Unngå alvorlige sykdommer

Riktig fett holder deg frisk

Vil du ta vare på hjertet ditt, forebygge høyt blodtrykk, blodpropp, overvekt, kreft og revmatisk sykdom? Da må du sørge for god fettsyrebalanse. Vi forteller deg hvordan.

Ifølge kostholdsekspert Fedon Lindberg trenger nordmenn flest mer av fettsyrene som finnes blant annet i ørret og annen fet fisk.
Ifølge kostholdsekspert Fedon Lindberg trenger nordmenn flest mer av fettsyrene som finnes blant annet i ørret og annen fet fisk. Foto: Foto: Takashi Okuzumi, Eksportutvalget for fisk
Sist oppdatert

Du blir det du spiser. Hørt det før? Da har du sikkert også hørt at «maten kan være din beste medisin». Akkurat som du kan legge hindringer i veien for en god helse ved å spise for mye hurtigmat og ferdigmat, kan du også fremme helsen din ved å tilføre kroppen mer av de stoffene den trenger.

At omega-3-fettsyrer fra fet fisk og omega-6-fettsyrer fra plantefett tilhører siste kategori, er du sikkert også kjent med. Men at balansen mellom disse to også er av stor betydning for helsen din, var du kanskje ikke klar over?

Dette er noe alle eksperter er enige om: Er ikke fettsyrebalansen bra, øker risikoen for en rekke sykdommer. Begge er nødvendige for kroppen. Men får du i deg for lite omega-3-fettsyrer i forhold til omega-6-fettsyrer, kan kroppen komme i ubalanse.

Dette kan du gjøre

- Reduser inntaket av planteoljer som soyamargarin, majones, soyaolje og solsikkeolje. Bruk heller olivenolje, eller rapsolje - helst kaldpressede oljer eller extra virgin. Klarer du deg ikke uten margarin, velg en som er basert på raps.

- Reduser inntaket av kornmat som brød, pizza og pasta.

- Kjøtt er en viktig kilde til omega-6 i kostholdet. Bytt ut noen kjøttmåltider og spis fisk til middag 2-3 ganger i uken.

- Bruk gjerne makrell i tomat, sild og røkelaks som pålegg.

- Bruk ferske råvarer og lag maten fra bunnen av.

- Mye ferdigmat inneholder planteoljer.

- Spis gjerne en neve linfrø daglig. Linfrø er rike på omega-3-fettsyrer. Men du må velge knuste linfrø og varm dem gjerne forsiktig opp i panne eller ovn før bruk. Ha dem i frokostblanding, smoothie eller yoghurt. Bruk også gjerne linfrøolje og spis valnøtter.

- Vær obs på at viltkjøtt og rødt kjøtt (f.eks. økologisk) fra kveg eller lam som har spist gress på utmarksbeite, inneholder mer omega-3-fettsyrer enn kjøtt fra dyr som har spist kraftfôr med mye-omega-6.

- Fråts i frukt og grønt, og glem ikke en neve rå nøtter, en bit mørk sjokolade og krydderurter i matlagningen. Det gir kroppen antioksidanter som forhindrer at fettsyrene harskner.

- De siste 50 årene har kostholdet i den vestlige verden gradvis tippet over mot en større andel omega-6-fettsyrer og ­mindre omega-3-fettsyrer enn det som er sunt. Det skyldes vårt store forbruk av plantemargariner og raffinerte planteoljer, samt fobien for mettet fett. Denne ubalansen er en alvorlig trussel mot helsen vår, sier indremedisiner og kostholdsekspert Fedon Lindberg.

Han forteller at balansen mellom omega-3 og omega-6 er essensiell for å unngå kroniske betennelsestilstander.

- Hjertesykdom (angina, hjerteinfarkt, ondartet rytmeforstyrrelse) er den viktigste årsaken til for tidlig død i Norge og resten av den ­industrialiserte verden. Denne sykdommen skyldes betennelse i hjerteårer, og ikke kolesterol som mange tror, sier Fedon.

Han ramser opp en hel rekke andre sykdommer som har sitt utspring i kroniske betennelser. Blant disse er muskel- og skjelettlidelser, leddgikt, problemer fra

(Teksten fortsetter nedenfor bildet.)

luftveier som astma og allergi, fra hud som eksem eller psoriasis, fra tarm som ulcerøs kolitt, Crohns sykdom, irritabel tarm, magekatarr, fra nervesystem som hodepine, migrene, depresjon og angst, ordblindhet og hyperaktivitet, svangerskapsdepresjon og svangerskapsforgiftning.

- Ved å få en bedre fettsyrebalanse kan disse kroniske betennelsene hemmes, understreker han.

Kostholdsekspert Fedon understreker at vi får i oss for mye av fettsyrene som kalles omega-6, som vi finner i endel planteoljer som solsikkeolje og raffinerte margarintyper og i kjøtt. I stedet trenger vi mer fett fra fisk, forteller han.
Kostholdsekspert Fedon understreker at vi får i oss for mye av fettsyrene som kalles omega-6, som vi finner i endel planteoljer som solsikkeolje og raffinerte margarintyper og i kjøtt. I stedet trenger vi mer fett fra fisk, forteller han. Foto: Foto: Photodisc

- Hva kan den enkelte av oss gjøre for å bedre balansen?

De fleste nordmenn har godt av å få i seg mer fett fra fisk og mindre fra andre fettkilder. Omega 3-fettsyrene fra fisk er nemlig veldig viktige for kroppen din.
De fleste nordmenn har godt av å få i seg mer fett fra fisk og mindre fra andre fettkilder. Omega 3-fettsyrene fra fisk er nemlig veldig viktige for kroppen din. Foto: Foto: Svein Brimi

- Først og fremst er det viktig å få målt nivået av omega-3 og -6 i blodet. Nå er dette mulig å få gjort for en rimelig ­penge via en blodprøve. Dernest er det viktig å få kostveiledning for å redusere inntaket av omega-6 og øke omega-3.

I tillegg kan det for mange være nødvendig med tilskudd av omega-3, enten i form av fiskeolje eller tran. Det er imidlertid viktig å velge produkter som er godt kvalitetstestet, og at oljen ikke er oksidert (harsk) før vi inntar den. Like viktig er det å få nok antioksidanter for å unngå at fiskeolje eller tran harskner i kroppen, sier Fedon Lindberg.

Les også: Slik sjekker du din fettsyrebalanse

Les også: Livsviktige fettsyrer

Denne saken ble første gang publisert 05/03 2010, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også