Lamborghini Aventador Roadster

Den ultimate flæshe-bilen

La oss innse det: Aventador-friker ville kjøpt en roadsterversjon uansett hvordan den var. Men de blir heldigvis ikke skuffet over denne.

HERE I AM: En Lamborghini Aventador Roadster innebærer det totale fraværet av anonymitet. Og slik er det mange nok som vil ha det. FOTO: Lamborghini
HERE I AM: En Lamborghini Aventador Roadster innebærer det totale fraværet av anonymitet. Og slik er det mange nok som vil ha det. FOTO: Lamborghini
Sist oppdatert

Designsjef Filippo Perini hos Lamborghini tegner den nye Aventador Roadster for hånd mens han forklarer tankene bak den.

- Du må alltid ofre noe innen designen når du skal konstruere en åpen bil, sier han mens bilen på magisk vis blir synlig på papiret.

- Men når det gjelder denne bilen, drepte vi ikke proporsjonene - de er faktisk bedre.

Og han har rett. Uten å være nødt til å levere et produkt med noen som helst nytteverdi, har Lamborghini levert så det holder dersom målsettingen har vært design. Aventador kunne ha vært like dynamisk som en handlevogn med et skjevt hjul, og den ville likevel blitt kjøpt av de mest ihuga Lamborghini-elskerne. For dette dreier seg om å se og bli sett - i den rette bilen.

De hadde nok dette i bakhodet da de valgte W Hotel i Miami i stedet for et gjestgiveri i Sheffield da Aventador Roadster skulle presenteres. Dette er et sted som setter bilen i den rette sammenhengen, og kanskje gjør kritiske observasjoner om understyring til bagateller (hvis du likevel vil lese om slikt, kommer det mer om det senere).

Det er sikkert ingen tilfeldighet at Miami er en by med hauger av penger. Jeg talte syv Ferrari 458 Spidere, én Enzo og flere Rolls-Royce Ghost. Det er mer enn man ville sett på selve bilfabrikkene.

MONEY TALKS: Welcome to Miami. FOTO: Ingo Barenschee
MONEY TALKS: Welcome to Miami. FOTO: Ingo Barenschee

Enda vakrere

Lamborghini er ingen bil for de lettskremte eller for de fattige. Men med Aventador Roadster ønsker Lamborghini åpenbart å ta tilbake den visuelle førsteplassen fra Veyron Grand Sport. Dette er ingen kabriolet med hardt tak i samme stil som Ferrari 458 Spider eller McLaren 12C Spider, og eieren er nødt til å bruke fingrene sine ved fysisk å dytte ut panelene.

Men - som Perini viste oss - har dette gjort det mulig for konstruktørene å beholde den vakre profilen til Aventador.

Den todelte hardtoppen er lagd av karbonfiber, så hvert panel veier mindre enn tre kilo. De duger også som en original veggdekorasjon.

Den enkle takkonstruksjonen plasserer den foran biler som Murciélago Roadster, selv om prosessen med å fjerne taket kan virke litt upraktisk. Prosessen med betjening av spaker og desslike må foretas i en bestemt rekkefølge dersom du ikke vil se ut som en dust. Du må også reise med lite bagasje. Panelene lagres i et eget rom i fronten, og det er ikke rom for mye annet.

SKRIKER HØYT: Roadsteren har råere seter enn den ""vanlige"" Aventadoren. Nye farger og trekk. Vindusglasset har fått en skråkant med ekstra 5 mm for bedre tetning. FOTO: Lamborghini
SKRIKER HØYT: Roadsteren har råere seter enn den ""vanlige"" Aventadoren. Nye farger og trekk. Vindusglasset har fått en skråkant med ekstra 5 mm for bedre tetning. FOTO: Lamborghini

Uansett om taket er av eller på, er Roadsteren vakrere enn Coupeen. Inni er den like herlig som før, med hint til jetjagere. Den har stopp/start-knapp under en liten klaff, TFT-instrumenter og brede striper av lær.

Men her er det en liten ulempe: Roadsterens tall fra null til 100 er litt sløvet sammenlignet med Coupeens. Den trenger faktisk tre sekunder på jobben, i stedet for de vanlige 2,9. Men etter det går alt på samme råbarkede måte, og toppfarten ligger på nøyaktig den samme: 349 km/t.

Med sine 1650 kilo veier Roadsteren 50 kg mer enn Coupeen. Selv om stivheten er litt redusert, er den fremdeles mer enn stiv nok.

Jøss, klimateknologi

Aventadors 6,5-liters V12 på 700 hk er en hymne til rasende, selvpustende forbrenningsmotorer i en verden hvor turbo, strøm og batterier regjerer. Brummer du langs veien med taket oppe, oppfører Roadsteren seg fantastisk sivilisert, og normale samtaler kan gjennomføres i opptil 130 km/t. Justeringer i fjæringsraten og aktive dempere innebærer at tilbøyeligheten til å sprette ved motorveihastighet er borte.

BAGASJE: Klart den har bagasjerom. Foran. Ikke pakk mye. FOTO: Lamborghini
BAGASJE: Klart den har bagasjerom. Foran. Ikke pakk mye. FOTO: Lamborghini

Den gir bra nok komfort når du seiler av gårde i Strada-modus, selv på de enorme dekkene som er satt på testbilen vår (355/25 ZR21 på hekken, og 255/35 ZR20 foran). Både Coupeen og Roadsteren har nå stopp/start-teknologi, samt deaktivering av sylindere. Dette kutter utslippene til 370 g/km, og kan kanskje få den ned i halvannen liter på mila.

Du trenger egentlig en bane for å bruke V12-eren, men noen ganger gir motorveien oss mulighet til å dra motoren til den røde streken på 8500 o/min. Dessverre viser banekjøring at Aventadoren ikke er en naturlig racer. Den føles tung, og iblant klossete, og som nevnt tidligere: Den understyrer om du drar den for rått inn i svingen.

Slå av stabilitetskontrollen, så får du et bedre inntrykk av hvordan chassiset egentlig er. Som du kan forestille deg med en så stor bil med midtplassert V-tolver, må du vite hva du gjør. Styringen er flott, men gassresponsen er smånervøs, og en behagelig flytfølelse er langt utenfor rekkevidde.

Solide spark i hodet

Men de største glippene ligger i girkassa. Teknisk direktør Maurizio Reggiani innrømmer at programvaren er omkalibrert for å gjøre funksjonene mykere, men raske oppgiringer føles fremdeles som solide spark i hodet. Dersom Lamborghini ikke kan fikse dette, bør de finne fram et dobbeltkløtsj-system om de ikke vil havne i superbilenes Sibir.

Eller kanskje ikke. Aventador Roadster er en vanvittig kul bil, og et moderne mesterverk av en produktdesign. I tillegg er den herlig godt lagd. Prisen ligger på rundt 2,6 millioner kroner (i England).

GUL OG KUL: Aventador Roadster er en vanvittig kul bil, og et moderne mesterverk av en produktdesign. FOTO: Charlie Magee
GUL OG KUL: Aventador Roadster er en vanvittig kul bil, og et moderne mesterverk av en produktdesign. FOTO: Charlie Magee

Det kan, vanvittig nok, virke som om den er verd pengene i den absurde Miami-verdenen av private jetfly, superyachter og rådyre toppleiligheter som denne bilen hører hjemme i.

Kraften, farten og utseendet dytter Aventadoren inn i Veyron-land. Og mens 12C og 458 Spider er billigere og mer morsomme å kjøre, kjører Aventador Roadster omkring ved å smadre sansene dine på alle mulige måter.

SpesifikasjonerLamborghini Aventador Roadster

Motor:6498 ccm, V12,

Drift: 4WD

Hk: 700

RIVALEN: Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport. FOTO: Bugatti
RIVALEN: Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport. FOTO: Bugatti

Dreiemoment: 687 Nm

Forbruk: 1,6 l/mil

CO2-utslipp: 370 g/km

0-100 km/t: 3,0 sek

Toppfart: 349 km/t

Vekt: 1625 kg

Pris fra Ca. 2,6 mill. NOK i England

Pris Norge: Over 5 millioner kroner

DOMMEN: Den takløse Aventadoren er den beste versjonen av Lamborghinis V12-monster, og den perfekte 50-års- presangen fra Lamborghini til seg selv.

RIVALEN: Bugatti Veyron Grand Sport. Tilsynelatende er denne rivalen, men den kunne like gjerne ha vært en ny leilighet i Miami eller ny motor i yachten.

Les også:

Test deg selv: Hvilke superbiler ser du her?

Er 1700 hk nok?

Kulere Volvo får du ikke

Så nervøs blir man av å kjøre en bil til cirka 37 millioner kroner

Denne saken ble første gang publisert 16/05 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også