Endelig mandag!

Denne uken har jeg laget en ukemeny med uvanlig raske oppskrifter. Det vil si: Det er kjappe retter som serveres fram til helgen. Fredag, lørdag og søndag er det tid for "slow food" - mat som ikke krever mye av deg, bortsett fra tid. Det tre rettene til helgen er av typen som bare blir bedre jo lenger du klarer å vente...

Mandag: Ertesuppe - kjøttfri mandag

Jeg fikk en oppfordring på Facebook-siden om å kjøre en "meatless monday" - og jeg så inspirert at jeg herved serverer en ertesuppe. Og den behøver du ikke spise av ideologiske årsaker, men simpelthen fordi den er utmerket. Den klarer seg helt på egenhånd, uten hjelp fra animalia.

Vil du ha flere vegetaroppskrifter, så kan du se her!

Tirsdag: Pasta carbonara

Vi fortsetter forsiktig med nok en kjapp, god og rimelig rett. Spaghetti carbonara er noe alle liker. Alle som får dreisen på metoden gjør carbonara til en gjenganger på kjøkkenet sitt.

Onsdag: Torsk i fløtesaus - en stekepanne

Torsk er nydelig og særlg på denne tiden av året. Denne oppskriften kan du også se en video av - og den er virkelig så enkel som den ser ut.

Torsdag: Karbonader med erteremulade

Karbonader blir best om du lager dem selv, men jeg skal tilgi deg dersom du lager denne erterumuladen. Den er nemlig super og vanedannende. Litt potetmos og stekt løk er ellers alt som skal til for å gjøre denne middagen vellykket.

Fredag: Bacalao

Om du ikke husker å legge klippfisk i vann over natten, har jeg sett at enkelte butikker nå selger ferdig utvannet fisk. Bare et tips. Ellers er denne (kjempegode) oppskriften temmelig klassisk med poteter, løk, tomat, hvitløk, oliven, et lite kryddersting fra piri-piri-chilien og rause mengder med olivenolje.

Lørdag: Langkokt oksekjøtt i tomat

Husk å sette i gang i tide! Så lenge maten ikke svir seg, er dette en rett som bare blir bedre jo lenger man venter. Så, hold ut!

Søndag: Ferskt kjøtt og suppe

Jeg kan nesten ikke forestille meg noe mer klassisk søndagsmat enn den her. Utfordringen er todelt: Kok kjøttet lenge og mørt nok. Det andre er å få til løksausen. Her er det maktpåliggende å få til den rette balansen mellom søtt og syrlig (sukker og eddik). Det er bare en måte å gjøre det på: Smake.

Ha en smakfull uke!

Følg Sjuve på Twitter, så får du svar på alt de lurer på om mat

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Pannekaker med ny topp

Slik baker du laks i ovnen

Slik lager du perfekte muffins

Oreokake blir godt på denne måten

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Enkel ertesuppe med crème fraîche

Her har du oppskriften på en av verdens enkleste ertesupper. Du kan bruke hermetiserte erter, men frosne er best.

Til 2 porsjoner:

1 stk sjalottløk

1 stk hvitløk sfedd, knust

0,5 dl hvitvin

2 dl kremfløte

150 g erter, frosne

crème fraîche

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Spaghetti Carbonara

Dette er antakelig den enkleste oppskriften på Spaghetti Carbonara noensinne. Mine damer og herrer - her er pasta carbonara!

Til 2 porsjoner:

1 pk bacon

250 g spagetti

3 stk egg

salt og pepper

100 g parmesan

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Torsk i panne med fløtesaus

Torsk går raskt å lage. Når du skjærer opp potetene i tynne skiver før de kokes, går det også fort. I denne retten finner du også noen deilige, røde pepperkorn. Frykt ikke! Rosépepper er ikke sterke...

Til 4 porsjoner:

2 stk torskefilet

4 stk poteter

1 stk fennikel

1 stk rødløk

1,5 dl kremfløte

1 dl vann

1 ss rosépepper

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Karbonader med erteremulade

Hjemmelagde karbonader med stekt løk og erteremulade er superenkel hverdagsmat. Erteremuladen er nydelig, enkel og passer også veldig bra til fisk.

Til 2 porsjoner:

400 g karbonadedeig

300 g poteter

100 g sellerirot

100 g smør

150 g erter

2 ss remulade

1 stk løk

2 ss smør til steking

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Bacalao

Her er Christopher Sjuves oppskrift på bacalao. Han er raus med oljen!

Til 8 porsjoner:

600 g klippfisk, tørket - eller 2 kilo utvannet klippfisk

1 kg løk

1 kg poteter

2 stk tørkedechili(valgfritt)

3 bokser tomat

10 stk pepperkorn

1 stk hvitløk

2 stk laurbærblad

20 stk oliven, sorte

200 g syltetpaprika(kjøpes på glass i de fleste butikker)

2 dl olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Langkokt oksekjøtt i tomatsaus

Dette går ikke fort, men betalingen er tilsvarende god. Det er ikke mye som er bedre enn langkokt oksekjøtt.

Til 4 porsjoner:

1 kg oksekjøtt av høyrytt (eller annet rimelig kjøtt)

2 stk tomatboks

1 dl vann

1 stk løk

1 ts anis, malt

2 ts oregano

1 ts sukker

1 stk hel hvitløk, delt i to på tvers

salt og pepper

muskat, revet

Gremolata

sitronskall

1 stk hvitløksfedd

2 ss finhakket persille

Høyde (px): Bredde (px):
Peter Berg

Ferskt kjøtt og suppe

Dette er klassikeren over alle klassikere. Når kjøttet koker så lenge som i denne retten må det bli godt! Den sur-søte løksausen er også et møst.

Til 4 porsjoner:

1 kg oksekjøtt, høyrygg eller bog

1 stk purre, i skiver

1 stk persillerot, i biter

1 stk gulrot, i biter

1 stilk stangselleri, i biter

2 stk løk, i skiver

2 ss hvetemel

3 ss smør

1 ss eddik, vanlig 7%

2 ss sukker

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!