Underholdning

Gro Hammerseng-Edin om livet som tobarnsmamma: - Jeg var redd for å bli ensom

Gro Hammerseng-Edin har vært en del av et lag og omgitt seg med mennesker så lenge hun kan huske. Da håndballesset ble mamma for andre gang, tok hun aldri ut full permisjon i frykt for at det ble for stille rundt henne.

STOLT AMBASSADØR: Gro Hammerseng-Edin har det siste året fungert som ambassadør for optikerkjeden Specsavers. Selv er hun nærsynt og husker at hun tidlig i karrieren slet med å se poengtavlen under håndballkamper.
STOLT AMBASSADØR: Gro Hammerseng-Edin har det siste året fungert som ambassadør for optikerkjeden Specsavers. Selv er hun nærsynt og husker at hun tidlig i karrieren slet med å se poengtavlen under håndballkamper. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå
Sist oppdatert

I en myk, hvit bomullsgenser og kledelige briller beveger Gro Hammerseng-Edin (39) uanstrengt rundt i rommet. Den tidligere håndballstjernen småprater med gjestene og stortrives i rollen som ambassadør for Specsavers i anledning lanseringen av optikerkjedens nye brillekolleksjon.

Det har gått ni måneder siden hun ble mamma for andre gang da lille Leo kom til verden. Og skal vi tro Gro, er slike pusterom i hverdagen akkurat det hun trenger.

– Det snakkes mye om hvor idyllisk det er å være hjemme i barsel. Det er det for all del, det er fantastisk å være mamma. Og vi har elsket å bli foreldre til to! Men til tider er det også fryktelig deilig å være et sted hvor du bare kan være deg selv og slippe fra deg tanker og bekymringer rundt det lille barnet du skal passe på. Det er en fulltidsjobb å være mamma. Derfor er dette et kjærkomment pusterom i hverdagen, smiler Gro til Her og Nå.

Fra før har Gro og kona Anja Hammerseng-Edin (36) sønnen Mio (7).

PUSTEROM: Lanseringen av Specsavers nye designersamarbeid var et etterlengtet pusterom på tampen av mammapermen for Gro. Her sammen med Kathrine Sørland, som også er ambassadør for optikerkjeden.
PUSTEROM: Lanseringen av Specsavers nye designersamarbeid var et etterlengtet pusterom på tampen av mammapermen for Gro. Her sammen med Kathrine Sørland, som også er ambassadør for optikerkjeden. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå

Har ikke vært i full barsel

Da familiens førstefødte kom til verden, var Gro fortsatt aktiv håndballspiller, og kort tid etter fødsel var hun tilbake i trening. Denne runden har hun hatt muligheten til å forsvinne helt i barselbobla. Det har hun likevel styrt unna.

– Jeg har ikke vært i full barsel på noe tidspunkt utover de første ukene. Jeg synes det er godt å ha noe å drive med uten at det behøver å være altfor mye. Jeg er vant til å være ute blant folk og kjenne litt puls. Så var jeg litt redd for at jeg skulle bli ensom. Jeg har hele livet vært vant til å være på et lag og rundt mye folk. Så de jobbene jeg har tatt, har vært for å sikre at det ikke ble for stille, erkjenner Gro og gløtter diskret ned på telefonen.

På et hotellrom like ved kveldens brillelansering, befinner mammaen til Gro seg med minstemann.

– Jeg har prøvd å sende melding for å høre om det går bra. Men hun ser ikke på telefonen når hun er med barna. Da er hun så til stede. Men jeg kunne jo fått et lite bilde av der han ser glad og fornøyd ut, ler Gro oppgitt.

FORELDRE TIL TO: I 2013 giftet Gro og Anja seg under en vakker seremoni i Stavern i 2013. Gro uttrykker takknemlighet for at de er to om det travle småbarnslivet.
FORELDRE TIL TO: I 2013 giftet Gro og Anja seg under en vakker seremoni i Stavern i 2013. Gro uttrykker takknemlighet for at de er to om det travle småbarnslivet. Foto: Lasse Eriksson / Her og Nå

- Sluttet på helt rett tidspunkt

Som TV 2-profil, tobarnsmamma, Specsavers-ambassadør, kone og foredragsholder har Gro funnet sin plass i livet etter håndballkarrieren.

– Da jeg sluttet med noe jeg hadde drevet med hele livet, var jeg redd for hvordan det skulle bli. Hvem var jeg uten håndballen? Jeg var forberedt på at det ville bli et stort savn. Det viste seg at jeg sluttet på helt riktig tidspunkt! Det er kjempefint å bli håndballpensjonist. Foredragene Anja og jeg holder sammen, føles meningsfulle. Så er vi foreldre til to fantastiske gutter. Å fylle tiden med noe jeg synes er fantastisk, gjør meg ydmyk og glad, erkjenner Gro.

Det hviler en harmoni over Gro, i kontrast til det hun beskriver som et periodevis krevende og kaotisk småbarnsliv.

«DARE TO BE YOU»: «Våg å være deg selv» var temaet for festkvelden til Specsavers. Et budskap som traff Gro midt i hjertet. Her er hun sammen med kona Anja på finalefesten etter seieren i «Mesternes mester».
«DARE TO BE YOU»: «Våg å være deg selv» var temaet for festkvelden til Specsavers. Et budskap som traff Gro midt i hjertet. Her er hun sammen med kona Anja på finalefesten etter seieren i «Mesternes mester». Foto: Svein Brimi / Her og Nå

Livsmisjon å våge å være seg selv

Tryggheten hun utstråler, tror hun henger sammen med det som også er tema for kveldens lansering: «Dare to be you». Å våge å være seg selv har på mange måter blitt en livsmisjon for 39-åringen.

– Det er et budskap som treffer meg, er viktig for meg, og en tanke som både jeg og Anja vil inspirere til. Det å tørre å være seg selv og stole på sin egen magefølelse om hvem jeg er – uansett om det kanskje nødvendigvis ikke er den samme veien «alle andre» velger. Det føles deilig å følge sine egne veier og gjøre det som er riktig for meg, forteller Gro.

– Jeg tror jeg som alle andre har vært søkende og lett etter hvordan jeg vil leve og hva jeg skulle bli. Og selv om jeg ikke føler meg så veldig annerledes, skjønner jeg jo at i Norge i dag er man fortsatt litt annerledes når vi lever i en familie som vi gjør. Fortsatt er det ikke så sinnssykt mange toppidrettsutøvere som er åpne om egen legning, forteller Gro, som sammen med kona Anja ga ut boken «Anja + Gro = Mio. Kunsten å få barn» hvor de forteller om sin vei til foreldrelivet.

Den tidligere landslagskapteinen tror tryggheten hun kjenner på kan spores tilbake til oppveksten.

– Jeg har vært trygg i meg selv siden jeg var ganske ung. Ja, selvfølgelig sjenert og usikker på noen områder, men selv om ikke selvtilliten i alle sammenhenger har vært like høy, har selvfølelsen vært god. Det tror jeg handler om en god ballast hjemmefra, sier Gro, som vokste opp i en søskenflokk på fire hjemme på
Gjøvik.

HÅNDBALLPENSJONIST: Da Gro avsluttet håndballkarrieren, fryktet hun at savnet ville bli stort. I dag er hun travelt opptatt og tilfreds som foredragsholder, TV 2-ekspert og mamma.
HÅNDBALLPENSJONIST: Da Gro avsluttet håndballkarrieren, fryktet hun at savnet ville bli stort. I dag er hun travelt opptatt og tilfreds som foredragsholder, TV 2-ekspert og mamma. Foto: Aleksandar Djorovic / NTB scanpix
KJENDISMINGEL: Lotto-programleder Ingeborg Myhre fikk god veiledning av Specsavers-ambassadør Gro Hammerseng-Edin, på jakt etter nye briller.
KJENDISMINGEL: Lotto-programleder Ingeborg Myhre fikk god veiledning av Specsavers-ambassadør Gro Hammerseng-Edin, på jakt etter nye briller. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå

Denne saken ble første gang publisert 17/08 2019, og sist oppdatert 28/08 2019.

Les også