Trodde du proffene levde av rumba, vals og tango? tro om igjen

Her er «Skal vi danse»-dansernes virkelige jobber

Lørdag etter lørdag gir danserne jernet på TV 2. Det går nesten ikke an å forestille seg at de gjør annet enn å svinge seg på parketten, men flertallet livnærer seg faktisk av helt andre ting.

BLIR PSYKOLOG: Mai Mentzoni (28) danser med Andreas Wahl (37) i årets «Skal vi danse» på TV 2. Til vanlig studerer Mai psykologi.
BLIR PSYKOLOG: Mai Mentzoni (28) danser med Andreas Wahl (37) i årets «Skal vi danse» på TV 2. Til vanlig studerer Mai psykologi. Foto: TV 2
Sist oppdatert

Blant årets deltagere finner man en rekke yrker: psykologistudent, flyvert, negledesigner, lærer og sykepleier. For det å leve av dans krever en enorm innsats – nåløyet er lite og vanskelig å komme gjennom.

I den amerikanske versjonen av «Skal vi danse» har flere av proff-danserne tjent seg rike på deltagelsen, men slik er det ikke i Norge. De aller fleste må spe på med andre jobber. Enkelte av dem anser dansen som en morsom og givende hobby, men ønsker ikke å ha den som levebrød.

Her kan du lese om hva danseproffene jobber med til daglig!

Studerer psykologi

Mai Mentzoni (28) danser med Andreas Wahl (37) i årets «Skal vi danse» på TV 2. De har gjort det strålende i konkurransen og henger fremdeles med.

– Vi begynner å kjenne det på kroppen og det tetter seg i toppen, men det er motiverende at vi begynner å se konturene av finalen, sier hun.

Til daglig studerer Mai psykologi ved Universitetet i Oslo, et profesjonsstudie som krever svært høyt karaktersnitt for å komme inn.

Mai har kun ett og et halvt år igjen av studiene, men har tatt permisjon frem til jul for å delta i «Skal vi danse».

– Det lot seg ikke kombinere tidsmessig. I tillegg skulle jeg ut i praksis dette halve året, og på grunn av de strenge smittevernreglene lot det seg heller ikke kombinere. Jeg aner ikke om jobben som psykolog og dansingen vil la seg kombinere heller, vi får se, sier Mai til Her og Nå.

Les også: Nei, dette er ikke argentinsk tango

Negltekniker

NEGLTEKNIKER: Helene Spilling (24) danser med Nate Kahungu (23)i «Skal vi danse».
NEGLTEKNIKER: Helene Spilling (24) danser med Nate Kahungu (23)i «Skal vi danse». Foto: Thomas Andersen / TV 2

Helene Spilling (24) danser med Nate Kahungu (23) i årets sesong av «Skal vi danse». 24-åringen satset lenge hundre prosent på dansen, men tidlig i 2020 kom hun tilbake etter et to år langt opphold i Litauen.

Sammen med sin litauiske dansepartner ga hun alt i dansen, men det ble alt annet enn en dans på roser.

– For å være ærlig ble ikke partnerskapet avsluttet på en god måte, og det gikk ut over min helse. Jeg bestemte meg derfor for å legge dansen på hylla. Etter at jeg kom til Norge, tok jeg negletekniker-utdannelse og startet mitt eget firma. Jeg har jobbet litt med det frem til nå, forteller Helene, som beskriver «Skal vi danse»-deltagelsen som en skikkelig opptur.

– Jeg har funnet dansegleden igjen, så akkurat nå er jeg litt usikker på hva jeg kommer til å satse på. Vi får se hva tiden viser, sier hun til Her og Nå.

Les også: «Skal vi danse»-deltagernes private mareritt

Lærerstudent

SKAL BLI LÆRER: Tarjei Svalastog (22) danset med Siri Kristiansen (42), og skal bli lærer.
SKAL BLI LÆRER: Tarjei Svalastog (22) danset med Siri Kristiansen (42), og skal bli lærer. Foto: Thomas Andersen / TV 2

Tarjei Svalastog (22) var nykommer denne sesongen, og danset med radioprofil Siri Kristiansen (42).

Paret røk ut av konkurransen 17. oktober, men Tarjeis koreografier høstet lovord fra dommerne lørdag etter lørdag.

Tarjei har danset siden han var seks år, men det har aldri vært hans levebrød.

Til daglig studerer han til å bli lærer ved Oslo Met.

– Jeg studerte i fjor, men på grunn av karantene­reglene i «Skal vi danse» ble det vanskelig i år. Jeg har derfor tatt et pauseår hvor jeg jobber som lærervikar og danselærer. Jeg skal tilbake til studier, men håper på flere sesonger i «Skal vi danse», for det har vært veldig gøy, sier Tarjei til Her og Nå.

Altmuligmann

«ALTMULIGMANN»:Phillip Raabe (20) og Birgit Skarstein er ute av konkurransen, men har fått mye skryt underveis.
«ALTMULIGMANN»:Phillip Raabe (20) og Birgit Skarstein er ute av konkurransen, men har fått mye skryt underveis. Foto: Thomas Andersen / TV 2

I år er første gang danseren Phillip Raabe (20) deltar i «Skal vi danse».

Lørdag 24. oktober røk han og dansepartneren Birgit Skarstein overraskende ut av konkurransen.

Svensken har imponert dommerne med danseferdighetene og koreografiene, og danseparet rørte dommerne og publikum til tårer ved flere anledninger.

– Det var veldig gøy å være med. Birgit var en fantastisk dansepartner, forteller han.

Selv om 20-åringen setter pris på dansen, er ikke det hans levebrød. Til daglig jobber han som servitør/bartender/resepsjonist på konferansehotellet X Meeting Point på Hellerudsletta i Oslo. En jobb han stortrives i.

– Jeg er veldig glad i jobben min. Det er et godt miljø og fantastiske kollegaer, forteller Phillip til Her og Nå.

Les også: NRK-korrespondent Ida (36) har havnet i livsfare to ganger

Flyvert

FLYVERT: Bjørn Wettre Holthe (39) med Agnete Huseby (24), bedre kjent som Agnetesh. B
FLYVERT: Bjørn Wettre Holthe (39) med Agnete Huseby (24), bedre kjent som Agnetesh. B Foto: Thomas Andersen / TV 2

Bjørn Wettre Holthe (39) har gjort seg bemerket i flere sesonger av «Skal vi danse».

I år danset han med youtbuberen Agnete Huseby (24), bedre kjent som Agnetesh. Bjørn har jobbet med musikaler, TV-show og dans i en årrekke, men for seks år siden skiftet han beite.

– Til vanlig jobber jeg som flyvert i SAS, men som mange andre er jeg for tiden permittert. Jeg liker meg veldig godt i luften og på reise verden rundt, forteller han til Her og Nå.

I sommer jobbet Bjørn som servitør på Visnes Hotell og Loen Skylift i Stryn, en jobb han også trives med, men det ultimate er når han kan kombinere servering og fly.

– Da får jeg det beste ut av begge verdener. Jeg er luftens servitør, sier han fornøyd.

Les også: «Stjernekamp»-dronningen: – Jeg var den usynlige jenta i skolegården

Statsviter og danser

LEVER AV DANSEN: Maria Lie Ramella (24) sammen med dansepartneren, «Ex on the Beach»-deltager Øystein Lihaug Solberg.
LEVER AV DANSEN: Maria Lie Ramella (24) sammen med dansepartneren, «Ex on the Beach»-deltager Øystein Lihaug Solberg. Foto: Espen Solli / TV 2

Maria Lie Ramella (24) fra Drammen er en av de nye proffdanserne i årets «Skal vi danse». Dessverre ble det en tidlig exit på henne og dansepartneren, «Ex on the Beach»-deltager Øystein Lihaug Solberg da de røk ut først.

24-åringen har en bachelor i Statsvitenskap, men har valgt en annen yrkes­vei og er en av de få deltagerne som lever av dansen. Hun underviser i dans i tillegg til at hun danser profesjonelt med sin faste dansepartner, Catalin Andrei Mihu, som også er en av proffdanserne i årets «Skal vi danse».

– Vi er det danseparet som har vunnet flest NM-titler de siste 20 årene, forteller hun.

Sammen har de svingt seg til 10 NM gull og har en rekke gullmedaljer fra internasjonale konkurranser. Maria meddeler til Her og Nå at hun har ingen planer om å legge dansen på hylla.

Danser og danselærer

DANSER OG DANSE­LÆRER: Catalin Andrei Mihu (26) danset med influenser Kristin Gjelsvik (33), men paret ble stemt ut tidlig i oktober.
DANSER OG DANSE­LÆRER: Catalin Andrei Mihu (26) danset med influenser Kristin Gjelsvik (33), men paret ble stemt ut tidlig i oktober. Foto: Espen Solli / TV 2

Catalin Andrei Mihu (26) er også en nykommer i «Skal vi danse»-sirkuset.

Han danset med influenser Kristin Gjelsvik (33), men paret ble stemt ut tidlig i oktober.

Catalin flyttet til Norge i 2012 for å satse på dansen, og han har vært fast dansepartner med Maria Lie Ramella siden 2012.

Til daglig jobber Catalin som danselærer, og han reiser rundt med dansepar og coacher dem i konkurranser både i Norge og i Europa.

Les også: Gjert har ring i øret, voks i håret og sitter alltid i kantina og venter på jentene fra frisørlinja. Der går Tone

Personlig trener

PERSONLIG TRENER: Italienske Santino Mirenna (26) med programleder Synnøve Skarbø (50).
PERSONLIG TRENER: Italienske Santino Mirenna (26) med programleder Synnøve Skarbø (50). Foto: Espen Solli / TV 2

Italienske Santino Mirenna (26) teamet opp med programleder Synnøve Skarbø (50) i årets «Skal vi danse».

Italieneren har bodd i Bergen i flere år, og blant annet jobbet som danselærer.

Til Her og Nå forteller han at han trives med å undervise i dans, men nylig flyttet han til hovedstaden for å starte en helt ny karriere. Den spreke italieneren skal nemlig bli personlig trener.

Dansen skal fortsatt være en del av livet hans, og målet er å kombinere PT-jobb med danseundervisning.

– Jeg har lyst å undervise både voksne og barn, sier han.

Eventplanlegger

EGET FIRMA: Benjamin Jayakoddy (26) med programleder Marte Bratberg (31). Utenfor danseparketten driver Benjamin firmaet SB Entertainment..
EGET FIRMA: Benjamin Jayakoddy (26) med programleder Marte Bratberg (31). Utenfor danseparketten driver Benjamin firmaet SB Entertainment.. Foto: Thomas Andersen / TV 2

Benjamin Jayakoddy (26) har vært med flere sesonger i «Skal vi danse», og i årets sesong danser han med programleder Marte Bratberg (31).

Utenfor danseparketten driver Benjamin firmaet SB Entertainment som tilbyr eventplanlegging og konseptutvikling for firmaer og privatpersoner. «Vi er underholdning, er du?» kan man lese i firmabeskrivelsen.

Firmaet ble grunnlagt i 2011.

Les også: Trine Rein var i USA da Norge ble koronastengt: – Godt å komme hjem til Lars

Danseskole

PARTNERE: Ewa Trela med dansepartner Michael Andreassen fra P4.
PARTNERE: Ewa Trela med dansepartner Michael Andreassen fra P4. Foto: Thomas Andersen / TV 2

Ewa Trela (41) danser med P4-profilen Michael Andreassen i årets «Skal vi danse».

41-åringen lever av dansen, men det har ikke alltid vært slik. For to år siden startet hun et eget dansestudio, «Ewa Trela Dans» i Oslo, men før det jobbet hun i barnehage.

I tillegg har hun en mastergrad som idrettslærer og dansepedagog. Det var kjæresten hennes som oppmuntret henne til å satse på dansen.

– Jeg tenkte jeg måtte ha en vanlig jobb som alle andre, men han sa: «Det er dans du kan, så da er det det du må gjøre». Det er jeg veldig takknemlig for i dag, forteller Ewa til Her og Nå.

På Ewas hjemmeside står det «Dans er mitt språk, jeg snakker det flytende og jeg kan også lære deg dansens språk. Mine danseklasser er fulle av glede, moro og positiv energi».

Koronaen har gjort forholdene for danseskolen vanskeligere, men Ewa er positiv.

– Det er viktig å overleve nå. Vi klarer å holde åpent med mindre klasser, kohorter og strengt smittevern, forteller Ewa.

Helsearbeider

HELSEARBEIDER: Lillian Aasebø (28) danset med artisten Fred Buljo i årets sesong.
HELSEARBEIDER: Lillian Aasebø (28) danset med artisten Fred Buljo i årets sesong. Foto: Espen Solli / TV 2

Lillian Aasebø (28) danset med artisten Fred Buljo i årets sesong, men de forsvant ut som par nummer to i konkurransen. Lillian karakteriserer seg selv om en «potet».

Hun har jobbet som makeupartist og med styling, innenfor psykiatri, som dommer i dansekonkurranser og som danselærer.

Nå jobber hun som en del av et respiratorteam i Stavanger hvor hun bor.

– Vi gir hjemmebehandling til respiratorpasienter. Det er en veldig givende jobb og en flott kontrast til alt glitter og glam i «Skal vi danse». Jeg liker å få litt av begge deler, sier hun til Her og Nå.

Les også: Linda Johansen (52) hetses for botox-bruk

Sykepleier

SYKEPLEIER: Rikke Lund (25) med tidligere langrennsløper Thomas Alsgaard (48).
SYKEPLEIER: Rikke Lund (25) med tidligere langrennsløper Thomas Alsgaard (48). Foto: Thomas Andersen / TV 2

Rikke Lund (25) er inne i sin tredje sesong av «Skal vi danse», og i år svinger hun seg med tidligere langrennsløper Thomas Alsgaard (48).

Rikke høster mye skryt for danseferdighetene og hva hun får frem i sine dansepartnere, og har kommet langt i alle sesongene hun har deltatt i.

25-åringen har danset siden hun var liten og blant annet jobbet som danselærer, men de siste årene har hun studert for å bli sykepleier.

Etter alt å dømme skal ung­jenta nå ha fullført studiene, og på hennes Instagram står det at hun er sykepleier og danser.

Les også: Harald Eia om vennskapet med Bård: – Vi trodde alltid at noen voksne skulle komme og stoppe oss

Denne saken ble første gang publisert 06/11 2020, og sist oppdatert 13/11 2020.

Les også