Europas største bileierorganisasjon, ADAC, har gjennomført en internettundersøkelse der de har spurt 20 000 tyskere om bilene deres. Tyskerne har gitt poeng basert på oppfatninger om sine bilers kjøreegenskaper, kvalitetsfølelse, hvor mye de har fått for pengene, servicekvalitet og lojalitet.

Best totalt er BMW med 77,6 poeng av 100 mulige, etterfulgt av Audi (77,3), MINI (76,6), Mercedes (76,5) og Volvo (75,7). Altså overveiende bilmerker som tyske og relativt kostbare her hjemme. Men hakk i hæl på disse premiummerkene følger mer folkelige Mazda som scorer 74,1 poeng av 100 mulige.

Mazda slår blant annet übertyske VW (73,7), etterfulgt av Honda (73,5) og Toyota (73). De mest misfornøyde er Chevrolet-eierne. De kritiserer blant annet motor, kvalitetsopplevelse og forbruk.

Ingen har mer lojale eiere enn Mercedes. 62 prosent av MB-eierne kjøper Mercedes igjen. Også VW og Suzuki har lojale eiere. 55 prosent av VW-eierne kjøper en Volkswagen igjen. Tallet for Suzuki er 49 prosent.

X3-eierne mest fornøyd

På modellnivå er det BMW X3-kundene som mest fornøyde. De gir bilene hele 80,7 poeng av 100 mulige. ADAC mener X3-eiernes tilfredshet skyldes at BMW forbedret fjæringen og kvalitetsfølelsen på X3 fra første til andre generasjon.

Audi A1, Audi A3 og Audi A5 er best i sine respektive klasser, småbil, kompaktbil og mellomklasse. Av minibilene er det Smart Fortwo-eierne som er mest fornøyde, mens eierne av Chevrolet Matiz er mest misfornøyde.

Som vanlig i tyske undersøkelser gjør de tyske bilene det generelt bra - bortsett fra Opel. Det kan handle om patriotisme, men også om at tyske biler er laget for tyske forhold - og at de blant annet utmerker seg på høy fart.

Men også japanske biler gjør det generelt bra i undersøkelsen, mens franske og italienske biler scorer generelt dårlig.

=

Faksimile: ADAC

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!