laks, fisk, omega fettsyrer laks, fiske, omega fettsyrer

BRA: Fet fisk som laks inneholder omega 3 som er bra for både helsen og huden. © Foto: Colourbox

Du får ikke bare god helse av å spise omega-fettsyrer. Du får også penere hud.

De fleste av oss har hørt om omega 3. Færre har hørt om omega 6 og omega 9. Felles for disse sunne fettsyrene er at de tilfører huden fuktighet direkte.

- Verdens best bevarte skjønnhetskilde er omega 3, 6 og 9, fordi fettsyrene tilfører huden fuktighet direkte og glatter ut rynker og gir penere hud, sier hudlege Bjørn Bondevik.

Han er spesialist i dermatologi og estetisk medisin og dessuten den eneste hudlegen i Norge med spesialisering innen behandling og forebygging med vitaminer og mineraler. I tillegg driver han Dr. Bondeviks hudklinikk i Oslo.

Flere tips om kapsler, oljer og kosttilskudd.

Hjelp mot eksem og tørr hud

Fettsyrene hjelper både personer med atopisk eksem, og de som plages av tørr hud.

Omega 3 er en fettsyre som vi får når vi spiser fet fisk, linfrø og drikker tran. Omega 6 får vi naturlig i oss gjennom maten når vi spiser oliven, kornprodukter, kjøtt og meieriprodukter. I olivenolje finner du også omega 9. Du kan også få i deg omega 3, 6 og 9 gjennom kosttilskudd som du får kjøpt på helsekostbutikkene.

- Hva skjer med huden når den får tilført omegafettsyrene?

- Den får tilført fett direkte, den demper produksjonen av betennelsesfremmende hormoner og øker produksjonen av de hormoner som demper betennelse. Den fører til solbeskyttelse og bremser dermed solens skadevirkninger. Det gir færre rynker, svarer Bondevik.

Undersøkelse

Hudlege Bjørn Bondevik gjorde en studie som ble publisert i et anerkjent internasjonalt tidsskrift i 2006. Den omhandler pasienter med alvorlig atopisk eksem som fikk høye doser med omega fettstyrer og antioksidanter, som viser at kosttilskudd har effekt på eksemhud.

- Fettsyrene tilfører huden fuktighet og glatter ut rynker, sier Bondevik.

Spiser du nok sunne fettsyrer - det vil si to gram per dag, oppnår du også en solbeskyttelse, ifølge hudlegen. En ampull fettsyrer inneholder mellom 0,5 til 1 gram. Sol er 80 prosent av grunnen til at huden eldes. Solkrem beskytter selvsagt også huden.

valnøtter, omega fettsyrer, nøtter

SUNT: Valnøtter inneholder den sunne fettsyren omega 3. © Foto: Colourbox.com

Færre rynker

Bondevik mener det er mulig å få færre rynker hvis du sørger for å få i seg nok omegafettsyrer.

- Du bør helst begynne rundt 30-årsalderen for å forebygge rynker, men det er selvsagt individuelt hvor stor effekten er, sier Bondevik.

- Forsvinner rynkene hvis vi begynner med det etter 40 år, eller etter 50 år?

- Ja, noen kan forsvinne, men i denne alderen har rynkene gjerne festet seg, svarer hudlegen.

Sterkere hud

- Du kan ikke snakke om hudhelse uten å snakke om det du spiser, sier daglig leder Anne Berit Eide ved Oslo Hudpleieklinikk.

Hun er enig i at omega-fettsyrene er verdens best bevarte skjønnhetskilde.

- Jeg får inn voksne kvinner med eksem og supertynn hud. Når de får i seg omega 3 fettsyrer blir huden mye sterkere, sier Eide som har jobbet med hudhelse og hudpleie i 20 år.

Hun forteller også at de som spiser sunt har en friskere hud.

Olivenolje, oliven, omega 3, omega, fettsyrer, fisk, omega fettsyrer oliven, olivenolje, omega fettsyrer

OMEGA 6 og 9: Får du ved å spise oliven og olivenolje. © Foto: Crestockphoto

Dette bør du spise

Omega 3: fet fisk, rapsolje, soyaolje, linfrø, linfrøolje, valnøtter, feit fisk som ørret og laks, tran og fiskeoljer

Omega 6: kornvarer, oliven, margarin, rapsolje og alle vegetabilske oljer, plantefett, oliven, kornprodukter, kjøtt og meieriprodukter

Omega 9: de aller fleste matvarer. Mest i olivenolje ,rapsolje, solsikkeolje, kjøtt og meieriprodukter

Finnes i mat

Kroppen vår kan ikke lage fettsyrene omega 3 (a-linolensyre) eller 6 (a-linolsyre) selv.

Fettsyrene omega 9 kan kroppen lage selv.

Helsedirektoratet mener i utgangspunktet det er unødvendig å ta ekstra tilskudd av fettsyrer, fordi vi får nok av dette gjennom kostholdet de anbefaler.

Omega 6 fettsyrer finnes i en rekke matvarer, som kornprodukter, kjøtt, meieriprodukter og vegetabilske oljer. Omega 3 fettsyrer finnes i fisk og fiskeprodukter, men også i enkelte vegetabilske oljer, valnøtter og linfrø. Omega 9 finnes i de aller fleste matvarer som inneholder fett.

Nye anbefalinger

Helsedirektoratet ønsker at forbruket av fet fisk øker i befolkningen. Undersøkelser viser nemlig at omega 3 fettsyrene reduserer risiko for hjerteinfarkt og død av hjerteinfarkt.

- Det er også dokumentert at omega 3 fettsyrer virker betennelsesdempende, men det er per i dag for liten kunnskap til å si at de kan forebygge eller lindre sykdommer i huden, sier seniorrådgiver Guro Berger Smedshaug i Helsedirektoratet.

Hun viser til dokumenterte effekter i de nye nasjonale kostrådene.

Les også:

Slik får du perfekt hud

Slik avgjøres alderen din

Riktig fett holder deg frisk

vakker, pen, omega fettsyrer, vakker hud, omega 3

FÅ VAKKER HUD: Å spise fet fisk, valnøtter, oliven og kornvarer er bra for huden. © Foto: Crestock

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!