Endelig mandag!

Her kommer ukens ukemeny. Dersom den, mot all formodning, ikke skulle falle i smak finner du nok en ukemeny du liker her hvor vi har samlet alle sammen.

Mandag: Fiskegrateng

Når jeg sier fiskegrateng har jeg overhodet ikke den salt makaroniblandingen du finner i frossendisken i tankene. Ikke på noen måte. Jeg snakker om den gode ideen det er å lage en herlig hvit saus med fisk, grønnsaker og pasta som du baker i ovnen med litt brødkrum som blir sprø, gyllen og velsmakende når du tar du den ut av ovnen. Dette er overhodet ikke vanskelig, men du må kunne å lage en hvit saus.

Tirsdag: Spagetti og pepper

På tirsdag serveres en av mine hurtigmatfavoritter, nemlig spagetti og pepper. Det høres kjedelig ut - det er jeg enig i. Men jeg oppfordrer sterkt til å teste ut denne oppskriften. I alle fall kan jeg garantere at du får et helt nytt forhold til pepper med denne retten...

Onsdag: Potetsuppe

Vichysoisse, potetsuppe, er en fransk klassiker som etter sigende oppsto i USA. Den franske kokken fikk plutselig mange gjester og måtte lage mye mat på kort tid. Han hadde masse purre og potet. Og som med alle dyktige kokker så klarte han å lage noe godt med det han hadde for hånden. Resultatet var en denne suppen som han oppkalte etter sin egen fødeby. Kokken het for øvrig Louis Diat og jobbet på Ritz i New York.

Dette er svært økonomisk mat. Jeg har regnet ut nøyaktig hvor billig det er her...

Torsdag: Kveite med godt tilbehør

Kveite er en delikat fisk som må behandles med forsiktighet og respekt, ellers slår den seg vrang og blir tørr og kjedelig. Stikkordet er temperatur. 50 grader bør holde - og jeg oppfordrer som vanlig til å bruke steketermometer.

Mandag:

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Enkel fiskegrateng

Alle elsker hjemmelaget fiskegrateng. Og med denne oppskriften på fiskegrateng skulle det være enkelt.

Til 6 porsjoner:

600 g kokttorsk, renset

75 g smør

75 g mel

6 dl melk

250 g makaroni

2 ss worchestershiresaus

1 ts sitronzest

0,5 stk sitron, saften av den

1 knivsodd kajennepepper

1 knivsodd muskat, revet

salt

2 stk egg

4 skiver tørtbrød

2 kvast bladpersille

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag: Quesadilla

Quesadilla har blitt en av fredagsfavorittene mine. Jeg tror noe av hemmeligheten ligger i de sprø tortillaene. Det er overraskende hvor enkelt det er å få til i en stekepanne (se oppskriften nedenfor). Har du lyst på mer meksikansk mat har vi samlet litt til deg her.

Lørdag: Spareribs

Det er på tide med litt knasemat. Spareribs er supergodt og gjør seg like godt på vinteren som på sommeren. De her er dekket med sennep og honning som karamelliserer seg i ovnen (eller grillen). Server dem gjerne med litt guacamole eller kanskje en stor potetsalat.

Søndag: Lammefrikasse

Vi avslutter uka med en "norsk" klassiker. "Norsk" er neppe riktig, ettersom vi har fått denne fra Frankrike via Danmark, men nå har vi "gjort den til vår egen", som det heter. Igjen, du må kunne lage hvit saus, men ellers er dette ganske planke å lage. Dette er en av de rettene du får veldig mye smak igjen for innsatsen.

Ha en smakfull uke!

Tirsdag:

Erik Hannemann

Spagetti med pepper

En klassiker ved navn cacio e pepe kan få en renessanse med denne billige, enkle og gode pastaretten.

Til 2 porsjoner:

20 g salt

1 l vann

250 g spagetti

10 stk pepperkorn

4 ss smør

2 ss revet parmesan (eller 50/50 parmesan og pecorino)

Høyde (px): Bredde (px):

Følg Sjuve på Facebook eller Twitter så får du svar på alt de lurer på om mat!

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Pannekaker med ny topp

Slik baker du laks i ovnen

Slik lager du perfekte muffins

Oreokake blir godt på denne måten

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Onsdag:

Erik Hannemann

Potetsuppe vichysoisse

Dette er en ganske klassisk variant av den berømte suppen som kokken Louis Diat oppfant på hotell Ritz-Carlton på første halvdel av 1900-tallet.

Til 2 porsjoner:

500 g poteter

0,5 stk purre

20 g parmesan

2 ss kyllingkraft

1 stk liten pølse snabb

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Christopher Sjuve

Kveite med godt tilbehør

Kveitemiddag? Her er alt du trenger for en skikkelig god kveitemiddag!

Ingredienser:

2 skiver kveite

salt og pepper

olivenolje

1 stk paprika

7 fedd hvitløk

2 ss persille, finhakket

1 stk sitron

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Erik Hannemann

Quesadilla med kylling

Du vil bli forbløffet over hvor godt dette er. Det må prøves! Quesadillas lages med tortillas som stekes i panna.

Ingredienser:

200 g kyllingkjøttdeig

1 stk løk

2 ts tacokrydder

100 g smøreost

1 ts korianderfrø

2 stk vårløk

1 stk rød chili

100 g revet hvitost

4 stk tortilla (lefse som kjøpes ferdig)

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Erik Hannemann

Spareribs med honning og sennep

Her har du noe deilig å gnage på! Spareribs du kan bake i ovnen eller legger på grillen.

Ingredienser:

1 kg spareribs

1,5 dl honning

1,5 dl sennep

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Erik Hannemann

Lammefrikasse

Med en god frikassé på bordet er det vanskelig å stoppe og spise.

Ingredienser:

1 kg lam mekjøtt (gjerne fårikålkjøtt)

vann

3 ss smør

3 ss hvetemel

3 dl kremfløte

6 stk poteter

2 stk gulrøtter

1 stk løk

1 stk persillerot

1 stilk selleristang

1 stk purre (bare det hvite)

1 bit sitron

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!