Fisketips

  • Fisk smaker best når den er akkurat passe stekt/kokt, det vil si når fiskekjøttet lett kan deles med en gaffel uten å bli mos. Laks smaker best når den er litt rosa i midten. Ta den gjerne ut av ovnen/steikepannen/kokevannet før den er ferdig, og la den hvile litt. Da blir den perfekt!
  • Gjør fiskebeinjakten til noe positivt: La barna lete etter bein, heller enn å advare dem mot dem. På den måten er de oppmerksomme på beina, uten å være redd dem. Hva med å gi dem en krone for hvert bein de finner i middagen sin?

For mange foreldre er det et evig mas: Vi vet at fisk er sunt. Barna vet at de ikke liker det.

Hva gjør man da for å få barna sine til å bli fiskespisere?

Og noen barn er mer kresne enn andre, og det kan være en større utfordring å få barnet til å utvide menyen.

Del

Foreldre & Barn har tidligere testet yoghurt, brød, juice, grøt, fiskemiddager, frokostblandinger og babymat på glass.

Kjapt og billig

Hverdagsmaten skal gjerne oppfylle to viktige kriterier: Det kan ikke ta for lang tid, og det bør ikke være for dyrt. Fersk fisk er ofte det.

Men er frossenfisken like bra? Er den mindre sunn enn ferskvare, og kan den bli like god?

ÅRETS NYHET: Foreldre & Barn 3til7 - abonner på trygge dataspill

God kvalitet på frossenfisk

- Frossenfisk er et fullgodt produkt og akkurat like næringsrikt som fersk fisk. Det er bare en myte at frossenfisk er av dårligere kvalitet enn fersk fisk, sier Ingebjørg Moe, rådgiver innen mat og ernæring i Eksportutvalget for fisk.

Bor du i innlandet, eller hvis den «ferske» fisken du får tak i har ligget i fiskedisken på nærbutikken din i noen dager, kan frossenfisken faktisk være av bedre kvalitet enn fisken som selges som ferskvare.

Fisken fryses fersk

- De aller fleste fiskebåter som fanger fisk for frysing, fryser fisken ned om bord på båten ute på fiskefeltet. Den er altså helt fersk når den dypfryses. Frossenfisk er også pakket for å tåle oppbevaring, og kan derfor ligge i frysen lenger enn fisken du fryser selv, sier Moe.

Fisken mister altså ingen næringsstoffer når den fryses.

Tin fisken riktig

Det kan den derimot hvis du tiner den feil: Legger du fisken til tining i romtemperatur, mister den mye vann. Med vannet følger vannløselige næringsstoffer, men heller ikke dette er noen krise, ifølge Moe.

- De vannløselige næringsstoffene er i mindretall. Fiskeproteiner, det sunne fiskefettet og fettløselige vitaminer er der fortsatt. Og det er det viktigste vi får fra fisken.

Slik forblir fisken sunn

Vil du være sikker på at frossenfisken beholder alle næringsstoffene, har Moe en enkel oppskrift:

Tin aller helst fisken over natta i kjøleskap.

Har du dårlig tid, kan du legge fisken i kaldt vann, uten å ta den ut av pakken. Etter et kvarters tid dannes det et islag rundt pakken. Når du fjerner dette, er fisken tint nok til at du kan skjære den i biter og tilberede den.

Skal du lage suppe eller gryte, kan du tilberede fisken fra frossen tilstand. Fisk som skal stekes, bør være helt tint.

Testet på barn

Oppskriftene under fyller to viktige kriterier: Det skal smake godt, og det skal ikke ta mer tid enn det tar å varme en frossen fiskegrateng.

Alle rettene er testet på barn. Mengden er beregnet til en familie på 4-5 små og store.

Egne fiskeoppskrifter

Faller ingen av oppskriftene under i smak, kan du prøve å lage hjemmelagde fiskepinner på 10 minutter.

Prøver du oppskriftene, men med en egen vri? Eller har du andre fiskefavoritter som passer i en travel hverdag? Del det med oss i kommentarfeltet under!

Les også:

Vi tester fiskemiddager

Norges raskeste fiskemiddag

Enkle supper barna elsker

NYTT I NORGE: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!