TV-PROGRAM

Visste du dette om Mesternes Mester-deltakerne?

I den nye sesongen av tv-programmet «Mesternes-mester» får du se igjen to tidligere deltakere. Her kan du lese mer om dem.

<b>NY PROGRAMLEDER:</b> Aksel Lund Svindal vant forrige sesong av «Mesternes mester», og tar nå over stafettpinnen etter Dag Erik Pedersens tolv år som programleder.
NY PROGRAMLEDER: Aksel Lund Svindal vant forrige sesong av «Mesternes mester», og tar nå over stafettpinnen etter Dag Erik Pedersens tolv år som programleder. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

I sommer kjempet ni tidligere idrettshelter om å bli den 13. vinneren av NRKs «Mesternes mester».

For andre år på rad ble seersuksessen spilt inn i Norge, nærmere bestemt i Kristiansand og Lillesand.

Fjorårets vinner, Aksel Lund Svindal (38), debuterer som programleder i år – etter at Dag Erik Pedersen (61) valgte å gi seg.

Lund Svindal er en norsk tidligere alpinist, som blant annet har vunnet 36 enkeltseirer, to OL-gull, ett sølv og én bronse. Han har også vunnet fem VM-gull, ett sølv og to bronsemedaljer.

Den nye sesongen av Mesternes Mester har premiere på NRK lørdag 1. januar 2022 kl 21.10.

Mange baller i lufta

Etter at han la opp som alpinist i februar 2019, har Aksel Lund Svindal levd et liv som nesten er mer hektisk enn da han jaktet medaljer i skibakken.

Han er gründer, investor, eiendomsutvikler, ambassadør for kjente merkevarer, har jobbet med kinofilmen «Aksel» – og debuterer i tillegg som programleder når den nye sesongen av «Mesternes mester» spilles inn i sommer.

AKSEL LUND SVINDAL

Født: 26. desember 1982

Høyde: 1,89 m

Kjæreste: Amalie Iuel

Foreldre: Ina Lund og Bjørn Svindal

Søsken: Simen Lund Svindal

Instagram: Asvindal

– Nå har jeg mye mer enn en fulltidsjobb, sier han til VG.

Det er neppe lønnen som er hovedårsaken til at han takket ja til programlederjobben.

Svindal var nemlig på formuetoppen blant norske idrettsprofiler med en formue på 162 millioner kroner i 2019, melder TV 2. I 2018 kjøpte han seg en strandeiendom på Snørøya for 35 millioner kroner, ifølge Finansavisen.

– Jeg er virkelig stolt og smigret over å bli spurt. Det var veldig overraskende, og neppe noe jeg ville ha tenkt på å gjøre hvis jeg ikke selv hadde vært med i «Mesternes mester» denne sesongen. Jeg fikk oppleve på nært hold hvor utrolig profesjonell denne produksjonen er, og resultatet ble fantastisk bra. Så dette har jeg lyst til å fortsette å være en del av, har Svindal sagt til NRK om hvorfor han takket ja til programlederjobben.

Travelt kjærestepar

I 2020 bekreftet han sitt forhold til Amalie Iuel (27), som er en danskfødt norsk friidrettsutøver. Paret har ikke barn, men eier en hund sammen med navnet Molly.

KJÆRESTE: Amalie Iuel er kvinnen i Aksel Lund Svindals liv.
KJÆRESTE: Amalie Iuel er kvinnen i Aksel Lund Svindals liv. Foto: Berit Roald / NTB

På spørsmål fra avisen om hva Iuel synes om at han jobber så mye, forteller han at de begge er travle på hver sin kant.

– Jeg tror hun synes det egentlig er ganske greit, ettersom treningsgruppa hun er med i har lange dager. Da trenger ikke hun å ha dårlig samvittighet. Det er klart, jeg tror nok av og til, som for eksempel når jeg har videomøter med noen i USA på kvelden, at hun synes det kunne vært litt mindre, sier han til VG.

Lund Svindal uttaler at han gleder seg stort til å lede med Mesternes Mester.

– Det er store sko å fylle etter Dag Erik, som virkelig takker av på topp. Så jeg må bare prøve å gjøre det på min måte og ta det som en utfordring, har han uttalte til NRK.

Hvorfor sluttet Dag Erik Pedersen i Mesternes Mester?

Dag Erik Pedersen (62) er tidligere proffsykler, og har vært programleder for Mesternes mester i 12 sesonger.

– I 12 år har dette vært mye av mitt «TV-liv». Min profesjonelle sykkelkarriere varte i 11 år, det synes jeg var lenge. Jeg holdt ut ett år lenger med «Mesterne». Da vi nå kom tilbake til Arendal og Norge etter 12 år i utlandet, og med hele 1,5 millioner seere, følte jeg at ringen var sluttet, sa Dag Erik i et intervju med NRK Dagsrevyen etter at 2020-sesongen var ferdig sendt.

Pedersen ser tilbake på de 12 årene som Mesternes Mester-programleder med glede.

– Jeg har vært programleder, og det har vært et helårsverk. Jeg har elsket det. Så har det skjedd mange ting i livet underveis, og summen av det er at det føles helt fantastisk å se tilbake på at «det gjorde jeg». Jeg gjorde så godt jeg kunne, publikum elsket det og nå får noen andre overta. For meg har det vært en fest og en glede, hver eneste sesong, sa Dag Erik til NRK etter det ble offentlig kjent at han gir seg.

ENORM STØTTE: Døtrene Sunniva og Selma har alltid vært med pappa på jobb.
ENORM STØTTE: Døtrene Sunniva og Selma har alltid vært med pappa på jobb. Foto: Svein Brimi

Lars Bohinen trakk seg

TRAKK SEG: Lars Bohinen valgte å trekke seg fra Mesternes Mester og skal nå være fotballtrener i Sarpsborg 08.
TRAKK SEG: Lars Bohinen valgte å trekke seg fra Mesternes Mester og skal nå være fotballtrener i Sarpsborg 08.

Vanligvis er det ti deltakere som kjemper om seieren i Mesternes Mester, men i år blir det kun ni.

Tidligere fotballtrener og ekspertkommentator på TV 2, Lars Bohinen, valgte nemlig å trekke seg fra programmet. Bohinen skal nå være trener i Sarpsborg 08.

Fotballtreneren har tidligere spilt 49 kamper for Norge – og scoret 10 mål for landslaget.

Midtbanespilleren var utenlandsproff i en årrekke, blant annet i klubbene Young Boys Bern, Nottingham Forest og Blackburn.

Les også: Helt knekt etter den knallharde finalen i Mesternes Mester: – Helt jævlig

Disse deltakerne får du se i neste sesong av Mesternes mester:

1. ANJA HAMMERSENG-EDIN

HÅNDBALLSPILLER: Anja Hammerseng-Edin (38) er håndballspiller og gift med tidligere "Mesternes mester"-vinner.
HÅNDBALLSPILLER: Anja Hammerseng-Edin (38) er håndballspiller og gift med tidligere "Mesternes mester"-vinner.

Anja Hammerseng-Edin (38) er en kjent håndballspiller, og har til sammen spilt 42 landskamper og scoret 98 landslagsmål. I VM i Kina i 2009 var hun med å vinne bronse, og sølv i EM i 2012 – der hun ble kåret til mesterskapets mest verdifulle spiller. Anja la opp som profesjonell håndballspiller i 2017.

Gift med Gro Hammerseng-Edin

ANJA HAMMERSENG-EDIN

Født: 5. februar 1983

Høyde: 1,73 m

Ektefelle: Gro Hammerseng Edin

Barn: Mio og Leo

Posisjon: Bakspiller

Klubb: Larvik Håndballklubb

Instagram:
Anjahammersengedin

Den tidligere landslagsspilleren er gift med «Mesternes mester»-vinneren fra 2018, Gro Hammerseng-Edin (41). Sammen har de to barn, sønnene Mio og Leo.

Du kan lese Gro fortelle om familielivet i dette intervjuet.

Anja får nok med seg noen gode tips til konkurransen. Kona er nemlig den eneste kvinnen som har vunnet i løpet av de 12 årene programmet har blitt sendt.

Fearless-foredrag

Hammerseng-Edin er i dag gründer av Fearless Heart, og her holder hun flere ulike foredrag om blant annet inspirasjon, mental trening, talentets indre kamp og fokus på næringsliv og idrettsutøvere.

Les også: Gro og Anja Hammerseng-Edin er lykkelige foreldre

2. NILS JAKOB HOFF

ROER: Nils Jakob Hoff er både verdensmester i roing og utdannet lege.
ROER: Nils Jakob Hoff er både verdensmester i roing og utdannet lege.

Nils Jakob Hoff (36) er en norsk roer og verdensmester. Bergenseren vant VM-gull i 2013 sammen med Kjetil Borch i tungvekts dobbeltsculler, og har hevdet seg både i OL og flere andre mesterskap. Ekspertene mener derfor at Hoff er den aller største favoritten til å vinne Mesternes Mester.

Nils Jakob er utdannet lege, og kan spille både harpe og piano. Han begynte å ro for å gå ned i vekt, og før dette veide han oppimot 110 kilo.

Han har tidligere fortalt om hvordan han ble mobbet på barneskolen.

– Det var kjempevondt. Du er en liten gutt som kommer fra en familie hvor alle er glade i deg og alt er topp, også kommer du ut i verden og er plutselig mindre verdt, har han sagt til NRK.

I de senere årene har fått mye oppmerksomhet for sitt forhold med langrennsstjernen Therese Johaug.

SAMMEN I TYKT OG TYNT: Therese Johaug og kjæresten Nils Jakob Hoff møtte pressen i forbindelse med dopingsaken i 2016.
SAMMEN I TYKT OG TYNT: Therese Johaug og kjæresten Nils Jakob Hoff møtte pressen i forbindelse med dopingsaken i 2016. Foto: Berit Roald / NTB

Kjæreste med Therese Johaug

NILS JAKOB HOFF

Født: 5. februar 1985

Høyde: 1,98 m

Forelder: Sissel Hoff

Partner: Therese Johaug

Utdanning: Universitet i Bergen

Instagram: Nilsjakobhoff

Det var i november 2014 at de to idrettsprofilene bekreftet forholdet. Da Nils Jakob gjestet radioprogrammet «P3 Morgen» i 2016, fortalte den daværende medisinstudenten om den første gangen han og Therese møttes – om bord i et fly.

– De var på vei hjem fra konkurranse og vi var på vei hjem fra samling. Så satt hun et par rader foran meg, og jeg satt på mac-en min og så på «Game of Thrones» – akkurat midt i «Red Wedding». Så kommer sjefen for Roforbundet, river av meg headsettet og sier: «Nils Jakob, du må komme». Jeg sa bare: «Hæ?». Da var det en fyr som hadde besvimt bak i flyet. Han sa: «Du studerer medisin, nå må du komme», forklarer han i radioprogrammet.

– Jeg reiste meg opp og tenkte: «Oh shit, dette er jeg ikke helt klar for». Så ser jeg at hun snur seg. Da sier jeg bare: «Halla», fortsatte han i «P3 Morgen».

Nå har Nils Jakob og Therese vært kjærester i nærmere syv år.

I november 2019 ble karrieren til roeren satt på vent, og han satser nå på legeyrket. Fra februar 2019 gikk han inn i jobben som turnuslege ved sykehuset i Lillehammer, sa han til VG.

I fjor høst flyttet også paret inn i et hus på Holmenkollen i Oslo.

Les også: Se idrettsprofilenes private feriebilder

3. LINN-KRISTIN RIEGELHUTH KOREN

HÅNDBALLSPILLER: Linn-Kristin Riegelhuth Koren spiller både høyre kant og høyre back i håndball.
HÅNDBALLSPILLER: Linn-Kristin Riegelhuth Koren spiller både høyre kant og høyre back i håndball.

Linn-Kristin Riegelhuth Koren (36) er en norsk håndballspiller for Larvik HK. Håndballspilleren kan blant annet skilte med fire EM-gull, to OL-gull og ett VM-gull med landslaget – der hun debuterte i 2003.

LINN-KRISTIN RIEGELHUTH KOREN

Født: 1. august 1984

Høyde: 1,75 m

Kallenavn: Linka

Ektefelle: Einar Riegelhuth Koren

Barn: Lotte, Pelle og Lasse

Søsken: Betina Riegelhuth

Lag: Larvik Håndballklubb

Instagram:
Linnkristinriegelhuthkoren

Verdens beste kvinnespiller

Linn-Kristin ble kåret til mesterskapets beste høyrekant i EM og VM i 2009, og i EM var hun dessuten toppscorer. I 2008 ble Ski-jenta kåret til verdens beste kvinnespiller av Det internasjonale håndballforbundet. Det er kun Kjersti Grini som har scoret flere mål på det norske landslaget enn «Linka».

Gift med Einar Riegelhuth Koren

Håndballspilleren giftet seg med Einar Riegelhuth Koren i 2011, som også er en kjent norsk håndballspiller. Sammen har de barna Lotte, Pelle og Lasse.

4. ØYSTEIN PETTERSEN

PØLSA: Øystein Pettersen har kallenavnet "Pølsa" fordi han var mer klumpete i beina enn andre langsrennsløpere.
PØLSA: Øystein Pettersen har kallenavnet "Pølsa" fordi han var mer klumpete i beina enn andre langsrennsløpere.

Øystein Pettersen (38) er en tidligere langrennsløper, tv-personlighet og podkaster. «Pølsa» får en ny sjanse i «Mesternes mester» etter at han skadet seg og måtte forlate konkurransen i første episode i forrige sesong.

Oslogutten tok OL-gull i lagsprint i 2010 sammen med Petter Northug, og har flere medaljer fra verdenscup og NM i langrenn. 38-åringen har også hatt stor suksess på rulleski og i langløp, og jobber i dag som coach og motivator.

ØYSTEIN PETTERSEN

Født: 19, januar 1983

Høyde: 1,81 m

Ektefelle: Ellen Sandbakken

Barn: Oda Pettersen

Instagram: Oeysteinpettersen

Hvorfor kalles Øystein Pettersen «Pølsa»?

Pettersen har i lang tid hatt kallenavnet «Pølsa», som kommer fra at da han startet som langrennsløper, så var han var mer klumpete i beina enn de andre langrennsløperne.

Derfor fikk han kallenavnet «Pølsa», har han selv fortalt.

Les også: Sønnen (5) skjønte ingenting da «Pølsa» kom hjem fra Mesternes Mester etter én dag

5. BJØRNAR EINAR ROMØREN

ONDARTED TUMOR: Bjørn Einar Romøren fikk i 2019 en alvorlig kreftform i beinet, kalt Ewings sarkom.
ONDARTED TUMOR: Bjørn Einar Romøren fikk i 2019 en alvorlig kreftform i beinet, kalt Ewings sarkom.

Bjørn Einar Romøren (40) er en tidligere verdensrekordholder i skiflyging. Han har to VM-gull og en en bronsemedalje fra skiflyging lag. Oslogutten vant OL-bronse i laghoppingen i 2006, og har flere medaljer fra VM.

Kreft i beinet

BJØRN EINAR ROMØREN

Født: 1. april 1981

Høyde: 1,83 m

Ektefelle: Martine Remsøy Romøren

Foreldre: Bente-Lill Romøren og Trygve Romøren

Barn: En sønn (4) og datter (2)

Instagram: Romoeren

Sommeren 2019 fikk Romøren en alvorlig kreftform i beinet, kalt Ewings sarkom. Etter en knallhard kur med cellegift, ble han i fjor vår erklært kreftfri. Han måtte gjennom en strålebehandling i Tyskland da legene ikke ville operere den ondartede tumoren i hofta siden den var så vanskelig.

– Strålebehandling og cellegift er helt jævlig, men alternativet er langt verre, har tobarnsfaren tidligere uttalt til Her og Nå.

Skihopperen er gift med Martine Remsøy Romøren (34), Han har en sønn på fire år, og en datter med navnet Fiona (2), som kom til verden samme året han ble rammet av kreft.

I 2017 havnet han i medias søkelys etter å ha blitt tatt i promillekontroll på vei til jobb på skiflyingsrennet i Vikersund. Han ble idømt 18 dagers betinget fengsel og 62.000 kroner i bot.

I dag jobber han i Norges skiforbund sammen med sin mor Bente-Lill Romøren, som er den eneste norske kvinnen i hoppkomiteén i Norges skiforbund.

Les også: Kreftsyke Romørens sterke møte

6. IDA NJÅTUN

HURTIGLØP: Ida Njåtun er kjent for hurtigløp på skøyter, og la opp karrieren tidligere i år.
HURTIGLØP: Ida Njåtun er kjent for hurtigløp på skøyter, og la opp karrieren tidligere i år.

Ida Njåtun (30) er en norsk tidligere skøyteløper. Etter ti år i verdenstoppen, la Ida skøytene på hylla i mars i år.

IDA NJÅTUN

Født: 6. februar 1991

Høyde: 1, 79 m

Kjæreste: Allan Dahl Johansson

Instagram: Idanjatun

30-åringen har et stort antall gullmedaljer fra NM. Høsten 2010 slo hun gjennom internasjonalt med andreplass på 1500 meter i verdenscupen i Berlin. Høydepunktet i karrieren er bronsemedaljen i allround-VM etter seier på 1500 meter i Calgary i 2015.

Flyttet til Stavanger

I 2019 flyttet Njåtun til Stavanger sammen med samboeren Allan Dahl Johansson (22), som også er en norsk skøyteløper.

7. NADYA KHAMITSKAYA ANDERSEN

Nadya Khamitskaya (38) er både danser og designer. Hviterusseren har vunnet norgesmesterskapet i dans fem ganger, men er mest kjent fra TV 2-programmet «Skal vi danse».

Les også: Her er «Skal vi danse»-dansernes virkelige jobber

SKAL VI DANSE: Nadya Khamitskaya har vært med i "Skal vi danse" siden 2008, men i 2020 ga hun seg.
SKAL VI DANSE: Nadya Khamitskaya har vært med i "Skal vi danse" siden 2008, men i 2020 ga hun seg.

Vunnet «Skal vi danse» fire ganger

"Skal vi danse"-Nadya

Født: 21. november 1982

Ektefelle: Mads A. Andersen

Barn: Léon (9) og Evie (5)

Instagram: Nadyakhamitskaya

Nadya har vunnet konkurransen hele fire ganger; med kjendisene Åsleik Engmark, Eirik Søfteland, Eilev Bjerkerud og tidligere «Mesternes mester»-vinner Aleksander Hetland.

Nadya har også gjort seg bemerket som designer, og står bak merket «Venti Uno».

Danseren jobber i dag som sikkerhetskonsulent hvor hun blant annet bekjemper sabotasje og cyberangrep. Tidligere har hun har også holdt flere private dansekurs.

Livredd for vann

Khamitskaya har tidligere fortalt at hvis det er et sted hun ikke trives, så er det i vann. Dette kan bli en utfordring i Mesternes mester, da deltakerne ofte må ut i vannet.

– Jeg husker ikke det som skjedde selv, men mamma har gjenfortalt hendelsen. Da jeg var veldig liten, falt jeg opp i en vannoppsamler utenfor hytta vår, og holdt på å drukne. Heldigvis så mamma hva som skjedde og fikk reddet meg før det gikk galt, har danseren tidligere uttalt til Her og Nå.

Finale i 71 grader nord

I 2018 deltok hun også i «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis», hvor Nadya kom helt til finalen, men ble slått ut av Håvard Tvedten og vinneren Marthe Kristoffersen.

Les også: "Skal vi danse"-Nadyas private drama

Khamitskaya er gift med tidligere VG-journalist, og nå direktør i Aller, Mads A. Andersen. Sammen har de barna Evie og Léon.

8. TOMMY RUSTAD

FLERE SEIRE: Fra 1987 til 1992 vant Rustad 48 seire i rallycross og bakkeløp.
FLERE SEIRE: Fra 1987 til 1992 vant Rustad 48 seire i rallycross og bakkeløp.

Tommy Rustad (52) er programmets eldste deltaker, og er tidenes mestvinnende nordmann i internasjonal racing. Nittedølen har kjørt racing for ulike team i Europa og i Sverige og har vært Norgesmester seks ganger.

Autofil og Broom

Tommy er også kjent fra TV-programmet «Autofil» på NRK, hvor han testet biler sammen med Jan Erik Larssen – og «Broom» på TV 2, også det sammen med Jan Erik.

Han har i løpet av karrieren kjørt 562 løp i både inn- og utland, og vunnet 124 av dem.

Jobber som tømmerkjører og influenser

TOMMY RUSTAD

Født: 3. september 1968

Kone: Lisbeth Jørgensveen Rustad

Barn: Isabell (15) og Julius (fra et tidligere forhold)

Instagram: Tommyrustad68

Etter 35 år som suksessfull bilsportutøver la Rustad opp karrieren i 2018. Dette gjorde han for å få mer til til jobben som tømmerkjører.

Dette er en jobb som har gått i arv, og både Tommys far, Ola Rurstad, og farfaren kjørte også tømmer.

Ved siden av jobber han også som «influnser» for Continental Dekk, hvor han for eksempel fronter en trafikksikkerhetsvideo fra Norges Lastebileierforbund.

Les også: Portrett: Tommy Rustads nye liv som tømmerkjører

9. MADELENE RUBINSTEIN

NM-gull: Madelene Rubinstein har vunnet ti NM-gull og tre NM-sølv i judo.
NM-gull: Madelene Rubinstein har vunnet ti NM-gull og tre NM-sølv i judo.

Madelene Rubinstein (26) er en norsk judoutøver, og er sesongens yngste deltaker. Rubinstein har vunnet ti NM-gull og tre NM-sølv i perioden 2011-2018. Hun vant også kongepokalen i 2013, 2014 og 2015.

MADELENE RUBINSTEIN

Født: 26. februar 1995

Høyde: 1,61 cm

Fra: Fredrikstad

Instagram: Madelenerubinstein

Fredrikstad-jenta ble bitt av kampsportbasillen allerede som fireåring. Senere bodde hun store deler av året i Kosovo for å trene med verdenstopper innen kampsportgrenen.

Trodde hun hadde astma

Madelene slet lenge med pusteproblemer, og fikk til slutt diagnosen astma av legen. Medisinene mot astma hjalp ikke, og hun oppsøkte derfor en ny lege på Olympiatoppen, som fant ut at hun hadde diagnosen EILO.

Eilo står for Exercise Induced Laryngeal Obstruction, som på norsk betyr tranghet i strupen. Du vil da oppleve akutte pustevansker under fysiske anstrengelser.

«Hele Norge trener»

Rubinstein har tidligere vært med på TV 2 programmet «Hele Norge trener», sammen med Ståle Sandbech. I programmet la hun programleder Mathias Skarpaas i bakken flere ganger med hjelp av judo-utøvelser.

Denne saken ble første gang publisert 25/06 2021, og sist oppdatert 01/01 2022.

Les også