Vinnerne av bakekonkurransen mottar flotte premier levert av Tine.

Kristin Jøtun er Hjemmets mangeårige matmedarbeider.

Lesernes lekreste festkaker!

Hjemmets lesere deler sine beste kakeoppskrifter med deg! I Hjemmet nr. 17/2012 kåret vi vinnerne av vår store kakekonkurranse. Her får du flere av lesernes oppskrifter på lekre festkaker.

- Da vi i Hjemmet nr. 9/2012 ba leserne sende inn sine beste kakeoppskrifter, var responsen overveldende. Kvaliteten på de innsendte oppskriftene var høy og konkurransen var tøff, men til slutt klarte vi å kåre tre vinneroppskrifter, sier Hjemmets matmedarbeider Kristin Jøtun (bildet til høyre), som har ledet kåringen.

Under finner du lenker til de tre vinneroppskriftene, og i tillegg får du en rekke av de andre fantastiske kakeoppskriftene lenger ned i saken.

Kaken som falt aller best i smak hos juryen, var en pistasjnøttekake med eggekrem, innsendt av Åse Torbjørg Nordtveit fra Bergen. Den har en smakfull bunn fylt med deilig eggekrem og masse deilig frukt. Den er enkel å lage og er virkelig en velfortjent vinnerkake! Oppskriften finner du her: Pistasjnøttkake med eggekrem

2. premien gikk til Hilde Resve fra Lillehammer, som sendte inn oppskriften på sin sjokoladekake med bringebærmousse og sjokoladekrem. Kombinasjonen av bringebær og sjokolade gjør denne kaken utrolig god. Oppskriften finner du her: Sjokoladekake med bringebærmousse og sjokoladekrem

3. premien går til Tove Holter fra Skedsmo, for oppskriften på sin Mandelbunn med sjokolademousse og med jordbær- og ostekrem. Hun karakteriserer den selv som festkaken for den som har god tid, men når vi ser resultatet, er vi ikke et øyeblikk i tvil om at det er verdt innsatsen. Oppskriften finner du her: Mandelbunn med sjokolademousse og jordbær- og ostekrem

Vi gratulerer de tre vinnerne, som har fått tilsendt premiene sine fra Tine. (Se bildet over til høyre.) Husk at de smarte muffinstinene også er til salgs i hjemmetshop.no

Bilag til Hjemmet nr. 17/2012.

PRØV EN FESTKAKE, DU OGSÅ!

Under får du flere oppskrifter som Hjemmets lesere sendte inn til konkurransen, og som de gjerne vil dele med deg. Vi gjør oppmerksom på at oppskriftene under ikke er gjennomgått og kvalitetssikret av Hjemmets matmedarbeider, men gjengis slik Hjemmets lesere har erfart at resultatet blir best. Lykke til, og takk til alle leserne som har delt sine oppskrifter med oss!

PS:

Legg gjerne til en kommentar eller fortell om dine erfaringer med disse oppskriftene, i kommentarfeltet helt nederst. Husk bare på å skrive hvilken oppskrift du har prøvd, og som du kommenterer. Hvis du har bakt en kake du er spesielt fornøyd med selv, ta gjerne et bilde av den og del den med Hjemmets lesere ved å posten den på våre Facebook-sider, som du finner her: www.facebook.com/HjemmetNO

Samleside: Flere kakeoppskrifter fra Hjemmet
 

Monicas ostekake


2 pk. gelé lages etter anvisning på pakken.
200 g Digestive-kjeks
120 g smør
3/4 l fløte
200 g Philadelphia-ost
1 beger Gourmet mandarinost
1/2 beger lettrømme
Knus kjeksen og bland inn smør. Pisk fløten stiv og bland inn ost og rømme i kremen. Hell osteblandingen i den nå avkjølte geleen. Kjeksblandingen trykkes ned i en 26 cm vid kakeform. Hell oppi osteblandingen og sett i kjøleskapet til neste dag. Pynt med frukt og sjokolade, eller slik du liker.
Fra Monica, Bryne

Kenneths jubileumskake


Pakket inn i frukt og sjokolade
Hasselnøttbrûlée:
80 g hasselnøtt uten skall
200 g kremfløte (2dl)
150 g melk (1 1/2 dl)
1 stk. vaniljestang
70 g sukker
120 g eggeplomme (ca. 6 stk.)
Sjokoladebunn (uten mel):
Revet skall av en 1 sitron
80 g eggeplomme
50 g sukker 36 g kakao
120 g eggehvite
70 g sukker
2 ts sitronsaft
Melkesjokolademousse:
1 blad gelatin
200 g melkesjokolade
200 g kremfløte (2 dl)
80 g eggeplomme (ca. 4 stk.)
50 g melis
2 cl Cointreau likør
Dag 1: Hasselnøttbrûlée. Sett ovnen på 200 grader. Ha hasselnøttene på et brett med bakepapir og rist dem i ca. 10 min i ovnen til de blir gyllenbrune. Ta dem ut og legg dem i et koppehåndkle, og gni av skallet. Senk varmen på ovnen til 125 grader. Kok opp fløte, melk og frøene fra vaniljestangen og halve mengden av sukkeret under konstant røring.
Visp eggeplommer og resten av sukkeret til det blir lyst og luftig. Ha den varme fløteblandingen i eggedosisen og bland det sammen. Sil blandingen.
Ha ca. ¼ av massen i en mikser og ha i hasselnøttene. Kjør til en slett masse.
Bland alt sammen og ha i en folieform med diameter på 20 cm. Sett formen i kaldt vannbad og sett i ovnen og la det stå ca. 45-60 min. La den bli kald. 10. Pakk formen inn og sett den i fryseren. La den stå 1 døgn.
Dag 2: Sjokoladebunn. Sett ovnen på 225 grader. Vask sitronen og riv skallet av hele sitronen. Tegn en sirkel på 20 cm i diameter på bakepapiret. Visp eggeplomme og sukker luftig sammen med sitronraspet. Visp eggehvite og sukker med sitronsaft til en stiv marengs. Vend inn eggeskummet og siktet kakao i marengsen og vend inn med slikkepott. Stryk ut massen slik att den dekker sirkelen du har tegnet. Stek i ca. 10-12 minutter og la det avkjøles.
Melkesjokolademousse: Bløtlegg gelatinen i rikelig med kaldt vann. Hakk sjokoladen og smelt den i vannbad. Visp kremfløten halvstiv og sett i kjøleskapet. Visp sammen eggeplommer, sukker og likør. Sett kjelen i vannbad og varm opp til det blir en kremaktig masse. Ta den til siden og rør til den blir kald. Bland sjokoladen med ¼ av likørmassen, slik at det blir en kompakt masse. Tilsett smeltet gelatin og ha i resten av likørmassen og den piskede fløten og rør til en lett og luftig sjokolademousse.
Sett sammen en kakering på 24 cm diameter. Ha i den ene sjokoladebunnen. Ha halvparten av moussen i kakeringen. Ta ut brûléen fra fryseren og legg den i formen og press den ned slik at moussen presses opp langs kanten. Ha resten av moussen i formen. Ha til slutt den siste kakebunnen på toppen. Sett i fryseren i to timer.
Fra Kenneth, Rena

Kenneths appelsinmoussekake


Mandelbunn:
4 egg
200 g sukker
200 g malte mandler
Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Vend inn malte mandler. Hell røra i smurt og strødd form (evt. legg bakepapir i bunnen). Stek ved 180 grader nederst i ovnen i ca. 30 minutter. Avkjøl bunnen i formen før den legges over på fat. Sjokoladetrøffel 200 g sjokolade 1 dl fløte Varm fløten sakte opp. Del opp sjokoladen. Hell den varme fløten over sjokoladen og rør med en tresleiv til konsistensen blir som en tykk krem. La den stå kjølig i 2 timer.
Appelsinmousse med sjokoladebiter:
5 dl appelsinjuice
6 plater gelatin
3ss sukker
5 dl kremfløte
1 dl sukker
2 1/2 hakket sjokoladeplate
Legg gelatinen i kaldt vann ca. 5 minutter. Smelt gelatinen i 1/2 dl kokende vann og bland med appelsinjuice som er varmet med sukkeret. Avkjøl dette. Når det begynner å stivne, piskes alt til krem. Bland forsiktig sammen gelé, krem og sjokolade.
Sukkerbrød:
5 egg
150 g sukker
150 g hveteetemel
2 ts bakepulver
Egg og sukker piskes til eggedosis. Sikt inn mel og bakepulver. Stekes på 160 grader i 45 min.
Montering av kaken: Først legg mandelbunnen i bunn. Sett en kakering uten bunnen rundt kaken. Ha på sjokoladetrøffelen. Del sukkerbrødet i tre. Legg ene delen på sjokoladetrøffelen og ha på moussen. Så tar du neste del av kakebunnen og legger på moussen og har moussen over den igjen. Til slutt har du toppen på kaken. Setter den i fryseren mens du lager pynten.
Fra Kenneth, Rena

Astrids saftige bringebærkake


115g smør (mykt, men ikke smeltet)
400 g sukker
450 g mel
1 ts salt
3 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
3,3 dl vann
4 eggehviter (pisket)
1 ts bringebæressens
Rosa konditorfarge
Miks sammen sukker og smør. Bland sammen alt det tørre i en annen bolle. Tilsett vann og blandingen med det tørre vekselvis mens du mikser på lav hastighet. Pisk eggehvitene stive. Vend deigen og eggehvitene forsiktig sammen, tilsett ønsket mengde konditorfarge og bringebæressens.
Smør en rund form og ha røren over. Stekes på 175 grader i 30-45 minutter (varierer veldig fra ovn til ovn). Når kaken er ferdig, lar du den avkjøle på en rist før du deler den i to lag for å ta på fyll.
Fyll: Bringebærsyltetøy, samt hjemmelaget vanilje-krydderkrem:
1 dl kremfløte
4 dl melk
100 g sukker
1 vaniljestang
1 ts kardemomme
1 ts kanel
4 eggeplommer
40 g maisenna
Laget av denne kremen i midten skal være ganske tykt.
Icing:
4 eggehviter
330 g sukker
2 ss vann
Konditorfarge (hvis ønskelig)
Ta sukkeret og vann i en bolle som du setter over et kokende vannbad. Visp mens sukkeret smelter. Når sukkeret har smeltet visper du med en håndvisp samtidig som du tilsetter eggehvitene litt etter litt. Ta kjelen av vannbadet og fortsett å vispe helt til du har en tykk og seig konsistens. For å pynte kaken med icingen bruker jeg en Wilton 2D-tipp. Jeg lager roser over hele kaken. Når jeg lager roser starter jeg i midten og beveger meg utover ved å lage runde bevegelser, helt til jeg har ønsket størrelse på rosen. Dette gjør jeg helt til jeg har fylt hele kaken med roser. Denne kaken er saftig og frisk. Enjoy!
Fra Astrid, Tranby
 

Kristines Kitty-kake


Sukkerbrød:
8 egg
200 g sukker
200 g hvetemel
2 ts bakepulver
Jordbærsyltetøy-pynt til fyll:
5 dl kremfløte
1 ss sukker
Marsipan
Konditorfarge rød/gul
Lakris (helst lakrisstenger til værhårene, samt en type lakris du kan skjære ut små, runde øyner av.)
Jordbærsyltetøy
Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt i mel og bakepulver og bland alt med en slikkepott. Legg bakepapir i bunnen av en rund kakeform. Du trenger også en kakeform av Hello Kitty-ansikt, om du vil gjøre det enklere (så du slipper å skjære ut et ansikt selv). En slik form er blant annet å få kjøpt på eBay. Hell røren i begge formene. Del den avkjølte, runde kakebunnen i to lag. Ha jordbærsyltetøy over på den nederste bunnen, deretter tar du på igjen toppen. Visp så fløten og sukkeret, og dekk hele kaken med krem. Så pynter du kaken i kantene og på siden med fine "krem-kruseduller".
Hello Kitty-hode:
Etter å ha avkjølt og tatt ut av Hello Kitty-formen, tar jeg bare marsipan rundt hele hodet og pynter med lakris og marsipan som øyne, værhår, og nesen. Jeg skjærer så ut blomster med en kniv og bruker hendene til å forme og ha på konditor farge. Veldig populær å bruke i barneselskap!
Fra Kristine, Kvam

Jonnys marsipankake


Hei! Jeg ønsker å dele en av mine favoritt-kakeoppskrifter med dere. Dette er en eksklusiv marsipankake som bruker å falle i smak hos de aller fleste, til og med de som egentlig ikke er så veldig glad i krem/marsipan kaker.
Bildet er fra min sønns ettårsdag, og han var tydelig fornøyd med pappas verk...
Nøttebunn:
200 gram sukker
1,5 dl eggehvite
125 gram finmalte hasselnøtter
125 gram grovhakkede hasselnøtter
Eggehvite og sukker stivpiskes til marengs. Bland nøttene i marengsen. Hell alt oppi en smurt bakeform (ca. 20 cm i diameter) Stekes midt i ovnen på 175 grader i ca. 25 minutter. Avkjøles på rist.
Sukkerbrød:
150 gram sukker og 5 egg piskes til eggedosis. 150 gram siktet hvetemel blandes lett inn i eggedosisen. Alt helles i en smurt kakeform (ca. 20 cm diameter). Stekes midt i ovnen ved 175 grader i ca. 35 minutter.
Tips! Når kaken tas ut av ovnen, kan man legge et bakepapir og en kald bakeplate på toppen av kaken og snu den rundt, og fjern så den varme bakeplaten. La bakepapiret sitte på kaken til den er avkjølt. Slik får man en kake som er flat og fin på toppen.
Når kakebunnene er kalde, deles sukkerbrødet i tre deler.
Pisk 9 dl fløte samt en liten spiseskje sukker til krem. Ønsker du en fyldigere krem, bytt ut noe av fløten med hjemmelaget vaniljekrem. Det er å anbefale:-)
Tips! Legg fløten i fryseren i 30-45 min før den piskes, da er det lett å få fløten stiv.
Kakefyll:
1/2 kurv jordbær
1/2 kurv bringebær
1/2 ananas
1/2 melon (gjerne to typer, for eksempel honningmelon og cantalopemelon)
Kutt friske frukter i små terninger og bland sammen.
Smør opp kaken: Bruk gjerne godt jordbærsyltetøy på nøttebunnen før litt av kremen smøres på. Fordel frukt/bær oppå. Legg på en av sukkerbrøddelene. Drenk den med litt saft fra frukten, før krem og frukt/bær legges på. Gjenta dette til siste bunnen legges på. Fordel resten av kremen oppå og rundt kaka til den er jevn og fin. Kaken bør helst stå over natten og "safte seg" før marsipanlokket legges på. Pynt kaken etter eget ønske, men hjemme hos oss er det alltid stas med noen artige marsipanfigurer på toppen. Håper kaken faller i smak!!
Jonny, Harestua
 

Gun Helens moccadrøm


Marengs:
6 eggehviter
450 g sukker
Visp eggehvitene stive og ha i sukker litt og litt. Visp til massen blir stiv og blank. Ha i sprøytepose og sprøyt ut små runde kaker på ca. 8 cm. Sett i stekeovn på 90 grader ca. 2 timer, til marengsen har tørket.
Mocca-krem:
3 dl fløtemelk
3 eggeplommer
2 ts potetmel
2 ts vaniljesukker
Dette kokes opp under omrøring, og avkjøles.
250 g marg vispes litt forsiktig, og bland dette med resten av kremen. Dette bør ha samme temperatur når det blandes. Til slutt tilsettes noen ss sterk kaffe. Smak til med litt melis.
Ta én marengskake som bunn, og ha på mocca krem. Stans ut sukkerbrød (jeg kjøper ferdig bunn av typen som er delt i tre lag, jeg stanser ut fra ett lag av gangen), like store som marengsen, som du dynker i litt kaffe og legger oppå. Ha moccakrem på sukkerbrødet, og legg marengs på toppen. Smør et tynt lag moccakrem rundt kaka og rull den i mandler som er hakka og ristet litt i ovnen. Pynt med litt krem, ett jordbær og litt sjokoladepynt.
Oppskriften på moccakremen har jeg fått av min bestemor på 90 år.
Fra Gun Helen, Ørje

Aud Kristins bærkake

Sukkerbrød:
6-8 egg
250 g sukker
100 g potetmel
100 g hvetemel
3 ts bakepulver
3 ss kaldt vann
Visp sukker og egg til eggedosis, så stiv som mulig. Tilsett vann og visp kraftig i noen sekunder, sikt i mel blandet med bakepulver. Vend inn i eggedosisen. Stekes i rund form (26 cm) på 180-200 grader i ca. 1 time.
Nøttebunn:
3 eggehviter
1/2 pk. vaniljesaus (ikke kok)
50 g mandler
Stekes på 170 grader i 15-20 min.
Bringebærkrem:
300 g frosne bringebær
5 ss sukker
3 stk. gelatinplater
3 dl kremfløte
Tin bærene og kjør dem sammen med sukkeret i en hurtigmikser. Gni bringebærpureen igjennom en sil hvis du vil fjerne frøene.
Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 6 minutter. Varm opp en liten mengde bringebærpuré i en liten kasserolle. Klem vannet godt ut av gelatinplatene og løs dem opp i den varme bringebærpureen. Trekk kasserollen vekk fra varmen og rør inn resten av bringebærpureen. Hell alt over i en bolle. Pisk fløten til krem og vend den, litt etter litt, inn i bringebærpureen.
Obs: Bringebærpureen må ikke være varm når du tilsetter kremen. Da "smelter" kremen og mister masse volum, og resultatet blir en veldig tung bringebærkrem.
Hjemmelaget vaniljekrem:
5 dl helmelk
75 g sukker
Vaniljestang
3 egg
Slå eggene og halvparten av sukkeret forsiktig sammen i en stålkjele.
Varm melken og resten av sukkeret til kokepunktet. Ha melken i eggene under kraftig pisking. Sett kjelen oppi en annen kjele med kokene vann, rør forsiktig langs kanten til den er passe tykk. Avkjøl.
(Alternativt kan man bruke ferdig vaniljekrem.)
Sjokolade- og valnøttkrem:
50 g kokesjokolade
1 håndfull valnøtter
Lettpisket krem av ca. 3 bokser med fløte
Til pynt:
Bringebær, jordbær, blåbær, røde druer, bringebærgelé som blandes ut i 1,5 dl vann (kan sløyfes)
Montering:
Legg nøttebunnen nederst på fatet og sett på en kakering (26 cm diameter).
Ha i bringebærmosen, settes kjølig. (Dette kan eventuelt gjøres dagen før)
Del sukkerbrødet, legg det ene oppå nøttebunnen/bringebærmosen. Bland litt av den lettpiskede kremen med hakket sjokolade og hakket valnøtter. Ha dette oppå kaken. Legg et nytt lag med sukkerbrød og ha på vaniljekremen. Pynt kaken rundt med resten av den lettpiskede kremen. På toppen pynter du med bærene, og pensle eventuelt med gelé.
En nydelig kake som jeg har fått mye skryt for. Det tar noe tid å lage den, men det er verdt innsatsen!
Fra Aud Kristin, Aureosen
 

Toves festkake for den travle


Bunn:
1 pose Toro Brownies
1 egg
1 dl vann
1 dl smeltet smør
Krem:
2 dl kremfløte
1 vaniljestang
1 ss sukker
4 ss Jacobs vaniljesaus
Topping:
1 pose Toro sjokolademousse
3 dl skummet melk
Pynt:
1 plate hvit sjokolade
jordbær
Bland vann, egg og smeltet smør sammen med brownies-pulveret fra Toro-posen. Ha denne røren i en godt smurt rundform (24 cm) og stek i midten av ovnen på 175 grader i ca. 30 minutter. Når kaken er avkjølt, pisker du kremfløten sammen med frøene fra vaniljestangen og 1 ss sukker, til krem. Bland deretter i 4 ss Jacobs vaniljesaus.
Blir kremen for bløt, kan du piske den litt til etter at du har hatt i vaniljesausen. Dette has oppå kaken.
Pisk innholdet fra Toro sjokolademousse-pakken sammen med 3 dl skummet melk i fem minutter. Has oppå vaniljekremen.
Pynt kaken med smeltet hvit sjokolade og jordbær, som enten kan kuttes eller beholdes hele.
Fra Tove, Skedsmokorset, se også Toves blogg med mange nyttige tips og oppskrifter, på www.idefull.no
 

Kumuthinis New York Cheesecake


Grunnoppskrift til bunn:
200 g Digestive-kjeks
50 g sukker
114 g smeltet smør
Fyll:
1 kg Philadelphia eller annen kremost
200 g sukker
5 store egg
80 ml kremfløte
1 vaniljestang
Pynt:
100 g mørk kokesjokolade
400 g frosne jordbær
sukker etter smak
1ts vaniljepulver
Gelatinpulver
Alternativt fyll:
Kremfløte
Hvit sjokolade
Vaniljesaus
Sett ovnen på 125 grader. Knus kjeksene i blender og tilsett sukker og smeltet smør. Kjør til alt er godt blandet. Bruk en smurt form (23 cm) med bakepapir i bunnen. Dekk bunnen og litt av kanten med kjeksblandingen. Sett formen i kjøleskapet mens du lager fyllet.
Kjør kremost i kjøkkenmaskin til den blir luftig og lett å jobbe med. Så tilsettes ett egg om gangen mens mikseren går. Deretter tilsettes sukker, vaniljefrø og fløte, før du mikser videre. Hell så røra over bunnen.
Smelt 100 g mørk kokesjokolade. Drypp litt av sjokoladen over fyllet og lag en "swirl" med en kniv.
Bak kaken i 60-90 min, avhengig av ovnen din. Jeg bakte min i nesten 90 min. Når du tar den ut, skal den midterste delen av kaken fortsatt "disse" litt. Oversteker du kaka, kan den begynne å sprekke.
Smør forsiktig resten av kokesjokoladen over den varme kaken i et tynt lag og sett kaken til avkjøling på kjøkkenbenken. Så varmer du sakte opp bærene i en liten kasserolle, og rør inn gelatinpulver, s ukker og vaniljepulver. NB! Skal ikke kokes!
Etter et par timer, eller når kaken er helt avkjølt, er det bare å pynte kaken med bærblandingen og sette den i kjøleskapet. Den bør stå i kjøleskap i minst 5 timer, men jeg synes denne kaken smaker best når den står natten over.
Som alternativ til dette fyllet over, kan du piske kremfløte og smelte hvit kokesjokolade. Bland så sjokoladen og vaniljesaus forsiktig inn i fløtekremen til en luftig krem, og smør dette over kaken.
Fra Kumuthini, Trondheim
 

Kjerstis blåbærdrøm

Bunn:
1 pakke Bixit kjeks
120 g smør (ikke bruk margarin, da blir bunnen steinhard...)
Smelt smør og knus kjeks. Bland sammen og legg i bunnen av en springform. Legg bakepapir under først, så blir det lettere å få kaken ut.
Krem:
1 pakke blåbærgelé
2,5 dl vann
2 bokser Tine kremost ananas/mandarin
1 beger lettrømme
1 dl melis
1/3 l kremfløte
ca. 150 g blåbær
Kok opp vannet og bland i blåbærgelepulver. Avkjøl, men ikke så lenge at det stivner. Rør sammen kremost, lettrømme og melis. Bland inn den flytende geleen. Stivpisk fløten og bland kremen med ostemassen. Rør forsiktig inn blåbærene. Sett kaken i kjøleskap i minst 3 timer, helst over natta.
Lokk:
1 pakke blåbærgelé
5 dl vann
Lag gelé som anvist på pakken. Avkjøl og hell den over kaken. Sett kaken kaldt til geleen er stiv.
Fra Kjersti, Balestrand

Annes festkake

3 eggehviter
1 1/2 dl sukker
1 1/2 dl melis
1 ts vaniljesukker
1 ts potetmel
50 g hakka nøtter el. Mandler
Eggehvitene stivpiskes. Tilsett sukkeret og pisk godt, før melisen tilsettes og du pisker litt til. Bland inn vaniljesukker og potetmel. Bre det meste av marengsen jevnt ut på en bakepapirkledd ovnsplate der du har tegnet en sirkel med diameter ca. 25 cm. Resten legger du i små klatter rundt kanten. Dryss over grovhakka nøtter/mandler. Stekes ved 140 grader i 1-1 1/2 time, nederste rille. Følg med så den ikke blir for brun. Bunnen skal være tørr og sprø.
Pynt:
3 dl kremfløte
1 ts sukker
Fløte og sukker stivpiskes og legges midt på kaka og ut mot kanten. Pynt med 1/2-1 granateple (frøene), 2 kiwier og 10 fine jordbær.
Fra Anne, Ronglan

Norunn og Birgittes bringebærdrøm

Sukkerbunn:
2 egg
1 dl sukker
3/4 dl potetmel
3/4 dl hvetemel
1 ts bakepulver
Pisk eggedosis av egg og sukker. Bland potetmel, hvetemel og bakepulver og sikt det så forsiktig inn i eggedosisen. Hell i smurt rundform, størrelse 24. Settes midt inn i kald ovn, og stekes ca. 30 min ved 175 grader.
Bringebærfromasj:
0,5 dl tykt bringebærsyltetøy (gjerne hjemmelaget)
1 beger kremfløte
1 pk. bringebærgelé
2,5 dl vann
Smør et tykt lag syltetøy på den avkjølte kakebunnen. Kok opp vann og rør inn gelépulveret til det er helt oppløst. Sett det til avkjøling. Pisk fløten til krem, og bland den med den avkjølte geleen og resten av syltetøyet. Hell det over kakebunnen og sett til stivning i ca. 2 timer.
Marengs:
2 eggehviter
1 dl sukker
Pisk eggehvitene stive. Hell i alt sukkeret på en gang, og visp det godt inn i eggehviten. Legg bakepapir på et stekebrett og tegn omriss rundt kakeformen. Bruk kremsprut og sprut på marengsen i et rutemønster.
(Det kan bli litt mye marengs, så lag eventuelt små marengstopper som kan brukes ved senere anledninger.)
Tørk marengsen i stekeovnen ved ca. 120 grader til den er tørr. Når den er ferdig må den avkjøles. Legg så marengsen på toppen av kaka.
Pynt:
1 beger kremfløte
Bringebær (frosne eller friske)
Pynt sidene med pisket krem. Dersom du bruker frosne bær, må de tines og legges på tørkepapir for å suge ut overflødig bærsaft, før de legges på kaka. Legg bringebærene i rutemønstrene på kaka. Lykke til!
Fra Norunn og Birgitte, Averøy

Stines sjokoladekake

Kakebunnen:
200 g mykt smør
3 dl sukker
1 ts vaniljesukker
3 egg
1,5 dl kakao
5 dl hvetemel
1/2 ts bakepulver
1,5 ts natron
1 ts salt
3 dl vann
Bland sukker og smør sammen med en mikser, tilsett ett og ett egg. Ha alt det tørre innholdet i en bolle og bland det godt sammen før du tilsetter det i deigen. Til slutt tilsettes vann.
Stekes i langpanne på 175 grader midt i ovnen i 35-40 minutter. La kaken stå en time i kjøleskapet på avkjøling.
Sjokoladeglasuren:
1 plate kokesjokolade
2 ss margarin
0,5 dl fløte
Fyll:
kremfløte
Smelt sjokoladen og margarinen i en kasserolle og la det smeltede innholdet stå litt på avkjøling før du blander det sammen med fløten. Når kaken har stått en time i kjøleskapet, tar du den ut og deler den midt på, slik at du får to like store deler. Bruk den ene delen som bunn og den andre som topp. Som fyll bruker du vanlig fløtekrem mellom de to lagene og ytterst på toppen av det øverste laget. I midten av det øverste laget tilsetter du sjokolade glasuren før du tilsetter evt. ønsket pynt. Jeg brukte knuste Oreo-kjeks både mellom de to lagene og på toppen, noe som ga kaken litt ekstra smak.
Fra Stine, Flaktveit


Thomas' frukt- og nøttekjærlighet

Deig:
175 g mykt smør
175 g brunt sukker
3 egg
2 ts vaniljesukker
225 g hvetemel
1 ts bakepulver
1/2 ts kanel
1/2 ts nellik
1/2 ts muskat
Frukt:
1 dl tørkede aprikoser
2 dl hakka valnøtter
2 dl rosiner
1 dl eplejuice
Skjær aprikosene i små biter og grovhakk valnøttene. Legg tørket frukt og nøtter i en arbeidsbolle og tilsett eplejuice. La det ligge og trekke natten over.
Pisk smør og sukker lyst og luftig. Tilsett ett og ett egg. Bland sammen hvetemel og tørre krydder, så vender du den marinerte frukten inn i melblandingen. Deretter røres mel- og fruktblandingen inn sammen med blandingen av smør, sukker og egg.
Smør formen godt og dekk eventuelt bunnen med bakepapir. Hell røren i formen - gjerne en hjerteformet en. Stek kaken på nederste rille på 150 grader i ca. en time. Legg gjerne bakepapir over formen etter halve steketiden, for å bevare den lyse, fine fargen
Avkjøl kaken i formen. Den kan eventuelt dynkes med mer eplejuice. Ta så den avkjølte kaken ut av formen og pakk den godt inn i plast. Kaken skal oppbevares kaldt og holder seg i kjøleskapet, men den smaker også godt fersk.
Fra Thomas, Lomen
 

Galis Oreo-kake

En kake som er enkel å lage, men som likevel tar seg godt ut og smaker himmelsk! Dette blir absolutt en av festens store kakefavoritter!
Bunn:
300 gram Oreo-kjeks
75 gram smeltet smør (normalsaltet)
Fyll:
300 gram Tine kremost naturell
120 gram melis
150 gram peanøttsmør
1 pakke (300 gram) kremfløte
2 ts vaniljeessens
Til toppen:
3 ss smør (normalsaltet)
50 ml kremfløte
50 gram mørk sjokolade
50 gram peanøtter (grovhakkede)
Knus kjeksene i en food prosessor og bland med smeltet smør. Bruk en kakeform på ca. 24 cm i diameter. Fordel massen i formen, slik at det danner en bunn. Settes kaldt i 15 minutter.
Fyllet lager du ved å piske kremost med melis og peanøttsmør. Så pisker du fløten til krem i en annen bolle. Vend en tredjedel av kremen inn i peanøttblandingen. Fortsett å vende inn resten av kremen litt etter litt. Spre kremen over kjeksbunnen og sett i kjøleskap i to timer.
Toppen: Smelt smør og fløte i en liten kasserolle. Fjern deretter fra varmen og rør inn sjokoladen. Rør til sjokoladen er helt smeltet. Avkjøl blandingen litt, og ha den deretter på toppen av kakefyllet. Bruk gjerne en skje når du fordeler blandingen på fyllet. Beveg den på kryss og tvers mens du heller, slik at det dannes et mønster på kaken. Dryss ristede peanøtter over toppingen. Sett kaken i kjøleskap igjen inntil servering.
På bildet er kaken ekstra pyntet med hjerter av sjokolade-brownies, men den kan utmerket godt serveres uten disse.
Fra Gali, Kristiansand

Ritas bursdagskake

Jeg laget denne kaken til min datters toårsbursdag. Den er veldig deilig!
Bunnen (5 lag/skiver):
10 egg
10 ss hvetemel
10 ss melis
10 ts vaniljesukker
en liten klype salt
Sett ovnen på 180 grader og kle en springform (25 cm) med bakepapir. Eggehvitene og plommene skilles. I eggehvitene tilsettes en liten klype salt, og så piskes det stivt. Eggeplommer, melis og vaniljesukker piskes opp til massen blir lys og luftig. Etterpå tilsettes siktet hvetemel, og det blandes sammen. Til slutt tilsettes eggehvitene.
Eggeplommemassen og eggehvitene må ikke røres for mye, da forsvinner nemlig mye av luften i eggedosisen, og kaken blir ikke høy og flott likevel. Rør ikke lenger enn det som er nødvendig for å få alt blandet til en klumpfri deig.
Fordel røren jevnt utover springformen. Stekes til kakebunnen blir lys gyldenbrun. Ta gjerne "fyrstikktesten" - stikk inn en fyrstikk i midten på kaken. Dersom fyrstikken kommer tørr ut igjen, uten at deig henger igjen, er kaken ferdig stekt. Henger det fortsatt litt deig igjen, må kaken stekes lenger.
Kakebunnen tas ut av ovnen og bakepapiret tas av. Når kakebunnen er avkjølt, kan den skjæres i skiver.
OBS! Kaken skal bestå av fem skiver. Selv pleier jeg å bake hver skive separat, så trenger man ikke å skjære i den ferdige bunnen for å dele den opp.
Cottage cheese-krem:
1 beger Cottage Cheese
1/3 l kremfløte
1 ss vaniljesukker
3 ss melis
5 ts gelatinpulver
5-7 ss kaldt vann
2-3 håndfuller med små, steinfrie druer
Cottage Cheese, vaniljesukker og melis kjøres med stavmikser til en glatt masse. Kremfløte vispes til den blir stiv, og blandes så forsiktig med Cottage Cheese-massen. La gelatinpulveret svelle noen minutter i et glass kaldt vann (ca. 1 ss vann per ts gelatinpulver). Sett deretter glasset i varmt vann, og rør med skje til gelatinen er smeltet til en flytende væske. Bland forsiktig og raskt gelatinvæsken med Cottage Cheese-kremen. Skill så Cottage Cheese-kremen i to boller. Vask og skjær druer i halvdeler og bland sammen med Cottage Cheesekremen i den ene bollen.
Krem av kondensert melk:
1 boks kondensert melk med sukker
1 pakke usaltet smør (må være temperert)
noen ts kakaopulver
Smøret med kondensert melk piskes til en luftig krem. Kremmassen deles i to boller, i den ene bollen tilsettes kakao pulver etter behov.
Syltetøy-fyll
Ca 3 dl tyttebærsyltetøy, eller etter behov
Syltetøyet kan mikses med stavmikseren til en glatt masse, eller det kan brukes som det er.
Pynt:
3-4 kiwier
jordbær
1 pose med kokosmasse (det blir brukt ikke hele posen)
Smørkrem til rosepynt:
100 g usaltet smør
300 g siktet melis
1 1/2 ts vaniljesukker
3 ss melk
Pisk temperert smør og melis til det er jevnt blandet. (Smøret må være temperert for å få rett konsistens.) Tilsett melk litt etter litt. Pisk til kremen er lett, luftig og smidig og god å jobbe med. Kremen kan deles, og hver del kan tilsettes farge. Jeg brukte Wilton fargepasta - "Leaf green" og "Pink".
Montering av kake: Start med en kakebunn. Smør på et lag med krem av kondensert melk med kakao. Legg på neste kakebunn, og deretter den Cottage Cheese-kremen som er fra bollen uten druer. Legg på neste kakebunn og så tyttebærsyltetøy. Legg på neste kakebunn, med Cottage Cheese kremen med druer. Legg på den siste kakebunnen. På toppen og rundt kanten av kaken smøres kremen av kondensert melk uten kakao, men ikke bruk alt, siden du trenger litt til pynt, også. Bruk håndflaten til å feste kokosmassen rundt på kakekanten. Pynt toppen av kaken etter ønske med kiwi, jordbær og kondensert melkekrem uten kakao.
Av smørkremen lager du roser og roseblad. Til å lage roser må du ha sprøyteposer med tipper nr. 104 og 352, og også en blomsternål. Smørkremen må ikke være for myk eller for hard. Du kan finne oppskrifter og fremgangsmåten for å lage smørroser, på YouTube ved å søke på stikkord "How To Make A Buttercream Rose".
Sett kaken i kjøleskapet og la den stå og trekke i ett døgn før servering! Vel bekomme!
Fra Rita, Bergen
 

Annes trøffelkake


Bunn:
5 eggehviter (medium størrelse)
250 g melis
250 g malte mandler/nøtter
Krem:
80 g melis
1 dl vann
5 eggeplommer (medium størrelse)
200 g smør
1 dl Nesquick sjokoladepulver
Pynt:
Marsipan til lokk
200 g kokesjokolade, lys eller mørk etter ønske
1 dl kremfløte
Eggehvitene piskes stive, melis blandes i litt om gangen. Pisk godt mellom hver gang, og til slutt blandes mandler/nøtter forsiktig i. Has i form (22-24 cm) og stekes i 30-35 min. på 175 grader. Avkjøles helt.
Melis og vann kokes på full varme til det blir seigt, omtrent som eggehvite. Has over i annen bolle. Bruk mikser og bland inn eggeplommene. Hvis denne blandingen fortsatt er veldig varm, bør smøret være kjøleskapskaldt, mens hvis blandingen er romtemperert, bør også smøret være det. Ha i smør i biter og pisk godt. Til slutt blandes sjokoladepulveret inn, kremen skal nå ha konsistens som mykt smør. Ha kremen på den avkjølt bunnen. Kjevle ut et marsipanlokk og legg dette over kaken. Sjokolade og fløte smeltes og røres godt sammen. Dekk marsipanlokket med sjokoladen. Hvis det blir sjokolade igjen, kan denne brukes til å lage border - den må bare få stå og avkjøles en stund. Nå kan kaken pyntes etter ønske. Ferdig sjokoladepynt, striper av smeltet sjokolade eller jordbær gjør kaken flott på en enkel måte. Den kan også pyntes med marsipanblomster eller -figurer, da det jo er marsipan i selve kaken også.
Kaken på bildet er laget etter denne oppskriften, men til vanlig dobler jeg oppskriften og bruker en form som er ca. 30 cm. Da blir kaken enda høyere. Kaken er søt og god og smaker aller best med en kopp kaffe. Den er også veldig holdbar. Et tips for å spare litt tid før et stort selskap, er å lage kaken ferdig med marsipanlokket og så fryse den ned. Så tines den i kjøleskap, men den bør ha romtemperatur før sjokoladen has på. Hvis pynten da er klar, er det en rask kake å gjøre ferdig.
Fra Anne, Rakkestad
 

Ulrikkes bringebærdrøm


1 pakke Bixit-kjeks
100 g smør
2 vaniljestenger
2 dl kremfløte
1 lime
125 g sukker
1 kremost naturell
5 gelatinplater
1 pakke ferske bringebær
Sjokolademousse:
400 g sjokolade
2 egg
2 ss sukker
2 dl fløte
vaniljeessens/vaniljesirup
Ca. 1 kork likør eller rødvin
PYNT:
ferske bringebær
pikekyss
Knus kjeksene med for eksempel stavmikser. Smelt smøret og bland i kjekssmulene. Trykk kjeksblandingen utover i en rund kakeform (24 cm). Sett formen i kjøleskapet.
Ha gelatinplatene i en bolle med kaldt vann og la dem ligge til de er myke. Kok opp kremfløte sammen med sukker, vaniljestenger, skallet og saften fra 1 lime og naturellosten. Når dette er oppkokt, ta kjelen av varmen og sil blandingen over i en bolle. Ha deretter i gelatinplatene og sett i kjøleskapet for avkjøling - men ikke så lenge at det stivner. Når fyllet er avkjølt, bland i bringebær og hell dette over kakebunnen. Settes i kjøleskapet for avkjøling over natten.
Sjokolademousse: Del to egg slik at du får eggehvitene i én bolle og plommene i en annen. Ha litt salt i sammen med eggehvitene, og stivpisk dem. Når eggehvitene er stive, ha i 2 ss sukker og visp til blandingen er silkemyk. ha 2 dl kremfløte i bolle og pisk - men den skal ikke være stivpisket). Ha i eggeplommene og vaniljeessens/vaniljesirup. Sjokoladen smelter du i vannbad, når den er smeltet kan du bruke en kork med enten rødvin eller likør, litt hva man ønsker. Bland sjokoladen i kremen og vend deretter inn eggehvitene. Hell et tynt lag over kaken som topp. Sett i kjøleskapet til det er stivnet.
Når kaken er ferdig, kan den pyntes med det man ønsker. Jeg valgte bringebær og pikekyss. Om du vil lage pikekyssene selv istedenfor å kjøpe ferdige, går du frem som følger: 2 eggehviter stivpiskes sammen med litt vaniljeessens og raspet sjokolade. Lag små topper på et bakepapir og sett i ovnen på 100 grader i 1 time.
Fra Ulrikke, Trondheim

Christines ostekake fra Dalsrud

Bunn:
400 gram mandler
160 gram smør
1 ts kanel
Fyll:
125 gram Snøhvit naturell
250 gram Kremost naturell
1 boks seterrømme
3 dl fløte
1 1/2 dl sukker - eller tilsvarende søtningsmiddel (for eksempel Splenda, Natreen)
10 gelatinplater
3 ss Fun Light bringebærsaft
Lokk:
4 dl vann
1 dl Fun Light bringebærsaft
6 Gelatinplater
Mandler finmales, kanel tilsettes, og så blandes det sammen med smøret. Trykkes ut i en form, til bunn.
Ost og rømme blandes i en bolle. Fløten piskes til krem sammen med sukkeret eller sukker-erstatningen. Gelatinen blandes med saften. Så blandes alt sammen og smøres utover bunnen.
Kaken settes så i kjøleskapet i 3-4 timer
2 dl vann varmes med gelatinen, mens 2 dl vann blandes med saften. Så blandes dette sammen og settes til kjøling. Når fyllet er stivnet og blandingen begynner å tykne, helles det på kaken. La kaken stå i kjøleskap helt frem til servering.
Fra Christine, Sande i Vestfold
 

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!