Emma Th. Hansen

Dette skjer med barna år for år

Se alt som skjer fra 1-åringen tar sine første skritt til 5-åringen stiller eksistensielle spørsmål.

Havets skattkiste

Denne oppskriften er laget i forbindelse med Fiskesprell-prosjektet, et samarbeid mellom Fiskeri- og kystdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Eksportutvalget for fisk for å få barn til å spise mer sjømat.

Vi brukte fersk fiskefilet av ørret, brokkoli, paprika, sukkererter, gulrot og blomkål. Velg det dere liker best, gjør det gjerne fargerikt. Over hadde vi crème fraîche, olivenolje, havsalt og pepper og en dæsj frisk sitronmelisse. Frisk basilikum setter også ekstra god smak på denne retten.

Slik går du fram:

Smør et stykke aluminiumfolie med smør eller olje til hvert barn - og voksen. La alle velge de ingrediensene de selv ønsker. Husk navn på pakken! Stekes i ovn på 220 grader i cirka 25 minutter.

La barna være med!

La barna være med og gjøre innkjøpene, og gi dem oppgaver når dere kokkelerer. Da blir det så mye morsommere å spise fiskematen etterpå.

=

Fristende rett med glade farger. Tips! Bruk gjerne frosne biter av laks, torsk og eller sei. Foto: Nadia Frantsen.

Seamless color background with cute cartoon fish, illustration=

Tips!

Hell i uhell - slik blir det gøy å spise fisk

Barn er ofte glad i fisk, men misliker beina. Et tips er å innføre finnerlønn: For hvert bein de finner i sin egen porsjon, får de én krone. Da skal du se fiskespisingen får bein å gå på!

Fine fisketips for småbarnsforeldre

  • Laks og ørret er populært blant barn - rosa og fine som de er. Torsk og sei er milde på smak, og er også gode valg. Har dere en god fiskedisk i nærheten, så prøv gjerne ut andre varianter også: Brosme og isgalt er eksempler på milde gode varianter - og så har de morsomme navn, og det er slett ikke uvesentlig!
  • Bruk gjerne hvitløk, friske urter og annet som gir god smak.
  • Press frisk sitron over den ferdige retten - det gir deilig smak og C-vitaminer på kjøpet.
  • Boltre dere med masse fargerike grønnsaker.
  • Fiskegrateng er mildt og deilig - alltid populært. Det samme gjelder fiskekaker og -pudding. Lag gjerne disse rettene selv. Da kan du sørge for masse fisk, og du har full kontroll på hva barna får i seg. Det er faktisk veldig lettvint - oppskriftene finner du her:
=

Slik gjør du:

Varm smør i en kasserolle og tilsett mel. Spe med melk og kok sausen under omrøring i fem minutter. Pisk sammen eggene og visp dem inn i sausen. Smak til med salt, pepper og muskat. Ha i vårløk og ev. friske urter. Bland saus og fisk i små biter i en smurt form og dryss brødkrumme på toppen. Stek på nederste rille i ovnen på 180 grader i 40-50 minutter, til fisken er gjennomkokt og gratengen har fått gyllen farge.

En fiskefarse til kaker eller pudding slenger du sammen på 1-2-3. Hjemmelaget fiskegrateng er heller ingen stor kunst. Men godt er det - og garantert populært.

Hjemmelaget fiskegrateng

500 g fiskefilet, for eksempel torsk, sei, hyse - frossen eller tint.Tips! Dere kan også bruke kokt fisk, for eksempel rester fra dagen før.

3 ss smør

2-3 ss mel

5 dl H-melk eller fløte/vann

2 egg

havsalt

pepper

muskat

2 vårløk eller ½ purreløk

6 ss brødrasp

Ha ev. oppi litt makaroni også

tilapia fillets in a package , close up shot=

Fiskefilet. © Colourbox.no

Fiskefarse

200-300 g fiskefilet (helst hyse,torsk, sei), fersk eller frossen

1 dl helmelk/fløtemelk

1 egg

1 ss potetmel (2 hvis fersk fisk)

1 ts havsalt

1/2 ts malt muskat og litt pepper

Kjør alt i en kjøkkenmaskin.

Tips!

Med lik temperatur på melk/fløte og fisk er det lettere å få en jevn farse.

=

Smakfulle fiskekaker! Foto: Colourbox.no

Fiskekaker

1 porsjon fiskefarse, tilsett gjerne litt gressløk, mais, hvitløk, persille eller basilikum før du kjører massen glatt.

Form passe tykke kaker, bruk en spiseskje som du dypper i vann, og stek fiskekakene i smør til de er gylne og gjennomstekt.

Tips!

Dere kan tilsette mye godt hvis dere vil ha enda mer smak. For eksempel friske urter, chili eller ingefær.

Se video: Hvordan lage fiskekaker.

Fiskepudding

Ha fiskefarse jevnt i en form. Stek i vannbad i stekeovnen i 40-60 minutter på 175 grader.

=

Fiskepuddingfigurer

Har dere en fiskepudding og pepperkakeformer lager dere kjapt artige figurer!

Til matpakka, som pålegg eller stekt til middag.

Det som blir til overs, kan dere ha i en stuing eller fiskegrateng, eller bare steke i småbiter i pannen.

=

Slik går du frem:

Skjær fisken i tykke strimler.

Varm oljen i wok eller dyp stekepanne og stek fisken raskt, i cirka 1 minutt. Ta den opp. Stek alle grønnsakene i 2-3 minutter. Hell på soyasaus. Rør potetmel ut i fiskebuljong og hell det i woken. Rør om og gi det et raskt oppkok. Rør inn sweet and sour-saus og smak til med salt og pepper.

Vend fisken forsiktig i grønnsakene og varm den i cirka 1 minutt.

Wok med fisk

En fin måte å få barn til å spise grønnsaker på. Velg en fast fisk, som flyndre eller steinbit.

Til 4 personer

600 g flyndre- eller steinbitfilet

1 stor gulrot i tynne strimler

½ paprika i strimler

½ blomkålhode i små buketter

1 stilk brokkoli i små buketter

100 g sukkererter i grove strimler

3 ss olje

1 ss soyasaus

2 dl fiskebuljong (vann+terning)

2 ts potetmel

3-4 ss sweet and sour-saus (kjøpt ferdig)

salt, pepper

Oppskrift fra seafood.no

Steinbit i Wok

Til 4 personer

600 g steinbitfilet eller annen fast hvit fisk

1/2 ts femkrydder*

salt og pepper

1 dl olivenolje

150 g brokkoli i små buketter

1 liten gulrot i strimler

2 vårløk i biter

1 ts finrevet frisk ingefær

1/2-1 rød chili

2 finhakkede hvitløkbåter

1 finhakket løk

1 dl fiskebuljong/kraft

1/2 dl soyasaus

1/2 ts Maizena-mel

Rens grønnsakene og kutt dem i strimler eller skiver. Del brokkolien i små buketter og skjær stilken i skiver. Skjær fiskefileten i terninger på 3x3 cm, pass på at alle bein er fjernet. Varm oljen i en wokpanne til den ryker. Stek fiskebitene gylne og legg dem over på et varmt fat. Dryss litt salt og pepper over. Stek brokkoli, gulrot, kinakål og purre i 2-3 minutter på sterk varme og legg dem over fisken på fatet. Gjør deretter det samme med løk, hvitløk, ingefær og chili. Tilsett soyasaus og fiskebuljong og jevn med Maizena.

Smak til med femkrydder og ev. salt og pepper. Hell sausen over fisken og grønnsakene. Server med kokt jasminris.

*Femkrydder er en kinesisk krydderblanding som du får kjøpt på innvandrerbutikker.

Øvrige kilder: matoghelse.no, side2.no, plusstid.no, dinmat.no, folkekokkene.no og godfisk.no

=

Steinbit i Wok .Foto: Bent Raanes og Sarah C. Sørensen, oppskrift og bilde er fra seafood.no

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!