2 egg

2½ dl suk­ker

250 g mørk si­rup

125 g meie­ri­smør

½ ts pep­per

½ ts in­ge­fær

½ ts ka­nel

½ ts nel­lik

½ ts horn­salt

ca. 1 l hve­te­mel

Visp egg og suk­ker til eg­ge­do­sis.

Smelt si­rup og smør i en litt stor kje­le. Av­kjøl bland­in­gen litt. Bland alt det tør­re. Bland alt i kje­len slik at dei­gen blir fer­dig der. Dei­gen blir let­test å kjev­le hvis du lar den hvi­le kjø­lig til nes­te dag.

MELISGLASUR

5 dl melis, 1 eggehvite

Glasuren må ikke være for tynn. Tilsett ev. litt vann eller sitronsaft i tillegg til eggehviten. Eggehviten holder glasuren godt sammen. Fyll melisglasuren i en plastpose og klipp 1–2 mm av spissen til et hull. Dekorer etter eget ønske og pynt med fargerikt godteri og kakepynt.

Det er let­te­re å kjev­le små lei­ver. Kjev­le ut til pas­sen­de tyk­kel­se og skjær ut veg­ger, tak og pipe. Legg det over på smurt ste­ke­pla­te el­ler ba­ke­pa­pir. Ste­kes midt i ov­nen ved 200° i 10–12 min. Av­kjøl de­le­ne på flat rist. Husk å skjæ­re ut vin­d­uer og dør før stek­in­gen.

Av­kjøl de­le­ne til hu­set før du be­gyn­ner mon­ter­in­gen. Noen fore­trek­ker

å de­ko­re­re veg­ge­ne før de set­tes sam­men, mens ta­ket er let­test å pyn­te når det er mon­tert.

Lag ka­ra­mell-lim av suk­ker smel­tet i ste­ke­pan­ne til å hol­de veg­ger og tak sam­men med. Det­te li­met er svært varmt slik at det er bare jobb for voks­ne.

Til mon­ter­ing bru­ker du suk­ker. Det går med ca. 2 dl som smel­ter i en vid ste­ke­pan­ne slik at bi­te­ne kan dyp­pes di­rek­te i pan­nen. Det smel­te­de suk­ke­ret hol­des varmt og fly­ten­de på svak var­me på ste­ke­pla­ten.

Les også:

Dronning Maud-fromasj

Mor Monsen: Perfekt å ha på lur i fryseren

Se video: Slik lykkes du med rullekaken

Havremuffins

Hjemmet-lesernes beste kakeoppskrifter

Samleside: Flere kakeoppskrifter fra Hjemmet

HJEMMET - best på mat!

Er du på jakt etter en liten godbit? Her på www.hjemmet.no finner du nye oppskrifter hver uke på deilige kaker og søte fristelser.

Elisabeth Lund-Andersen, redaktør i Norges største ukeblad. © Foto: Astrid Valler

HJEMMET - best på mat!

Er du på jakt etter en liten godbit? Her på www.hjemmet.no finner du nye oppskrifter hver uke på deilige kaker og søte fristelser. Er du interessert i mat, kan det være en god idé å abonnere på Norges største ukeblad. Hver eneste uke har vi en fyldig mat-seksjon med gode oppskrifter til inspirasjon og glede.

Ha en fin uke med Hjemmet!

Mvh. Elisabeth Lund-Andersen

redaktør

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!