Ifølge værmeldingen har sommeren kommet. Her i landet må vi ta vare på den, for det kan godt hende at dette er alt vi får.

Derfor har jeg laget en ukemeny som det oser sol, bading, solkrem og sommer av!

Spekeskinke er for mange synonymt med sommer. Det er forbløffende hvor godt det er med god, salt mat i varmen. Derfor spiller spekematen flere roller i denne ukemenyen. Det gjør selvsagt også grillen.

Mandag: Stekt kjøtt med dukkah

Jeg klinker til med grillmat med en gang! Hva slags kjøtt du griller er ikke så viktig; lammekjøtt, svinekjøtt eller kylling. Her er det tilbehøret som er morsomt. Du følger godt med om du vet hva "dukkah" er, men det er altså en god krydderblanding som man bruker til å dyppe kjøttet i (eller brød, fisk, grønnsaker). Og her kommer poenget: Grill kjøttet, skjær det opp i biter, dypp det i olivenolje og så i dukkah.

Til dette kjøttet lager du en liten herlighet - nemlig spekeskinke med gratinert blomkål. Den fungerer også som saus.

Alle oppskriftene finner du nedenfor.

Tirsdag: Grillet laks med kult tilbehør

Det enkleste er ofte det beste. Det er i alle fall sant med laks på grillen. Når du ser hvordan Bent Stiansen griller laksen, er det vanskelig å ikke sette pris på enkelheten. Stiansen lager fileter av en hel fisk, men du kan selvsagt kjøpe ferdige biter.

Til denne laksen lager jeg et svært enkelt tilbehør: Kålrulader! Og da mener jeg enkle kålrulader. Kok store blader av nykål et par minutter og rull noen skiver med spekeskinke rundt. Voila!

Onsdag: Sommerlig potetsalat

Det blir ikke sommerstemning uten potetsalat. Denne varianten er grønn, kul og god med masse pesto! Pesto lager man vanligvis som en saus til pasta, men her har den altså havnet i en skål med deilige poteter.

Hva man lager til dette? Tja, her er fungerer nesten all slags grillet kjøtt og fisk - så jeg oppfordrer til slå seg løs!

Torsdag: Grillet bruschetta

"Ventepølse" heter bruschetta fra nå av. Og det lages på følgende vis: Pensle brødskiver (gjerne landbrød) inn med olivenolje, legg dem på grillen til de får skorpe og gni med litt hvitløk. Legg på tomatskiver, kanskje litt basilikum eller andre urter.

I oppskriften nedenfor finner du en utvidet utgave med spekeskinke og tomat, men det viktigste er at det er lett å lage.

Fredag

Man kommer fort i det italienske hjørnet når sommeren kommer. Og dermed kommer pastaen også på bordet.

Denne retten er en slank slektning av pasta carbonara hvor du får smaker fra sitron, pinjekjerner, parmesan og timian. Sommer, flott og enkelt.

Lørdag: Makrell med den beste potetsalaten

Å grille makrell skaper umiddelbar sommerstemning. Det enkleste er å bruke en grillrist som du får hele fisken inn i og som man legger på grillen. Da er det ikke fare for at den henger seg fast i grillristen.

I oppskriften er makrellen opprinnelig servert med multer og rømme. Det er supert (og må prøves!) , men til denne makrellen skal jeg lage den aller beste potetsalaten jeg vet om - og det er denne med pinjekjerner og grønne bønner.

Søndag: Lammelår med ratatouille

Du kan si hva du vil, men denne søndagen skal jeg forsøke meg på å grille et helt lammelår. Igjen støtter jeg meg på Bent Stiansen og videoen vi laget.

Jeg serverer lammekjøttet med en nydelig ratatouille.

Alle oppskriftene finner dere nedenfor!

Onsdag:

Erik Hannemann

Spekeskinke med gratinert blomkål

Her er en morsom måte å servere spekespinke på: Med deilige gratinert blomkål!

Til 4 porsjoner:

1 stk blomkål

1,5 dl fløte

vann

1 ts salt

1 knivsodd muskat

1 ss flytende kylling kraft

8 skiver spekeskinke

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Erik Hannemann

Dukkah

Dukkah er den nye dippen. Den brukes til brød, kjøtt, grønnsaker og fisk.

Ingredienser:

4 ss pistasjenøtter

2 ss sesamfrø

2 ss korianderfrø

1 ts kuminfrø

0,5 ts salt

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Grillet laksefilet med olivenolje og sitron

Dette er Bent Stiansens fantastiske oppskrift på grillet laks. Enkelt og perfekt!

Til 4 porsjoner:

800 g laksefilet

2 ts salt

0,5 ts malt, hvit pepper

0,5 dl olivenolje

2 ss sitronsaft

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Erik Hannemann

Kålrulader med spekeskinke

Her kommer spekeskinke og kål sammen i perfekt harmoni. Nydelig!

Ingredienser:

4 stk speke skinke skiver

4 stk blader nykål

2 ss smør

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Erik Hannemann

Potetsalat med pesto

En potetsalat med to ingredienser. Voila!

Til 2 porsjoner:

500 g poteter

1 dl ferdiglaget pesto

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Mari Svenningsen

Grillet bruschetta med spekeskinke og tomat

Bruschetta blir enda bedre når de lages på grillen...

Ingredienser:

8 skiver spekeskinke

4 skiver landbrød eller loff

6 ss olje til pensling

4 ss aioli (majones med hvitløk)

8 stk cherrytomat

1 ts salt, grovt

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Erik Hannemann

Sitronpasta med pinjekjerner

Så enkelt er det å lage pasta med mye, god smak.

Ingredienser:

250 g pasta

3 stk egg

100 g parmesan

1 stk sitron

75 g pinjekjerner

eventuelt litttimiantil pynt

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Erik Hannemann

Makrell med rømme og multer

OBS!OBS! Det høres rart ut, javisst, men multer og makrell er en superkombinasjon!

Ingredienser:

2 stk makrellfilet

salt og pepper

2 ss rømme

2 ts multesyltetøy

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Erik Hannemann

Potetsalat med pinjekjerner

Denne salaten er stappfull av gode ting. Og poteter.

Ingredienser:

500 g poteter

3 stk sjalottløk

150 g lange, grønne bønner

50 g parmesan

70 g pinjekjerner

2 ss finhakket gressløk

5 ss olivenolje

1 ss sitronsaft

smør/olje, til steking

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Helstekt hvitløksspekket lammelår

Dette er Bent Stiansens oppskrift på helgrillet lammelår.

Til 6 porsjoner:

1 stk lammelår

1 stk helt hvitløk

2 ss timian

2 ss rosmarin

2 ss salt

1 ts malt, hvitt pepper

1 dl olivenolje

2 dl hvitvin

2 dl vann

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Bent Stiansens ratatouille

Mesterkokkens ratatouille kan anbefales på det sterkeste.

Til 4 porsjoner:

1 stk løk

3 fedd hvitløk

1 stk paprika, rød

1 stk paprika, grønn

1 stk squash

0,5 stk aubergine

1 dl olivenolje

2 ts tomatpuré

1 ts timian

1 ss sukker

1 ss hvitvinseddik

1 stilk rosmarin

0,5 bokser hakkede tomat er

0,5 dl grovhakket basilikum

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!