Ukemeny
Fire raske og tre sakte middager
Her er ukemenyen og oppskriftene.
Endelig mandag!
Denne uken har jeg laget en ukemeny med uvanlig raske oppskrifter. Det vil si: Det er kjappe retter som serveres fram til helgen. Fredag, lørdag og søndag er det tid for "slow food" - mat som ikke krever mye av deg, bortsett fra tid. Det tre rettene til helgen er av typen som bare blir bedre jo lenger du klarer å vente...
Mandag: Ertesuppe - kjøttfri mandag
Jeg fikk en oppfordring på Facebook-siden om å kjøre en "meatless monday" - og jeg så inspirert at jeg herved serverer en ertesuppe. Og den behøver du ikke spise av ideologiske årsaker, men simpelthen fordi den er utmerket. Den klarer seg helt på egenhånd, uten hjelp fra animalia.
Vil du ha flere vegetaroppskrifter, så kan du se her!
Tirsdag: Pasta carbonara
Vi fortsetter forsiktig med nok en kjapp, god og rimelig rett. Spaghetti carbonara er noe alle liker. Alle som får dreisen på metoden gjør carbonara til en gjenganger på kjøkkenet sitt.
Onsdag: Torsk i fløtesaus - en stekepanne
Torsk er nydelig og særlg på denne tiden av året. Denne oppskriften kan du også se en video av - og den er virkelig så enkel som den ser ut.
Torsdag: Karbonader med erteremulade
Karbonader blir best om du lager dem selv, men jeg skal tilgi deg dersom du lager denne erterumuladen. Den er nemlig super og vanedannende. Litt potetmos og stekt løk er ellers alt som skal til for å gjøre denne middagen vellykket.
Fredag: Bacalao
Om du ikke husker å legge klippfisk i vann over natten, har jeg sett at enkelte butikker nå selger ferdig utvannet fisk. Bare et tips. Ellers er denne (kjempegode) oppskriften temmelig klassisk med poteter, løk, tomat, hvitløk, oliven, et lite kryddersting fra piri-piri-chilien og rause mengder med olivenolje.
Lørdag: Langkokt oksekjøtt i tomat
Husk å sette i gang i tide! Så lenge maten ikke svir seg, er dette en rett som bare blir bedre jo lenger man venter. Så, hold ut!
Søndag: Ferskt kjøtt og suppe
Jeg kan nesten ikke forestille meg noe mer klassisk søndagsmat enn den her. Utfordringen er todelt: Kok kjøttet lenge og mørt nok. Det andre er å få til løksausen. Her er det maktpåliggende å få til den rette balansen mellom søtt og syrlig (sukker og eddik). Det er bare en måte å gjøre det på: Smake.
Ha en smakfull uke!
Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.
Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.
Les også:
Slik lager du perfekte muffins
Oreokake blir godt på denne måten
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!
Enkel ertesuppe med crème fraîche
Her har du oppskriften på en av verdens enkleste ertesupper. Du kan bruke hermetiserte erter, men frosne er best.
Se hele oppskriftenTil 2 porsjoner
1 stk Sjalottløk
1 stk Hvitløk
0.5 dl Hvitvin
2 dl Kremfløte
150 g Erter
Crème fraîche
Spaghetti Carbonara
Dette er antakelig den enkleste oppskriften på spaghetti carbonara noensinne.
Se hele oppskriftenTil 2 porsjoner
1 pk Bacon
250 g Spagetti
3 stk Egg
1 dæsj Salt og pepper
100 g Parmesan
Torsk i panne med fløtesaus
Torsk går raskt å lage. Når du skjærer opp potetene i tynne skiver før de kokes, går det også fort. I denne retten finner du også noen deilige, røde pepperkorn. Frykt ikke! Rosépepper er ikke sterke...
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
2 stk Torskefilet
4 stk Poteter
1 stk Fennikel
1 stk Rødløk
1.5 dl Kremfløte
1 dl Vann
1 ss Rosépepper
Olje til pensling
Karbonader med erteremulade
Hjemmelagde karbonader med stekt løk og erteremulade er superenkel hverdagsmat. Erteremuladen er nydelig, enkel og passer også veldig bra til fisk.
Se hele oppskriftenTil 2 porsjoner
400 g Karbonadedeig
300 g Poteter
100 g Sellerirot
100 g Smør
150 g Erter
2 ss Remulade
1 stk Løk
2 ss Smør til steking
Salt og pepper
Til 8 porsjoner
600 g Klippfisk
1 kg Løk
1 kg Poteter
2 stk Chili
3 bokser Tomat
10 stk Pepperkorn
1 stk Hvitløk
2 stk Laurbærblad
20 stk Oliven, sorte
200 g Paprika
2 dl Olivenolje
Langkokt oksekjøtt i tomatsaus
Dette går ikke fort, men betalingen er tilsvarende god. Det er ikke mye som er bedre enn langkokt oksekjøtt.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
1 kg Oksekjøtt
2 stk Tomatboks
1 dl Vann
1 stk Løk
1 ts Anis, malt
2 ts Oregano
1 ts Sukker
1 stk Hvitløk
Salt og pepper
Muskat, revet
Sitronskall
1 stk Hvitløksfedd
2 ss Persille
Ferskt kjøtt og suppe
Dette er klassikeren over alle klassikere. Når kjøttet koker så lenge som i denne retten må det bli godt! Den sur-søte løksausen er også et møst.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
1 kg Oksekjøtt
1 stk Purre
1 stk Persillerot
1 stk Gulrot
1 stilk Stangselleri
2 stk Løk
2 ss Hvetemel
3 ss Smør
1 ss Eddik
2 ss Sukker
Salt og pepper
Denne saken ble første gang publisert 06/02 2012, og sist oppdatert 26/06 2017.