OPPSKRIFT PÅ KARBONADER: Skal du lage karbonadene perfekte? Da er det noen gode råd og tips her.=

OPPSKRIFT PÅ KARBONADER: Skal du lage karbonadene perfekte? Da er det noen gode råd og tips her. © Foto: Erik Hannemann

Oppskrift på karbonader

Slik lager du perfekte karbonader

Ingen går forbi et fat med karbonader. Slik blir de best.

Karbonaden er alle koldtbords konge. Det er det eneste fatet ingen går forbi.

På et tradisjonelt koldtbordt opererer vi innenfor temmelig strenge karbonadekonvensjoner. Ta formen, for eksempel. Det skulle jo tatt seg ut å servere sirkelrunde karbonader! Folk ville reagert med vantro, avsky og det ville bli full forvirring: - Er dette karbonader? Det er vel en hamburger, eller hva? Hvor er brødene?

Nei, det er viktig å få dreisen med den karakteristiske, ovale karbonadeformen først som sist.

Kjøttdeig?

Men formen er ikke det eneste som karakteriserer karbonaden.

Selv de mest dyslektiske blant oss må medgi det språklige slektskapet mellom karbonadedeig og karbonader. Så la det ikke være tvil: Lag karbonader av kjøttfarse med lite fett. Vanlig karbonadedeig inneholder seks prosent.

Alle som har stått ved en kvern og malt opp tonnevis med karbonadedeig blir slått av hvor rent og fettfattig det kjøttet som brukes er. Med så lite fett krever det noe som setter smak. Det er her pepperet kommer inn.

Og mange er helt tilfreds med bare pepper (og salt). Selv foretrekker jeg (fordi jeg er så gammeldags) en liten klype ingefær og en enda mindre klype med muskat.

Et lite steketips

Et ørlite tips til stekingen: Bruk baksiden av en kniv og lag striper (eller ruter) i kjøttet. Da oppnår du at karbonaden får en nydelig stekeflate.

Ikke karbonader uten løk

Og så er det løken! Her er det ikke så mye tenke på. Klarer du å skrelle løken, skjære den i skiver og steke den på ikke altfor høy varme er mye gjort.

Men (og her får du et enkelt knalltips): Har du en liten neve rosiner og steker det sammen med løken så har du gjort noe som legges merke til. Både fordi det smaker så godt - og fordi nesten ingen har sett det før.

Oppskriften finner du nedenfor!

(Over 22.000 følger nå Sjuve på Facebook!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du omelett

Slik lager du perfekte muffins

Her er verdens beste sjokoladekake

10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

henter innhold

Kommentarer:

Bilde ansvarlig
Christopher Sjuve Fagansvarlig mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Finn oppskrifter

Lag din egen oppskrift

På forsiden av Spise

Lyse og smaksrike øl passer beste til fårikål.

Slik lager du fårikål

Unngå tabbene. Gjør alt riktig. Her er tipsene du trenger.

OPPSKRIFTER PÅ SUPPE: Blomkålsuppe går kjapt - og smaker godt.

Ukemenyen som gjør deg glad

Med denne maten blir uken din fin.

DELE TOMATER PÅ FIRE SEKUNDER: Trikset med å dele tomater i to er herved demonstrert. Du trenger to tallerker og en kniv.=

Deler du fortsatt tomater på gamlemåten?

I gamle dager tok det lang tid.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Fagansvarlig mat:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør (konst.):

    Andreas H. Carlsen

  • Ansvarlig redaktør / direktør:

    Kjetil Opaas

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Spise

Deler du fortsatt tomater på gamlemåten?

I gamle dager tok det lang tid.

To bringebærsyltetøy får terningkast seks

- Det dårligste bringebærsyltetøyet er nesten uspiselig.

Hvordan smaker lemen? Litt stramt!

Hva med rev og grevling? Vi smakte på dem. En etter en.