House av fire hoved-komponenter, selve "skjelettet" av huset, tomrommet i midten, de faste delene, og de bevegelige.

- Når de bevegelige boksene er lukket, fanger bygget solskinn og dagslys gjennom tomrommet, fra toppen og nedover i etasjene, forklarer nettstedet.

- I dette tomrommet er også broene som knytter sammen de to ulike delene av bygget.

Smart design gjør at alle etasjene er fylt med dagslys.

DAGSLYS: Huset har en "tomrom" i midten, som gjør at dagslyset spres nedover i etasjene. © FOTO: Nextoffice

Slik får man et hus som forandrer seg etter behov.

LUKSUS: Det 1400 m2 store huset er utstyrt med alle fasiliteter man kan ønske seg. © FOTO: Nextoffice

Alexander Berg

Huset som er "vrengt"

Du vil ikke tro hva som skjuler seg i midten av dette huset.

Utsiden av bygget ble også tatt med i beregningen når man bestemte design og utforming.

- Allerede fra da vi begynte å planlegge la vi merke til tre flotte pinjetrær på tomten, forklarer arkitekten.

- Da ble det viktig for å oss å få disse med i selve utformingen av huset.

Nå når huset er "åpnet" mot utsiden, rammer de store vinduene inn de flotte trærne.

Slik kan man vri rundt på rommene i dette huset.

ADAPTERER SEG: Arkitektene ga eirne av dette huset en bolig som forandrer og tilpasser seg både sesonger og behov. © FOTO: Nextoffice

Unik arkitektur.

MODERNE: Til tross for at det enorme huset er svært moderne i design og dekor, så hentet arkitektene mange av ideene fra tradisjonelle hus i Teheran. © FOTO: Nextoffice

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!