Mange av dem som har overtatt en gammel bolig har møtt på ulike utfordringer. Ofte handler det om at jobben ble mer omfattende en planlagt, blant annet fordi man underveis har kommet frem til at løsningen skulle gjøres på en annen måte.

Det gjorde de som ble eiere av dette loftet i Brooklyn. Planen var å ominnrede badet, men de endte opp med å ta hele leiligheten.

"Loftet i Brooklyn er eid av et par med to barn som opprinnelig ba arkitektene Sabo Project å designe et nytt bad, men som til slutt endte opp med å gi arkitektene i oppdrag å tegne en fullstendig oppussing av interiøret", skriver arkitekturnettstedet Dezeen, og legger til at oppdraget kom som en følge av at eierne etter hvert oppdaget leilighetens fulle potensial.

Fra metallstøperi til leilighet

Bygget som leiligheten ligger i ble opprinnelig reist i 1913, og huset den gang et metallstøperi. På 1980-tallet ble bygget gjort om til et leilighetskompleks, og da ble også alle betongkonstruksjonene skjult.

"Men når hele interiøret på loftet ble fjernet, åpenbarte det seg en mulighet til å vise frem byggets autensitet, samtidig som også leilighetens volum ble vesentlig større", forteller arkitekt Alex Delaunay i Sabo Project i en e-post til klikk.no.

Loftsleilighet Brooklyn.=

RESULTATET: Loftslokalet ble strippet og den massive betongkonstruksjonen kom til syne. Men i stedet for en tradisjonell romdeling med vegger, ble rommene fylt med asymetriske bokser og skap. © FOTO: SABO Project

Loftsleilighet Brooklyn.=

TRAPPEN I BOKS: I stedet for en tradisjonell trapp, lot arkitektene trappen opp til mezzaninen formes av boksene. © FOTO: SABO Project

Fikk ekstra plass

Arkitekt Alex Delaunay forteller til Dezeen at strippingen av loftet åpnet opp et nesten meterhøyt volum i noen av rommene.

- Det var nesten som å oppdage et hemmelige rom, sier han til nettstedet.

Dette volumet ga blant annet mulighet for å bygge en mezzanin, som ble utstyrt med vegger i glass. På denne måten ble det skapt et privat rom som samtidig fikk naturlig lys flommende inn.

- En av de beste måtene vi kunne tenke oss å utnytte det ekstra volumet på, var å slippe inn det naturlige lyset slik at det kunne spre seg til alle rommene, forklarer han overfor Dezeen.

Loftsleilighet Brooklyn.=

RØFT OG RENT: Loftsleiligheten ble strippet helt ned før den ble innredet på nytt, men man lot den massive betongkonstruksjonen være tydelige elementer i interiøret. Det skaper en spesiell kontrast mellom det røffe og det stilrene. © FOTO: SABO Project

Loftsleilighet Brooklyn.=

RØFT TAK: Da loftet ble strippet kom taket til syne med sine mønstre fra forskalingsbordene. Arkitektene ville gjerne beholde det. © FOTO: SABO Project

Bokser og skap som romavdelere

I stedet for å sette opp tradisjonelle vegger som romavdelere, lot man rommene defineres av bokser, skreddersydde skap og en walk-in garderobe.

"De nye forbindelsene rommene imellom skaper en kontinuitet som gjør hvert volum større enn det de fysisk er, beskriver Delaunay i e-posten til klikk.no.

Tunge betongkonstruksjoner

Når interiøret i loftet ble strippet ned, dukket det kraftige betongkonstruksjoner frem. Disse hadde sin opprinnelige funksjon som støtter i en fabrikk hvor det var mange tunge maskiner i etasjene.

- I tillegg kom også datidens byggemetoder med vakre mønstre etter treforskalingen til syne, og denne historiske etterlevning har vi forsøkt å la stå så urørt som mulig, forklarer Delaunay overfor Dezeen.

Leilighet Brooklyn.=

LAGRINGSPLASS: Selv inne i boden er boksologien tatt i bruk. Legg også merke til glasset over boden. Glass er brukt mye i leiligheten for å slippe det naturlige lyset inn i hele leiligheten. © FOTO: SABO Project

Loftsleilighet Brooklyn=

LAGRINGSPLASS: Hvorfor skal en hylle være symetrisk. Asymetri fungerer like bra. © FOTO: SABO Project

Boksologi

Delaunay beskriver overfor klikk.no hvordan lagringen på kjøkkenet og på badet er forsøkt optimalisert ved bruk av matte og hvite plater som skjuler hyllene.

"Panelene gir også en fin kontrast til betongen. Og i tillegg strekker det seg stabler av bokser fra kjøkkenet og inn i soverommene. Disse former både trapper og hyller, og gir også plass til et hjemmekontor", skriver han.

Dezeen forklarer hvordan trappen som formes av boksene leder opp til en mezzanin som er en lekeplass for barna og et gjesterom i påkommende tilfeller.

"Vi valgte denne boksdesignen fordi vi ønsket at hver enkelt lagringsplass skulle være tilpasset tingene som skulle stå inne i boksene, som for eksempel en printer, en vinkasse eller tallerkener, utdyper han overfor Dezeen. "Vi ønsket at variasjonen og rikdommen i hverdagslivet skulle komme til syne i stedet for å skjule det".

Loftsleilighet Brooklyn.=

SYNLIG: De asymetriske boksene skaper små glipper som gjør hele veggen til en settekasse. © FOTO: SABO Project

Loftsleilighet Brooklyn.=

ASYMETRI: Bruken av de asymetriske boksene gir et levende interiør som samtidig er holdt stramt ved bruk av hvite flater. Stramheten forsterkes av at skapdørene på kjøkkenet ikke har håndtak. © FOTO: SABO Project

Diamantformede fliser

Inne på badet står en av de ruvende søylene i betongkonstruksjonen, og den definerer på mange måter hele rommet. Det gir det en helt spesiell karakter.

Og på gulvet har man valgt å legge diamantformede fliser i tre farger og ni ulike nyanser. Flisene er lagt uten markante skiller mellom gulv og tak.

"Det krevde en særlig innsats fra flisleggeren og en meget detaljert tegning av hvordan flisene skulle ligge med hensyn på farge og nyanser, som igjen har gitt et rom som etterlater seg et helt spesielt uttrykk", forteller han til Dezeen.

Loftsleilighet Brooklyn.=

FLYTER: På badet er det lagt fliser i tre farger og ni nyanser i et 3D-mønster, og uten at det er markert skiller mellom gulv og vegg. Sammen med den markante betongsøylen gir det rommet en helt spesiell karakter. © FOTO: SABO Project

Loftsleilighet Brooklyn=

NATURLIG LYS: I stedet for å bygge hele badet inn, ble den øverste delen av den ene veggen utstyrt med glass, slik at det naturlige lyset kunne slippe inn. © FOTO: SABO Project

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!