Endelig mandag!

Det som bestemmer om uka er god eller ikke er maten. Det er en sannhet med bare få forbehold. Og denne uka er det denne maten som gjelder:

Mandag: Omelett med ost og skinke

En uke skal gjerne ha en myk start. Og det får i flere betydninger om du lager deg en omelett med ost og skinke.

Det er mange som kløner med omelett, så for sikkerhets skyld, les dette om du er usikker: Slik lager du omelett.

Tirsdag: Laks og nykål

Nå har endelig nykålen kommer i butikken. OK, jeg vet at ikke alle er like begeistret som meg. Det er dumt. For dem.

Nykål er sprø, herlig kål som dukker opp på vårparten. Den trenger du ikke gjør mye med: Skjær den i strimler, stek den forsiktig i smør og litt hvitløk og dryss over en raus neve med finhakket gressløk. Med laks blir dette en av vårens store og enkle høydare.

PS: På tirsdag kan du sette en brøddeig! (Se nedenfor).

Onsdag: Gulrotsuppe

Gulrotsuppe er herlig. Og den blir enda bedre om du serverer den med ditt hjemmelagde brød - og da tenker jeg på den deigen du ikke knar og som du setter dagen i forveien. Ellers er det ingen slett kunst å lage denne suppa: Stek en hakket løk, Kok gulrøttene møre i buljong, kjør alt glatt med stavmikseren. Ha i litt crème fraîche og dryss gjerne over litt urter.

Torsdag: Torsk

Er det sausen, torsken eller glaserte grønnsaker som gjør denne retten? Her er det sterk konkurranser.

Sausen er fin å lære seg fordi den passer til så mye. Den er klassisk og rågod: Kok løk, laurbærblad og vin til du har halvparten av det du begynte med. Hell på fiskekraft (gjerne buljong og vann) og fløte og kok videre. Når det er omtrent en desiliter igjen tar du kjelen av platen og pisker inn smørterninger.

Fredag: Grillspyd med kylling og raita

Når du lager disse kyllingspydene er det kjøkkenmaskinen som gjør hovedjobben: Ha krydder, inkludert ingefær, løk, hvitløk og chili samt kyllingkjøttdeig (eller kyllingbryst) i maskinen og kjør det sammen. Form til boller eller lag avlange pølser som du klemmer på trespyd.

Den gode raitaen består av yoghurt, agurk og blir bedre med litt mynte. Jeg liker å servere nystekte nanbrød til det her, men det er ikke nødvendig.

Lørdag: Pizza

Klassisk lørdagspizza serveres denne dagen. Med en perfekt pizzabunn blir dette en lavstresspizza med saftige kjøttboller.

Søndag: Spansk spesialitet

Uka avsluttes med en gigant av en gastronomisk verdenskjendis. Vi snakker om spansk paella!

Det er litt jobb med å lage en paella, så sett av tid og rom til å fullføre det gule, herlige verket. Kikk også godt på ingredienslista - du trenger ikke ha med alt. Men, du trenger paellaris, ellers går det ikke (risottoris funker).

Mandag:

Erik Hannemann

Rask omelett med ost og skinke

Denne omeletten passer både som middag og lunsj. Det skal ikke ta deg mer enn 10 minutter å lage den...

Til 1 porsjon:

100 g aspargesbønner

3 skiver skinke, røket

3 stk egg

50 g ost, revet

smør til steking

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Laks med nykål og dill

Laks med nykål og dill får følge av noen deilige aromater i denne retten.

Ingredienser:

0,5 stk nykål

0,5 stk salathode

3 ss gressløk, finhakket

1 fedd hvitløk

2 kvast dill

400 g laks

3 ss smør

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Erik Hannemann

Gulrotsuppe

Denne gulrotsuppa er så billig du får den. Prøv deg fram med ulike krydder som anis, ingefær, appelsin og timian!

Til 2 porsjoner:

1 stk løk

400 g gulrot

1 stk buljongterning eller én spiseskje flytende buljong

2 ss crème fraîche

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Robin Balas

Dampet torskefilet med sitronsmørsaus

Fisken blir ekstra god, fordi den dampes på rist over kokende vann.

Til 4 porsjoner:

700 g torskefilet uten skinn

2 ts salt

Sitronsaus

0,5 stk løk, hakket

1,5 dl hvitvin

1 stk laurbærblad

3 stk pepperkorn

1 dl fiskekraft

1 dl kremfløte

150 g smør, helst usaltet

0,5 stk sitron, saften av den

salt og pepper

Glaserte grønnsaker

2 stk gulrot

1 stk kålrot skalk

1 stk stor nepe

1 ss smør

1 ts sukker

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Alf Börjesson

Kyllingkebab med raita

Nydelig hjemmelaget kebab av kyllingkjøttdeig og masse krydder.

Ingredienser:

400 g kyllingkjøttdeig

1 stk løk

1 ts salt

0,5 ts garam masala

1 ss hakket frisk koriander

2 fedd hvitløk

1 ss hakket frisk ingefær

4 stk grønn chili

0,5 ts gurkemeie

1 ss kokosmasse

Raita

175 ml yoghurt naturell

1 stk revet slange agurk, godt avrent (kryst gjerne i kaffefilter)

1 ss hakket frisk mynte

0,5 ts salt

1 ts sukker

0,5 ts pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Erik Hannemann

Pizza med kjøttboller

Klassisk, tynn pizza. Husk: Full guffe på ovnen!

Ingredienser:

4 dl hvetemel

1,5 dl vann

4 ss olje

0,5 pk tørrgjær

1 stk tomatboks

1 ss hvitvinseddik

2 ts oregano

1 ss sukker

1 stk sjalottløk

1 fedd hvitløk

olje til pensling

200 g kjøttdeig

200 g ost

2 skiver brød

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Christopher Sjuve

Paella

Paella er spanias nasjonalrett. Nydelig mat som er morsom å lage sommer som vinter.

Til 4 porsjoner:

20 stk kyllingklubber

2 stk løk

3 stk hvitløksfedd

300 g paellaris

2 dl hvitvin (eller tørr sherry)

2 stk store tomat

1 ts cayennepepper

1 klype safran

1 stk paprika, rød

200 g erter

25 stk reker

0,5 kg blåskjell

3 ss finhakket persille

1 stk sitron

salt og pepper

1,5 l fiskebuljong ebuljong (bland gjerne ut ferdigkjøpt)

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!