Godværet ser ut til å skinne det ene øyeblikket, men så forsvinne det andre. Den norske sommeren er her igjen.

Den norske sommeren ser på den måten ut til å bli et speilbilde av vinteren i Bergen. På en tur med Fløybanen opplever man ikke sjelden sol, sludd, snø og hagl. Det er som et fillete teppe som kommer over landet og så er det å sette lit til flaksen.

En ukemeny med grillmat må derfor være kompatibel med innekokkelering. Og det er heldigvis ikke vanskelig. Nedenfor er denne ukens meny. Det er lagt opp til grilling, men maten kan altså fint lages under tak på komfyren - og har du grillpanne så kan du også få smaken av godvær...

Mandag: Grillet laks med potet- og pestosalat

Vi begynner å grille laks. Om du ikke er sikker på hvordan det gjøres, så ta en titt på denne videoen.

Tirsdag: Asparges med reker

Asparges er nydelig på grillen. I denne retten serveres de med reker, løyrom og en kongelig hollandaisesaus. Sjekk hvordan du lager hollandaise her, eller gjør det enkelt ved å blande majones, rømme, litt sitron og eventuelt litt gressløk. (Se også de andre syv sausene med to ingredienser).

Onsdag: Kylling og chèvre

Enkel mat med substans er herlig. Denne kule retten tar bare fem, ti minutter å lage om grillen er varm. Del opp eple og fennikel og bland med sitron og olje. Blande det med biter av chèvre og legg på grillede kyllingbryst. Vips!

Torsdag: Grillede auberginer og røkt peppermakrell

Auberginer er grillens beste grønnsaksvenn. Hvordan varmen fra grillen transformerer det uspiselige og urkjedelige ved auberginen til noe som er supert er stadig en av kjøkkenets store mysterier. Ta deg bryet med å lage dressingen, så har du en virkelig godtbit i møte.

Man kan nøye seg med denne retten eller også lage litt god peppermakrell til på nygrillet brød.

Fredag: Kylling på ølboks

Den store klassikeren er øl på kyllingboks. Når det bildet dukker opp vet man at sommeren står for tur. Poenget med denne teknikken er at ølet i boksen skal dampe kyllingen innenfra. Nå er det omdiskutert hvor mye dette påvirker kokeprosess og smak, men det ser kult ut. Og viktigere: Det blir godt!

Til kyllingen foreslår jeg å lage en den beste potetsalaten jeg vet om.

Lørdag: Lammekoteletter

Lammekotelettene dukker opp denne lørdagen. Og de serveres paprika, squash og mynte.

Søndag: Grillet salat og blåskjell

Til slutt kommer det måltidet jeg gleder meg mest til. Nemlig grillede blåskjell med grillet salat. Se her hvordan du lager blåskjellene!

Og med det ønsker jeg en varm, gloheit matuke!

Mandag:

Grillet laksefilet med olivenolje og sitron

Dette er Bent Stiansens fantastiske oppskrift på grillet laks. Enkelt og perfekt!

Til 4 porsjoner:

800 g laksefilet

2 ts salt

0,5 ts malt, hvit pepper

0,5 dl olivenolje

2 ss sitronsaft

Høyde (px): Bredde (px):

Mandag:

Erik Hannemann

Potetsalat med pesto

En potetsalat med to ingredienser. Voila!

Til 2 porsjoner:

500 g poteter

1 dl ferdiglaget pesto

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Asparges med reker

Du kan grille dem eller steke dem i panna. Og så må du ha god saus...

Til 2 porsjoner:

8 stk asparges

20 stk reker, pillede

2 ss løyrom

olivenolje

Saus - Hollandaise

200 g smør

2 stk egg

1 stk sitron

cayennepepper

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Erik Hannemann

Kylling og chèvre

Middag på 20-minutter. Dette middagstipset er gull verdt.

Til 4 porsjoner:

2 stk fennikel

4 ss olivenolje

2 stk sitronbåter

2 stk eple

150 g mild chèvre

4 stk kyllingbryst

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Erik Hannemann

Auberginer med super hvitløksdressing

Auberginer har aldri vært bedre.

Til 4 porsjoner:

12 fedd hvitløk

salt og nykvernet pepper

1 ts dijonsennep

1 stk sitron, saften av den

2 dl olivenolje

2 stk aubergine

25 stk basilikumblad

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Erik Hannemann

Peppermakrell som pålegg

Godt pålegg du lager selv på en, to tre.

Ingredienser:

1 stk peppermakrell

3 ss majones

2 ss rømme

2 ss gressløk

timian, eventuelt

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Erik Hannemann

Kylling på ølboks

Med denne teknikken blir kyllingen mer saftig og fortere ferdig.

Ingredienser:

1 stk kylling

1 stk øl boks, helst 0,5 liter

1 dl olje

1 stk chili

2 fedd hvitløk

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Marit Røttingsnes Westlie

Lammekoteletter med paprikasaus og squash

I denne retten pensles lammekotelettene med sennep og rosmarin.

Til 4 porsjoner:

12 stk lammekoteletter

2 stk rosmarin grener

1 ts salt

1 ts pepper

3 ts dijonsennep

4 ss olivenolje

0,5 stk sitron, saften av den

1 stk paprika, rød

2 stk vårløk

1 kvast mynte, frisk

Dampet squash

2 stk squash

0,5 ts salt

1 ss olivenolje

1 stk vårløk

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Grillede blåskjell i urtesmør

Her er Bent Stiansens geniale oppskrift på blåskjell som du lager på grillen!

Til 4 porsjoner:

2 kg blåskjell

0,5 dl sitronsaft

1 dl hvitvin

150 g smør

2 fedd hvitløk

2 dl hakkede urter som persille, gressløk, estragon og dill

0,5 ss finkvernet, hvit pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Erik Hannemann

Grillet salat

Når kokkene på El Bulli lagde salat gjorde de det på denne måten.

Til 4 porsjoner:

10 stilk mynte

1 ss sennep, gjerne sterk

2 ts sherryeddik

1 stk eggeplomme

8 ss olivenolje

2 stk hjertesalat eller sikorisalat

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!