Retusjering

Slik ville de selv retusjeres

Er vi ikke i stand til å være tilfreds med vårt naturlige speilbilde? Vi ga seks personer muligheten til å retusjere seg selv - her er resultatet.

FØR OG ETTER: Til venstre: Slik så Donika ut før retusjeringen. Til høyre: Slik så hun ut etter. Dette ønsket hun å endre på: Det ene øyet og kjevebeinet ble flyttet ned for å stå mer i symmetri til andre halvdel av ansiktet. Tilførte fregner og øyenvipper. Øyenbrynene ble finformet. Huden fikk en mørkere tone og smilerynkene ble glattet ut. En utstående hårtust ble fjernet.
FØR OG ETTER: Til venstre: Slik så Donika ut før retusjeringen. Til høyre: Slik så hun ut etter. Dette ønsket hun å endre på: Det ene øyet og kjevebeinet ble flyttet ned for å stå mer i symmetri til andre halvdel av ansiktet. Tilførte fregner og øyenvipper. Øyenbrynene ble finformet. Huden fikk en mørkere tone og smilerynkene ble glattet ut. En utstående hårtust ble fjernet. Foto: FOTO: Torjus Berglid
Sist oppdatert

Unge, norske jenter får stadig dårligere selvbilde.

En stor undersøkelse fra i fjor, konkluderer med at hele 60 prosent av tenåringsjenter misliker hvordan de ser ut.

Det er langt flere enn for bare noen år siden.

NOVA-rapporten som ble publisert tidligere i år, viser det samme: Stadig flere jenter er misfornøyd med det de ser i speilet.

Les også: Uretusjerte bilder av Beyoncé tar av i sosiale medier

Overalt pyntes det på sannheten. Synet av vakre, retusjerte modeller og venners sosiale medier-versjoner av seg selv, møter oss overalt, og tradisjonelle og sosiale medier får mye av skylda for den negative utviklingen.

Har alle fotofiltre og plettfrie, retusjerte fremstillinger herdet oss fra å være i stand til å være tilfreds med vårt naturlige speilbilde?

For noen måneder siden bestemte vi i Det Nye oss for å begynne å merke retusjerte bilder. Hvis for eksempel en kvise fjernes, blir saken merket: «Bildet er retusjert».

Det gjør vi for at du skal bli litt mer bevisst på at magasinverden pyntes på. Nå tar vi steget videre, og vier denne artikkelen til samme tema.

Fire jenter har helt frivillig og alminnelig stilt seg foran kamera, og deretter fått muligheten til å retusjere seg selv.

Sammen med fotograf Torjus Berglid fikk de gjøre de forandringene de selv mente var nødvendig for at portrettbildet skulle være i tråd med deres egen oppfatning av hva som ville vært deres «perfekte jeg».

Vi er oppriktig stolte og imponerte over den ærligheten Martine, Annina, Ida og Donika byr på, og håper deres ufiltrerte refleksjoner setter i gang noen tanker hos deg også.

I denne saken kan du beskue både før- og etterbildene, og høre jentenes tanker og refleksjoner rundt eget selvbilde, utseendefokus og perfeksjonsjag.

Les også:

Ugly er det nye sexy

Derfor er disse videoene så farlige

Slapp av! Han ser ikke at du har en dårlig hårdag

Sjarmerende skavanker

Martine (24) skulle gjerne hatt glattere hud, mindre mørke ringer under øynene og et mer åpent blikk, men synes ikke det er verdt å file ned på moroa i livet for å bli penere.

FØR OG ETTER: Til venstre: Slik så Martine ut før retusjeringen. Til høyre: Slik så hun ut etter. Dette ønsket hun å endre på: Nesa ble gjort smalere og rettere. Huden ble glattet og jevnet ut og «posene» under øynene fjernet. Overleppa ble fylt ut på høyre side. Kjeven og haka ble gjort smalere.
FØR OG ETTER: Til venstre: Slik så Martine ut før retusjeringen. Til høyre: Slik så hun ut etter. Dette ønsket hun å endre på: Nesa ble gjort smalere og rettere. Huden ble glattet og jevnet ut og «posene» under øynene fjernet. Overleppa ble fylt ut på høyre side. Kjeven og haka ble gjort smalere. Foto: FOTO: Torjus Berglid

- Oi! Jeg ser jo kjempesur ut!

Hun skvetter til. Bildet som ble knipset for få sekunder siden har poppet opp på dataskjermen, og Martine sitter ansikt til ansikt med seg selv.

- Jeg er veldig uttrykksløs, og synes ikke bildet er særlig fint. Jeg ville vanligvis ikke ha vist det til noen, innrømmer hun.

- Nå er det helt opp til deg. Er det noe du vil forandre på? Vi kan i prinsippet gjøre hva som helst, forklarer fotograf Torjus Berglid.

- Nesa først, sier Martine momentant.

- Den er stor og skeiv. Veldig heksete.

Klønete kommentar

For Martine var det ikke uventet at hun kom til å ville forandre på nesa nå som hun fikk muligheten. Helt siden hun var tolv, har hun nemlig hatt store komplekser for den, etter at en klassekamerat lirte av seg en ertende kommentar som skulle svi seg fast for alltid:

«Tenk så kjipt det er for deg at nesa aldri slutter å vokse», sa han.

- Jeg har felt så mange tårer og hatt så mange diskusjoner med mamma og pappa om den nesa, forteller Martine.

- I flere år etter at jeg fikk slengbemerkningen satt jeg og skjulte nesa i hendene. Men så var det plutselig en som sa at jeg hadde så lange, tynne fingre. Det var jo helt krise! husker hun.

Frustrasjonen over nesa har gradvis lagt seg med årene, selv om hun fremdeles kan irritere seg over den når hun ser seg selv i speilet, og ikke liker at folk tar bilde av henne i profil.

Torjus forsøker konsentrert å følge Martines instruksjoner idet han tar for seg nesa i Photoshop.

- Jeg liker at den er smalere nå, men jeg er fortsatt ikke helt fornøyd. Det føles som om jeg bare vil bytte ut hele nesa. Men du skal slippe å lete etter løsneser på nettet, altså, ler hun.

Hun studerer bildet i noen sekunder.

- Kanskje ansiktet mitt krever en stor nese? spekulerer Martine.

- Dersom dette eksperimentet får meg til å begynne å like nesa mi, er jeg evig takknemlig!

Satser på sjarmen

Nesa er retusjert så godt og naturlig som det lar seg gjøre, og det neste på Martines ønskeliste er glatt hud.

- Selvfølgelig vil jeg ha det! Bare sånn wosh med alle urenheter! sier hun, og knipser oppglødd med fingrene.

- Bare ikke fjern alle linjer, for da kommer jeg til å se helt uttrykksløs ut. Litt smilerynker skal man jo ha, konstaterer hun.

Torjus gjør det han kaller generell hudretusj, og Martine blir med ett storfornøyd.

- Tenk om jeg kunne hatt sånn hud!

Det hadde jo vært helt nydelig! Videre ønsker hun å gjøre den ene halvdelen av overleppa fyldigere, etter at den ifølge hovedpersonen selv ble skeiv etter at hun snuste i flere år. Og etter et par musemoves er snussporet fjernet.

- Er det noe annet du ønsker å forandre på? spør Torjus.

- Å ja! Nå høres jeg sikkert overfladisk ut, men det er jo ikke hver dag man har muligheten til å fikse på seg selv, helt risikofritt, ler Martine, og ytrer et ønske om at kjeven skal bli litt smalere.

- Det ser jo ut som om jeg har samlet nøtter i kjakene!

Kjeven trekkes inn med et tastetrykk, og videre trylles de såkalte posene under øynene vekk.

- Se der, ja. Nå ble jeg jo mye penere!

Martine sier seg fornøyd med retusjeringen, selv om hun fremdeles ikke er helt tilfreds med bildet.

- Jeg synes ikke det kommer fram hvem jeg er. Jeg smiler mye til vanlig, og håper litt på at personligheten min gjør meg penere, ler hun, og fortsetter:

- For meg er det i alle fall sånn at mennesker jeg liker godt automatisk blir veldig pene. Og ofte er det en selv betrakter som feil, nettopp det andre synes er fint. Særegenheter er jo sjarmerende. En venninne av meg synes for eksempel at det fineste ved meg er at jeg har stor nese. Hun mener at den gir meg karakter, ler Martine.

- Derfor er det egentlig bare tullete å være så selvkritisk, konstaterer hun.

Absurd fokus

- Det hadde blitt dyrt om jeg skulle gjort alle disse forandringene i virkeligheten, reflekterer Martine i etterkant.

- Men jeg ville aldri gjort det, uansett hvor velbemidlet jeg var.

- Hvorfor ikke?

- Først og fremst med tanke på alle komplikasjonene som kan oppstå. Jeg synes heller ikke at plastiske operasjoner er særlig fint. De fleste ser bare rare ut. Og hadde jeg forandret på én ting, så hadde jeg garantert bare flyttet fokus og irritert meg over noe annet.

- Hvor fornøyd er du med ditt eget utseende på en skala fra 1-10?

- 6-7 kanskje? Jeg føler meg jo komfortabel med meg selv, og tror jeg sjarmerer meg oppover skalaen.

- Hva tror du det kommer av at norske jenter stadig får dårligere selvbilde?

- Vi er en selvopptatt generasjon. Det er absurd hvor ekstremt fokusert vi er på utseendet med tanke på alt som skjer rundt i verden. Kanskje kommer det av at vi i vesten har alle primærbehovene dekket, og derfor flytter fokuset inn mot oss selv? Nesten alt vi gjør er motivert av egen vinning. Folk er for eksempel villige til å legge om kostholdet for å bli tynne - men ikke for miljøet. Det overdrevne utseendefokuset er helt klart et resultat av det kapitalistiske, individualistiske samfunnet.

Heller glad enn pen

Flere av forandringene Martine valgte å gjøre, dreide seg om småplukk som i stor grad kan fikses med sminke og nok søvn. Men til tross for tilsynelatende enkle grep, synes hun ikke det er verdt å forandre livsstil for å få et mer plettfritt ytre.

- Det er rett og slett langt viktigere for meg å ha det gøy enn å være pen. Jeg vil heller nyte sene kvelder med venner, drikke flere øl og spise mer potetgull enn å bli superfornøyd når jeg tar en selfie.

Tryggere med tiden

Alderen har hjulpet Annina til å takle realiteten langt bedre. Nå prøver hun å fokusere på å ta til seg komplimenter.

- Det der er ikke det samme som jeg så i speilet før jeg dro hjemmefra i dag, konstaterer Annina.

FØR OG ETTER: Til venstre: Slik så Annina ut før retusjeringen. Til høyre: Slik så hun ut etter. Dette ønsket hun å endre på: Nesa ble gjort smalere og rettere. Huden ble glattet og jevnet ut og «posene» under øynene fjernet. Overleppa ble fylt ut på høyre side. Kjeven og haka ble gjort smalere. Dette ønsket hun å endre på: Nesetippen ble gjort smalere. Huden ble glattet og jevnet ut. En skygge over munnen ble fjernet. En utstående hårtust ble fjernet.
FØR OG ETTER: Til venstre: Slik så Annina ut før retusjeringen. Til høyre: Slik så hun ut etter. Dette ønsket hun å endre på: Nesa ble gjort smalere og rettere. Huden ble glattet og jevnet ut og «posene» under øynene fjernet. Overleppa ble fylt ut på høyre side. Kjeven og haka ble gjort smalere. Dette ønsket hun å endre på: Nesetippen ble gjort smalere. Huden ble glattet og jevnet ut. En skygge over munnen ble fjernet. En utstående hårtust ble fjernet. Foto: FOTO: Torjus Berglid

Hun har akkurat fått se bildet Torjus tok av henne i studio, og innrømmer at hun er litt skuffa over resultatet.

- Det er ikke uvanlig at man ikke kjenner seg selv helt igjen, bemerker Torjus.

- I speilbildet lever du. På et stillbilde er du helt statisk, og studio-lyset skaper skygger som ikke er der til vanlig.

Dessuten er man vant til å se seg selv speilvendt, forklarer han. Han gir Annina en kort breef om hvilke retusjeringsmuligheter som finnes.

- Herregud! Så mye? Det er ikke rart at modeller ser perfekte ut! utbryter hun.

Smoothere hud og sjokkobart

Torjus gir Annina frie tøyler til å forandre på de elementene hun ikke er fornøyd med.

- Jeg synes jeg har litt stor nese, og liker ikke den kulen på neseryggen. Den prøver jeg bevisst å skjule de gangene jeg tar bilde av meg selv, innrømmer Annina.

Når kulen er fjernet, er det huden som skal få seg en runde under loopen.

- Jeg synes sminken min ser litt rotete ut. Og de røde partiene rundt haka kan du godt ta bort. Du kan generelt gjøre huden min litt jevnere, instruerer hun.

En utstående hårtust viskes bort på bestilling, og Torjus spør om det er flere ting Annina ønsker å retusjere.

- Jeg er egentlig veldig fornøyd med leppene mine, men på noen bilder får jeg den «sjokkobarten»; en skygge som legger seg over overleppa. Den kan du gjerne lysne.

Da er Annina fornøyd.

- Jeg synes jeg ser mye smalere ut i ansiktet nå som huden er glattet ut. Generelt så minner faktisk det retusjerte resultatet meg mer om det jeg ser i speilet.

- Hva ser du i speilet da?

- Jeg ser en jente med typiske feminine, ganske store trekk. Alt i ansiktet mitt er litt stort; nesa, leppene og øynene. Jeg har ikke noen problemer med speilbildet mitt i det hele tatt, men som alle andre så har jeg jo gode og dårlige dager, sier hun.

- Hvor fornøyd vil du si at du er med ditt eget utseende på en skala fra 1-10?

- 10. Jeg er egentlig veldig fornøyd.

Sminke og skjønnhetspress

Annina sminker seg hver dag. Ikke fordi hun har noe imot å se seg selv uten sminke, sier hun, men fordi hun på en måte blitt avhengig har blitt avhengig av å gjøre det før hun forlater huset.

- Det har liksom blitt ansiktet mitt utad. Det gjør noe med hele meg, øker selvfølelsen min, forteller hun, og fortsetter:

- Jeg er fullstendig klar over at jeg er et produkt av den vestlige verden med dens skjønnhetsidealer, og prøver ikke å føye meg for mye etter dem. Men jeg er nesten sikker på at jeg ikke klarer det. Hver gang jeg ser et bilde av en jente i et magasin eller på en reklameplakat, så har hun perfekt hud. Jeg vet at det er takket være retusjering, men allikevel gjør det noe med oppfatningen min av hvordan man bør se ut. Jeg vet at det er uoppnåelig, men klarer allikevel ikke å komme bort fra det.

Vissheten om skjønnhetspresset hun omgis av, gjør at Annina prøver å bruke minst mulig tid på utseende.

- Jeg har ikke lyst til å være en jente som bruker for mye tid på det overfladiske. Jeg tenker at jeg heller vil være på lesesalen og lære noe i to timer, enn å stå foran speilet i to timer, forklarer hun.

Og når det kommer til mer drastiske grep, er Annine krystallklar:

- Jeg skal aldri ta en plastisk operasjon. Det er imot alt jeg står for.

Grums for gutta

Er det én ting Annina er temmelig lei av, så er det gutter som forteller jenter hvordan de skal se ut. Nylig var det en helt fremmed fyr som kom bort til henne på festival og informerte henne om at han syntes hun hadde vært mye penere uten så mye sminke. Da tente Annina på alle pluggene:

«Hva er det som får deg til å si det, uten at jeg har bedt om din mening? Jeg synes også at du hadde vært mye penere hvis du hadde byttet ut hele trynet ditt, men jeg sier jo ikke det til deg helt uoppfordret!» svarte hun iskaldt.

Den fremmede fyren ble da paff og gikk.

- Har du noen gang fått en uhyggelig kommentar som har festet seg?

Hun tenker etter, rister så på hodet.

- Det er et par gutter som har sagt til meg at jeg har en stor, maskulin hake, men det har jeg ikke tatt meg noe nær av, ettersom jeg var såpass voksen da jeg fikk høre det. Hadde noen derimot sagt det til meg da jeg var 16, hadde jeg sikkert sett på den haka hver eneste gang jeg så meg i speilet, reflekterer Annina, og fortsetter:

- Det er helt klart en av fordelene med å bli eldre: Man blir tryggere på seg selv og takler både negative kommentarer og sine egne skavanker mye bedre.

Progresjonsprosjektet

Ida (25) tenker at hun like gjerne kan være seg selv når hun først skal avbildes i Det Nye, og valgte derfor å gjøre minimalt med retusj.

- Se der, ja. Det er vel sånn jeg ser ut, sier Ida med en behersket ro idet hun får se bildet som nettopp er knipset av henne.

I motsetning til de andre jentene, kjenner hun seg selv godt igjen på bildet. Og det velkjente fjeset er hun fornøyd med.

FØR OG ETTER: Til venstre: Slik så Ida ut før retusjeringen. Til høyre: Slik så hun ut etter. Dette ønsket hun å endre på: Nesetippen ble gjort smalere. Det ene øyet ble åpnet litt mer.
FØR OG ETTER: Til venstre: Slik så Ida ut før retusjeringen. Til høyre: Slik så hun ut etter. Dette ønsket hun å endre på: Nesetippen ble gjort smalere. Det ene øyet ble åpnet litt mer. Foto: FOTO: Torjus Berglid

- Men ikke mer enn at hun kan tenke seg å gjøre et par små justeringer når hun først får sjansen.

- Det første jeg tenker på, er at nesa mi er litt rund. Det ser ut som jeg har en klinkekule på tuppen der liksom.

- Er det noe som har plaget deg lenge?

- Nei, men den ble tydelig etter at jeg gikk ned 50 kilo, forteller Ida.

Progresjonsprosjekt

Ida hadde nemlig vært relativt kraftig hele livet. Men da hun flyttet hjemmefra, la hun på seg så mye at hun fikk kroniske ryggsmerter og vekta viste 110 kilo. Da hun slet med å gå opp bakken til leiligheten sin, skjønte hun at noe måtte gjøres.

Så hun søkte hjelp og gikk for noen år siden igjennom en slankeoperasjon, og la deretter om livsstilen sin. Men verken operasjonen eller det nye, livet med sunn mat og trening er et «prosjekt perfekt» for 25-åringen.

Hun vil heller kalle det «prosjekt progresjon».

- Man blir jo aldri ferdig - man vil utvikle og forbedre seg selv hele tiden. Det gjelder ikke bare utseendet, men i livet generelt. Målet mitt er at jeg skal føle meg bedre, og dermed er det viktig også å fokusere på andre mestringsområder. Når jeg investerer i meg selv, slår det positivt ut på utseendet, fordi det synes at jeg har det bra, og vice versa, forklarer Ida.

- Etter at jeg fikk et bedre selvbilde, har også ambisjonene mine skutt i været.

Sluttet å strebe

Under alle årene hovedfokuset lå på kroppen, fikk ansiktet mindre betydning for Ida.

- Da jeg var stor var jeg flink til å gå med skylapper foran øynene, fordi det klassiske skjønnhetsidealet uansett var så langt fra hvordan jeg selv så ut. Da jeg ble tynn, kunne jeg derimot plutselig begynne å sammenligne meg med andre, forteller hun.

Det gikk ikke så bra, ettersom Ida fremdeles skilte seg ut, med løs hud og strekkmerker. Men med tiden har hun blitt tryggere på seg selv, i det som nå er en sunn og aktiv kropp, og innsett at det klassiske skjønnhetsidealet ikke er noe å strebe etter.

- Jeg vil jo ikke se ut som alle andre. Jeg vil være meg selv.

Og når hun ser seg selv i speilet, ser Ida «et usminket, lyst ansikt med et snilt blikk, en klovnenese og fine, markerte lepper». Og det føler hun seg komfortabel med. 9 av 10 på fornøydhetsskalaen, vil hun si.

- Det at jeg har sett helt annerledes ut før, gjør nok at jeg i større grad verdsetter hvordan jeg ser ut i dag, enn en som har sett forholdsvis lik ut siden hun var 12, tror Ida.

Bare små forandringer

Derfor har hun heller ikke så mye hun ønsker å retusjere. Utover «klinkekulen» på nesa, så vil hun bare at Torjus fikser litt på den ene øyet hennes.

- Jeg har ett lazy eye som er mindre enn det andre. Det har irritert meg lenge. Men dette jo egentlig latterlig små endringer, som sikkert ingen andre enn jeg legger merke til.

- Er du fornøyd da? spør Torjus, etter at øyet er åpnet litt opp.

- Ja. Jeg har et kastemerke i panna, men det får bare være der. De plager meg ikke, sier Ida.

- Skal jeg først pryde en helside i et magasin, så kan jeg likeså godt være meg selv.

Uhøytidelig operasjon

Donika (26) synes det hadde vært kjedelig om alle var perfekte. Men når hun først fikk sjansen, synes hun det var gøy å leke med mulighetene.

- Jeg ser kriminell ut!

Donika bryter ut i latter når hun får se portrettbildet av seg selv.

- Jeg har generelt et litt alvorlig ansiktsuttrykk, noe som gjør at jeg kan oppfattes som sur. Men det er jeg ikke, altså! forsikrer hun, før hun ser på fotograf Torjus og sier:

FØR OG ETTER: Til venstre: Slik så Donika ut før retusjeringen. Til høyre: Slik så hun ut etter. Dette ønsket hun å endre på: Det ene øyet og kjevebeinet ble flyttet ned for å stå mer i symmetri til andre halvdel av ansiktet. Tilførte fregner og øyenvipper. Øyenbrynene ble finformet. Huden fikk en mørkere tone og smilerynkene ble glattet ut. En utstående hårtust ble fjernet.
FØR OG ETTER: Til venstre: Slik så Donika ut før retusjeringen. Til høyre: Slik så hun ut etter. Dette ønsket hun å endre på: Det ene øyet og kjevebeinet ble flyttet ned for å stå mer i symmetri til andre halvdel av ansiktet. Tilførte fregner og øyenvipper. Øyenbrynene ble finformet. Huden fikk en mørkere tone og smilerynkene ble glattet ut. En utstående hårtust ble fjernet. Foto: FOTO: Torjus Berglid

- Kan du gi meg litt fregner?

Atypisk tillegg

I motsetning til de andre jentene som deltok i dette prosjektet, vil ikke Donika først og fremst fjerne en kul, en kvise eller noe annet hun anser som sjenerende. Hun ser isteden sitt snitt til å tilføye ting hun ønsker seg - som fregner.

Torjus forklarer at han enkelt kan tegne på ønsket fregnemengde, og at det aller meste er mulig i Photoshop.

- Kult! Hva med fyldigere øyenvipper? Kan jeg få det også? spør Donika.

- Selvsagt, svarer Torjus.

Videre synes Donika at øyenbrynene hennes ser litt bustete ut.

- De skulle jeg kanskje ha fikset før jeg kom hit, men det var jo ikke så farlig - hvis du bare kan fikse dem til i Photoshop, flirer Donika.

- Kan du gjøre meg litt brunere også, eller?

Jeg blir aldri ordentlig brun i ansiktet, og det irriterer meg.

Drastisk til verks

Etter at hun har fått både fregner, farge, fyldigere vipper og ryddigere bryn, kan også Donika tenke seg å ta bort enkelte ting. Huden og leppene får en finpuss, en utstikkende hårtust tas bort, og smilerynkene er straks som forduftet.

Og etter nå å ha studert bildet en stund, vil 26-åringen gå mer drastisk til verks.

- Jeg synes jeg ser helt skeiv ut i ansiktet. Det ene øyet er mye høyere opp enn det andre. Og kjeven min er heller ikke symmetrisk.

Torjus flytter på både øyet og kjevebeinet med konsentrert blikk og stø hånd.

- Yeah! Du er flink jo! Takk for operasjonen! gliser Donika.

Ni og naturlig

Donika innrømmer glatt at hun er mer fornøyd med bildet etter retusjeringen, men poengterer at hun aldri ville gjort forandringene i virkeligheten.

- Ofte ender plastiske operasjoner bare opp med å se unaturlige ut, og da er det for sent å angre. Og dersom en først begynner, tror jeg aldri man blir tilfreds. Man leter jo alltid etter feil hos seg selv.

Donika er fornøyd med hvordan hun ser ut. Hun svarer 9 på spørsmålet om hvor fornøyd hun er med sitt eget utseende på en skala fra 1 til 10, og forklarer at det bare er småplukk som gjør at hun ikke vil si seg maks fornøyd.

Men det «småplukket» er ikke noe som plager henne. For Donika er det viktigere å føle seg ren og fresh, og ha klær hun digger, enn å ha et plettfritt ansikt.

- Perfeksjon er definitivt ikke noe å hige etter. Ingen er perfekte, og ingen kan bli det, sier Donika.

- Og det ville jo vært innmari kjedelig om alle så nesten like ut!

Om å pynte på sannheten

Linn og Torjus står bak retusjreportasjen. Her kan du ta del i deres tanker om arbeidet med prosjektet. Først ut er Linn.

- Vil du stille opp på et bilde i Det Nye? Akkurat som du er, helt uten fotosminke, for så å studere det med lupe og reflektere rundt ditt eget selvbilde? spurte jeg et knippe jenter i sommer.

De fleste sa ja uten å nøle. Imponerende, tenkte jeg. Men det var først da jeg selv gjorde det samme at jeg innså hvor modige de faktisk var.

Det er ikke lett å blottlegge verken sitt usminkede ansikt i sterkt fotolys eller sine innerste tanker om hva man egentlig synes om det. Og med det automatisk gjøre andre oppmerksomme på de tingene en helst vil skjule.

Jeg er fornøyd med hvordan jeg ser ut. Allikevel ble jeg fristet til å retusjere bildet av meg selv en hel del da jeg fikk sjansen. Og med et innblikk i hvilke muligheter som finnes, var det vanskelig å stoppe da jeg først var i gang. Mye vil ha mer når man kan trylle seg pen, gitt!

FØR OG ETTER: Til venstre: Slik så Linn ut før retusjeringen. Til høyre: Slik så hun ut etter.
FØR OG ETTER: Til venstre: Slik så Linn ut før retusjeringen. Til høyre: Slik så hun ut etter. Foto: FOTO: Torjus Berglid

Jeg ga meg selv fyldigere og rødere lepper, fregner, fyldigere bryn, mindre poser under øynene, færre rynker og renere hud. Kjeven ble gjort en anelse smalere, og det ene øyet ble omformet litt for å være i symmetri med det andre.

Vi tenker ofte at de menneskene vi synes er pene og flotte synes det selv også, men sånn er det nødvendigvis ikke. Uansett hvordan man ser ut, henger man seg opp i ting man ikke er fan av, misliker eller i verste fall skjemmes over. Alle har det sånn. Og det kan kanskje være en liten trøst, når du for ørtende gang står foran speilet og forbanner deg over den skeive nesa, den spisse haka eller kvisa som lyser som en alarmlampe.

Linn, journalist

Imponerende ærligheten

Fotograf Torjus om prosjektet.

- Tidligere i år jobbet jeg med en utstilling på Bilder Nordic School Of Photography, hvor jeg tok for meg tematikken selvfølelse. Jeg jobber selv mye med mote, og hadde sett mye interessant og urovekkende statistikk på emnet. Derfor ønsket jeg å utforske hvordan perfeksjonsjaget påvirker folks tanker om sitt eget utseende.

Når jeg jobber med mote får jeg et distansert forhold til menneskene på bildet. Jeg tar på meg en kynisk hatt, og moteverden blir en idealverden - fjern fra virkeligheten.

Det opprinnelige prosjektet PERFECT og dette prosjektet for Det Nye, ble derimot mye mer personlig. Det er intimt å sitte ved siden av noen og retusjere de tingene denne personen vanligvis ville prøvd å skjule.

Nå så jeg mennesket bak, og det ga meg litt vond smak i munnen å forandre på ansiktene deres.

Men det som slo meg, var at de som ble avbildet har stor respekt for sitt eget utseende. Det viste seg at «inngrepene» de ønsket seg var minimale: Renere hud, mindre ringer under øynene og kanskje et lite løft på haken - men aldri noe som i stor grad endret hvordan personen så ut.

FØR OG ETTER: Til venstre: Slik så Torjus ut før retusjeringen. Til høyre: Slik så han ut etter.
FØR OG ETTER: Til venstre: Slik så Torjus ut før retusjeringen. Til høyre: Slik så han ut etter. Foto: FOTO: Torjus Berglid

Torjus, fotograf.

Denne saken ble første gang publisert 21/09 2014, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også