Selfie Surgery

- Ingen poster bilder av slik de egentlig ser ut lenger

Mange gjør det, men få innrømmer det. Driver du også med «selfie surgery»?

"CHEESE": Kim Kardashians Instagram-konto er full av såkalte "selfies". Men blir hun fristet til litt "nip and tuck" før hun trykker publiser, tror du?
"CHEESE": Kim Kardashians Instagram-konto er full av såkalte "selfies". Men blir hun fristet til litt "nip and tuck" før hun trykker publiser, tror du? Foto: FOTO: Skjermdump fra E! Online
Sist oppdatert

Ta en kjapp skroll nedover Instagram-feeden din, og det blir straks ganske så tydelig hvorfor "selfie" ble kåret til årets ord i 2013. I vår overeksponerte, hyperdigitale verden faller nå mennesker flest inn i to leirer: De som aldri har hørt om begrepet "selfie" og de andre.

Ja, for det finnes en god del som både er besatte av å ta og dele bilder av seg selv på nett. Fra Hillary Clinton til Kim Kardashian og Fotballfrue, mobil-selvportrettene har blitt en sosial trend uten sidestykke.

Ifølge Time magazine var det allerede i august i fjor over 90 millioner bilder på Instagram med hashtaggen #me.

Men når det gjelder å dele disse bildene - som hele verden kan se - er det ifølge nettavisen Huffington Post ikke lengre godt nok med bare trutmunn og finere-filter.

Ikke nok med filter

Det begynte med de 15 filtrene som kom som en del av Instagram-appen.

Ved å bytte mellom Rise og Hudson og Nashville, kunne du plutselig lage bilder som ikke bare så langt mer proffe ut, men hvor du også rett og slett så penere ut - mykere, jevnere og mer glødende, det ble nærmest utenkelig å poste en "selfie" som ikke hadde blitt forskjønnet av et filter.

Men filtre er offisielt gammelt nytt, skriver avisen Daily Mail. Nå kan du nemlig, på nærmest profesjonelt sett, fotoredigere selvportrettene dine før publisering. Alt du trenger er tilgang til Appstore.

- Disse appene er så gode at de på mange måter gir deg airbrushings-verktøyer rett i hånden, forklarer Caroline Tien-Spalding hos ArcSoft, som produserer retusjeringsappen Perfect365, til avisen.

SE I KAMERA: Vi tar "selfies" som aldri før og publiserer for omverdenen. Men hvor mange av oss bruker mer enn bare filter for å se lekre ut?
SE I KAMERA: Vi tar "selfies" som aldri før og publiserer for omverdenen. Men hvor mange av oss bruker mer enn bare filter for å se lekre ut? Foto: FOTO: Getty

Perfekct365 bare en av mange

Hva er en "selfie"?

Å ta en "selfie" refererer til det å ta bilde av seg selv med sin egen mobiltelefon for så å poste dette bildet på sosiale medier som Facebook eller Instagram. Gjerne da etter at man har endret på bildet ved å bruke et filter som finnes som en del av appen Instagram.

Oxford Dictionaries kåret "selfie" til sitt internasjonale Word of the Year for 2013.

Kilde: Wikipedia, Telegraph

- Det er helt klart at det er mer press nå til dags for å alltid se ut som - og være - den beste versjonen av deg selv. Og kanskje i aller høyeste grad når det kommer til bilder, for man vet ikke nøyaktig hvor lenge et bilde virkelig eksisterer på nettet, eller hvilket inntrykk det egentlig gjør på de som ser det, sier Tien-Spalding.

Perfect365 er bare én av de nå titalls appene som er tilgjengelige for kjøp eller nedlastning for både iPhone, Android og iPad - og som alle har samme mål: Gjøre deg penere, yngre og mer perfekt. På bilder.

- "Gi de medfødte ansiktstrekkene dine et boost", lover den ene av redigeringsappene.

- "Få hvitere tenner, jevnere hud og kjendisglød", reklamerer en annen med.

De fleste av disse appene tilbyr i tillegg å kunne gi deg smalere ansikt, lysere hud, mer perfekt hudtone, ta vekk mørke ringer under øynene, fikse på sveisen og forstørre øynene dine.

Flere redigerer bilder

En undersøkelse som i januar i år ble utført av amerikanske Renfrew Center viste at over halvparten av de vel 1700 spurte innrømmet å benytte seg av litt fiksing og retusjering før de postet bildet av seg selv på nett.

Av disse forklarte 49 prosent av de fotoredigerte bildene for å se bedre ut. 12 prosent sa at de gjorde det fordi de i utgangspunktet ikke var fornøyde med hvordan de så ut, mens seks prosent innrømmet at de retusjerte bilder for å få seg selv til å se tynnere ut.

- Det er et økt press blant spesielt unge mennesker til å se "kamera-klar" ut til enhver tid, forklarer visepresident Adrienne Ressler ved Renfrew Center Foundation i Philadelpia til Detnye.no.

- Med det menes at du er klar over at det konstant tas bilder som du ofte er med på, enten det dreier seg om selfies du tar selv eller bilder som blir tatt av andre og som du blir med på. Spesielt når det dreier seg om bilder du poster av deg selv, har du en viss kontroll over hva som legges på nett og hvordan du ser ut.

Ressler er ikke overrasket over den ekstreme populariteten til disse redigeringsappene.

- Nesten ingen poster bilder av slik de egentlig ser ut lenger, og mye har med pris og tilgjengelighet å gjøre, forklarer eksperten.

- Nå kan man laste ned de fleste av disse programmene gratis, med unntak av et par stykker som fortsatt koster noen kroner, og virkelig prøve seg frem når det gjelder å skape perfekte bilder og gjøre bilder av en selv mer attraktive.

- Uten at jeg på noen måte mener dette er en god idé.

Vil ikke innrømme juks

Men om mange bruker disse redigeringsverktøyene for å fikse på bildene sine, så er det de færreste som innrømmer at det måtte fotofiksing til før man turte å publisere en "selfie".

- Instagram bilder er jo i utgangspunktet ment å være et spontant "snapshot" av livet, hva du gjør, hvor du er og hva du har på seg, forklarer Huffington Post.

- Og kanskje nettopp derfor, fordi dette jo skal dreie seg om bilder som ikke er verken stylet eller stilt opp, så blir det så flaut å innrømme at man har redigert og fikset på bilder man legger ut.

Ifølge avisen er det bare 50,000 selfies på Instagram som har #Perfect365 som tilhørende hashtag. Mens appen i seg selv har blitt lastet ned mer enn 17 millioner ganger siden den ble lansert.

- Selfies har mistet stigmaet det hadde i lang tid, forklarer avisen.

- Men disse selfie-surgery appene er fortsatt tabu å snakke høyt om. Litt på samme måte som de fleste føler om plastisk kirurgi: Du vil at alle skal se og si at du ser flott ut, men du vil helst ikke at man skal kunne se at du har fått gjort noe eller hva du har fått fikset på.

- Som bensin på bålet

Den Oslo-baserte psykologen Lars Dehli er slett ikke overrasket over hvor viktig og populært det har blitt med perfekte selfies.

SÅ LETT SOM EN PLETT: Skjønnhets-appene gjør det enkelt for alle å "jukse" seg til både hvitere tenner og høyere kinnbein.
SÅ LETT SOM EN PLETT: Skjønnhets-appene gjør det enkelt for alle å "jukse" seg til både hvitere tenner og høyere kinnbein. Foto: FOTO: Skjermdump fra Appstore, iTunes

- Her er en arena hvor vi kan kontrollere hvilket bilde vi viser av oss selv, hvem vi vil at andre skal tro og se for seg at vi er, forklarer Dehli til Detnye.no.

- Og kanskje nettopp derfor er det blitt så populært, ikke bare med selve fenomenet selfies, men også med disse hjelpemidlene som gjør at bildene vi viser, viser en perfeksjonert utgave av oss selv.

Psykologen røper at vi mennesker generelt har en tendens til å overvurdere vår egen viktighet og posisjon.

- Sosiale medier som Facebook og Instagram har vært bensin på dette bålet. Fenomenet med å ta bilder av seg selv og legge ut - bare for å vente på skryt, lovord og beundring - understreker nettopp hvor viktige vi tror vi er.

Dehli forklarer at man innen psykologien opererer med det som kalles "spotlight-effekten".

- Det er et begrep som forklarer hvorfor det er silk at vi mennesker alltid tror at vi selv er sentrum i universet, at lyset skinner på oss. Og fenomenet selfies understreker på alle måter dette.

Dårlig selvbilde av selfies og sosial media

Å ville vise bilder av deg selv der du er på ditt aller beste høres jo i utgangspunktet nokså uskyldig ut.

Men flere eksperter advarer nå mot at både den overdrevne bruken av sosiale medier generelt, og særlig fenomenet med selfies som kan føre til dårlig selvbilde og en evig kamp for å oppnå ting som andre har, gjør eller ser ut som.

- All denne postingen av bilder har blitt en slags besettelse, forklarer Ressler.

- Mange føler seg presset til å redigere og forandre på bilder for å se ut som det vi selv tror og mener er den beste utgaven av oss self - i stedet for det som er den virkelige utgaven av oss selv.

Ressler forklarer at den virkelige bekymringen er at noen som er besatt av å se perfekt ut og vise ett bestemt ansikt til omverdenen, vil komme til å utvikle negative følelser rundt seg selv, og at dette kan føre til andre tilstander som depresjon eller spiseforstyrrelser.

- Til slutt, uansett hvor mange kommentarer du får på bildet ditt, vil det likevel ikke føles som nok.

- Et bilde er langt sterkere enn ord

Det har blitt påstått ganske kraftig i det siste av sosiale medier som Facebook og Instagram gjør oss misunnelige og bitre, noe som igjen raskt kan føre til et dårlig selvbilde og en følelse av å ikke ha det som skal til.

- Instagram, som jo er fullstendig basert på bilder over tekst, akselerer ofte dette og gjør det nok langt mer synlig, forklarer forfatter Hanna Krasnova ved Humboldt University Berlin til Detnye.no.

- Et bilde er langt sterkere enn ord, og vil absolutt kunne la deg sitte igjen med en følelse av sosial sammenligning.

FRISTET TIL Å PRØVE: Undertegnede har også blitt fristet til å prøve"selfie surgery" - og har full forståelse for at mange blir hektet.
FRISTET TIL Å PRØVE: Undertegnede har også blitt fristet til å prøve"selfie surgery" - og har full forståelse for at mange blir hektet. Foto: FOTO: Trine Jensen

Krasnova, som nylig har medforfattet en stor studie på fenomenet Facebook-misunnelse, tror at i frykt for at andre skal se bedre ut eller ha gjort det bedre, blir det ekstra viktig å i det minste kunne presentere bilder av seg selv som er så perfekte som mulig.

- Problemet er av selv-promotering trigger mer selv-promotering, og slik er det at sosial media virkeligheten beveger seg lengre og lengre vekk fra det som egentlig er virkeligheten.

Oppfordrer til å droppe fiksing og filter

Ressler og Renfrew Center har akkurat avsluttet sin nå årlige "Barefaced & Beautiful, Without & Within" kampanje, som foregikk siste uken i februar. Her gikk man ut og oppfordret brukere av sosiale medier til å poste usminkede og uredigerte bilder av seg selv med hashtaggen #Barefacedbeauty.

Målet var ikke bare å få brukere av sosiale medier til å droppe filter og fotoredigering av bilder slik at det ikke var sannheten man satt igjen med, men også til å tenke over bruken av disse mediene og tiden det tar.

- Du og din virkelighet er jo så mye mer enn bare det bildet du poster av deg selv, forklarer Ressler.

- Prøv å dropp både sminken og smarttelefonen for en dag, vær deg og bare deg, slik du er der og da. Ingen bilder, ingen filter, bare du.

Les også:

DIY skjønnhetsprodukter: Det er ikke alt du burde lage selv

Har du hørt om 3-minutters regelen?

Her er de ekleste skjønnhetsvanene du gjør offentlig

Denne saken ble første gang publisert 03/04 2014, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også