Denne uken tenkte jeg å servere skikkelig, ærlig husmannskost. Hele uka.

Og siden temaet er husmannskost får jeg benytte anledningen til å ta i bruk utdannelsen: Husmenn var altså de som måtte leie jord og hus av andre bønder. Husmannsvesenet vokste fram fra ca. 1650, men det var flest av dem på 1800-tallet. Husmennene var det nærmeste vi kom arbeiderklasse før industrialiseringen, og har vært et yndet studieobjekt for radikale historikere. Derfor vet vi litt om hva de spiste - og det var ikke husmannskost slik vi tenker på det i dag. Retter som hønsefrikassé, flesk og duppe og lapskaus var for det meste maten husmenn drømte om, men bare en sjelden gang kunne sette på bordet.

Begrepet husmannskost beskriver derimot temmelig godt 50-tallsmaten. Og særlig svenskene trykker den til sitt bryst. Den legendariske Tore Wretman gjorde denne maten udødelig og fjong fordi han ga husmannskosten en ny drakt på fisefine Operakällaren i Stockholm. Han ga også ut boken "Svensk husmannskost" (som er vrien å få tak i, men du kan prøve i antikvariater).

I denne ukens meny får du blant annet Biff Rydberg fra Sverige. Ellers er det mange kjenninger her.

Mandag

Først ut er en klassiker som nesten er i ferd med å forsvinne, men som sikkert får sin renessanse om noen år. Flesk og duppe står på menyen og sørger for at du kommer i rett stemning til resten av uka. Det eneste du må beherske er å lage hvit saus. Slik gjør du det.

Tirsdag

Og så er det fersk torsk! En herlig, men litt avleggs, måte å lage torsk på er å panere den. Det betyr altså å vende fisken i mel, pisket egg og så brødsmuler (som du kan kjøpe ferdig - kalles griljermel i butikken) før du steker den. Da får du en fin, sprø stekeskorpe. Her får du vite hvordan du steker torsk perfekt.

Onsdag

Vi skal til Sverige. Og der er det som kjent ikke så veldig forskjellig fra hjemlige forhold. Biff Rydberg er en pytt-i-panne med gamle kjenninger som rødløk, gulrot, poteter, men også worchestershiresaus og honning. I oppskriften er det entrecôte, men rimeligere stykker kan også brukes.

Torsdag

Torsdag er den raskeste dagen. Med litt innsats og målrettet energibruk klarer du å stelle i stand middag på omtrent ti minutter. Er du usikker på hvordan du lager ertesuppe på denne måten kan du sjekke videoen.

Fredag

Jansons fristelse er så erkesvensk at jeg måtte ha den med her. Stek finsnittet løk og riv potetene på jern. Legg dette lagvis og bak det i ovnen med litt smør. Hell over fløten etter noen minutter. Og så kommer det som gjør den så spesiell i våre, nordiske øyne: Legg på skiver med ansjos og rå eggeplommer (i skallet).

Klarer du ikke denne, så kan du godt lage deg noen danske frikadeller - det er litt mindre utfordrende.

Lørdag

Siden du har litt bedre tid denne dagen (får vi håpe) har jeg lagt oksehalesuppa til denne dagen. Det krever noen timer i kjelen, men resultatet er forbløffende godt. Du gjør lurt i å sette av fire timer til denne fabelaktige gryteretten.

Har du aldri laget det før gjør du deg en god tjeneste ved å stifte bekjentskap med denne suppa.

Søndag

Siste dagen i uka krones med en rett jeg ikke anbefale sterkt nok. Lammefrikassé er virkelig en av livets herligheter.

Alle oppskriftene finn du nedenfor!

Les også:

Lag din yoghurt med to ingredienser du har

10 oppskrifter med kjøttdeig

Snickerskake: Bedre enn snickers...

Mandag:

Erik Hannemann

Flesk og duppe

Klassikeren over alle klassikere heter flesk og duppe. "Duppe" betyr hvit saus - med stekefett.

Til 2 porsjoner:

4 ss smør

4 ss mel

5 dl melk

6 skiver flesk, lettsaltet

poteter

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Panert torsk

Panert fisk er ikke populært lenger, men stadig like godt.

Ingredienser:

1 stk egg

2 skiver torsk

3 ss brødrasp

salt og pepper

2 ss hvetemel

smør/oljetil steking

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Biff Rydberg

Verdens beste pytt-i-panne. Server med speilegg, pepperrotkrem og syltede rødbeter.

Til 2 porsjoner:

400 g entrecôtei serveringsstykker

4 stk mandelpotetere.l. kokte eller rå

3 stk gulroti skiver

0,5 stk rødløki grove biter

0,5 stk purrei grove biter

1 ts honning, mild

2 ts worchestershiresauseller soyasaus

2 kvast bladpersille

0,25 kvast sitron

salt

pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Erik Hannemann

Grønn ertesuppe med pølsebiter

Denne ertesuppen laget av frosne erter lager du på et blunk.

Til 1 porsjon:

250 g erter, frosne

2 dl vann

2 ss konsentrert kylling kraft

1 dl fløte

1 stk grillpølse

1 rømme klatt

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Matprat.no

Jansons fristelse med ansjos og potet

Til 4 porsjoner:

6 stk poteter

1 stk løk

3 ss smør

3 dl fløte

Pynt

12 stk ansjos

4 stk egg

gressløk

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Christopher Sjuve

Oksehalesuppe

Det er ikke lett å tenke seg til en mer smakfull suppe enn den du får når du koker oksehaler.

Ingredienser:

1 kg okse haler i skiver

olje/smør til steking

2 stk løk

3 bokser tomat

2 stk laurbærblad

1 ts anis, malt

1 stk hvitløk

2 stk gulrøtter i skiver

salt og pepper

Eventuelt litt finhakket timian

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Erik Hannemann

Lammefrikasse

Med en god frikassé på bordet er det vanskelig å stoppe og spise.

Ingredienser:

1 kg lam mekjøtt (gjerne fårikålkjøtt)

vann

3 ss smør

3 ss hvetemel

3 dl kremfløte

6 stk poteter

2 stk gulrøtter

1 stk løk

1 stk persillerot

1 stilk selleristang

1 stk purre (bare det hvite)

1 bit sitron

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!