Å bo kompakt er en utfordring mange - og da særlig byboere - lever med verden over. Det koster å skulle bo sentralt i storbyen, og da må gjerne plass og kvadratmetre ofres til fordel for nærhet til jobb, skole og infrastruktur.

Så kommer da spørsmålet:

Hvordan får man plass til alt man trenger av rom, oppbevaring og utstyr når man ikke har muligheten til å verken bygge ut eller kjøpe nytt og større?

Man leier inn en arkitekt som ikke er redd for å tenke nytt. Det var i alle fall det dette unge ekteparet i Japan gjorde da var på desperat jakt etter både mer og bedre oppbevaring og ekstra soverom i sin 65 m2 store leilighet.

Ønsket smarte løsninger

Ifølge design- og interiørnettstedet Dezeen var det et behov for mer soveplass som opprinnelig fikk det unge ekteparet i byen Yokohama i Japan til å ta kontakt med de Tokyo-baserte arkitektene hos Sinato.

- Klientene, et ungt profesjonelt par, kom til oss med et ønske om en smartere leilighet, forklarer designer Chikara Ohno hos Sinato til Klikk Bolig.

- De ville blant annet ha mer plass til oppbevaring, og bedre flyt mellom rommene og områdene i leiligheten, som er på knapt 65 m2. I tillegg ønsket de plass til ikke bare ett, men to soverom.

Smarte løsninger i liten leilighet.

LYST: Lyse farger og rikelig med dagslys gjør at den 65 m2 store leiligheten virker større enn den er. © FOTO: Toshiyuki Yano

Leilighet i Japan.

SKJULT: Arkitekten fant plass til soverommene bak den nye veggen. © FOTO: Toshiyuki Yano

Ny L-formet vegg

For å gjøre plass til soverommene på en måte som ikke hindret flyten i resten av leiligheten, tegnet arkitektene inn en L-formet delevegg midt i leiligheten.

- Denne delte av det store rommet, og laget avskjerming for to soverom, forklarer Ohno.

- Eiernes eget soverom, samt et gjesterom. I tillegg ble veggen stedet hvor vi fikk gjort plass til hyller, mer skjult oppbevaring og en sittebenk.

Designeren forklarer til nettstedet Dezeen at den sentralt plasserte veggen på mange måter ble det elementet som samlet hele leiligheten.

- Veggen deler de mer offentlige og åpne delene av leiligheten fra de private sonene som soverom, forklarer Ohno til nettstedet.

- Den fungerer dog mer som et stort møbel enn "bare" en vegg, og har blitt et sted hvor man kan sette på plass bøker, henge opp et bilde eller bare sitte og slappe av. På mange måter har veggen blitt et symbol for hele leiligheten, den er fullstendig multifunksjonell.

Beholdt gammel vegg

I tillegg til den nye veggen, valgte arkitektene å beholde en gammel betongvegg i leiligheten, som ble gjort til skille mellom de to soverommene.

Smarte løsninger i liten leilighet.

FLYT: Å bruke den sentrale veggen til oppbevaring og hyller gjør at resten av leiligheten virker åpen og ryddig. © FOTO: Toshiyuki Yano

Kompakt bolig i Japan.

NØYTRALE FARGER: Rolige og nøytrale farger bidrar til følelsen av lys og luft i leiligheten. © FOTO: Toshiyuki Yano

Leiligheten, som ikke hadde vært renovert eller gjort noe med på hele 26 år før arkitektene fra Sinato Architects slapp løs, hadde en innvendig betongvegg, i tillegg til synlige takbjelker, også i betong. Disse ville ikke arkitektene kvitte seg med da de på alle måter var en del av det som ga bygget sitt opprinnelige preg.

- I tillegg valgte vi å lage øverste del av den nye veggen i glass, noe som bidrar til flyten av lys i leiligheten, forklarer Ohno.

- Dette gjør også at taket ikke "brytes" av noen vegger, og at lys og luft får flyte fritt mellom rom og soner.

Lyse farger og materialer

I tillegg til glass og betong, er resten av overflatene i boligen malt eller holdt i nøytrale og lyse gråtoner.

- Gulv og også noen andre overflater er i tre, for å tilføre varme og mer taktile overflater, forklarer Ohno.

- Og så spilte vi på kontraster, mellom tømmergulvet og det mer glattere og lyse treverket som er brukt på den nye deleveggen.

Arkitektur Japan.

RYDDIG: Smarte oppbevaringsløsninger er viktig når man bor på liten plass. © FOTO: Toshiyuki Yano

© FOTO: Toshiyuki Yano

Smarte løsninger i liten leilighet.

KJØKKEN: Åpne løsninger mellom rommene i denne leiligheten fungerer bra. © FOTO: Toshiyuki Yano

Kompakt bolig.

NY VEGG: Den nye veggen ble det som gjorde leiligheten mer funksjonell og lettere å bo i for det unge paret. © FOTO: Toshiyuki Yano

Arkitektene benyttet også lyst treverk på kjøkkenskap og garderober.

Flyt og funksjon

Da arkitektene gikk i gang med prosjektet, var det overordnede målet å gi beboerne mer lys, luft og bedre flyt i boligen, samt gi dem det de trengte av soveplass og oppbevaring. De må sies å ha lykkes på alle punkter.

- Vi fokuserte på soner, og på å føre lyset rundt om i hele leiligheten, forklarer Ohno.

- Ved å plassere soverom og garderober slik vi gjorde, får lyset strømme fritt innover fra begge de sørvendte vinduene.

Det L-formede oppholdsrommet har to soner, en som utgjør kjøkken- og spiseplass og en annen som er tiltenkt avslapping, hjemmekontor og stue.

Den åpne romløsningen gjør også at ventilasjon gjennom leiligheten fungerer bedre.

Leilighet i Japan.

AVDELER: Slik deler den nye veggen mellom soverom og oppholdssoner. © FOTO: Toshiyuki Yano

Smarte løsninger i liten leilighet.

REN DESIGN: Lyst treverk, betong og lyse farger kjennetegnet designet i leiligheten. © FOTO: Toshiyuki Yano

Slik bor de i den lille leiligheten.

FLYT: Det er ikke mange dører i denne leiligheten. © FOTO: Toshiyuki Yano

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!