OPPSKRIFT PÅ KARBONADER: Skal du lage karbonadene perfekte? Da er det noen gode råd og tips her.=

OPPSKRIFT PÅ KARBONADER: Skal du lage karbonadene perfekte? Da er det noen gode råd og tips her. © Foto: Erik Hannemann

Oppskrift på karbonader

Slik lager du perfekte karbonader

Ingen går forbi et fat med karbonader. Slik blir de best.

Karbonaden er alle koldtbords konge. Det er det eneste fatet ingen går forbi.

På et tradisjonelt koldtbordt opererer vi innenfor temmelig strenge karbonadekonvensjoner. Ta formen, for eksempel. Det skulle jo tatt seg ut å servere sirkelrunde karbonader! Folk ville reagert med vantro, avsky og det ville bli full forvirring: - Er dette karbonader? Det er vel en hamburger, eller hva? Hvor er brødene?

Nei, det er viktig å få dreisen med den karakteristiske, ovale karbonadeformen først som sist.

Kjøttdeig?

Men formen er ikke det eneste som karakteriserer karbonaden.

Selv de mest dyslektiske blant oss må medgi det språklige slektskapet mellom karbonadedeig og karbonader. Så la det ikke være tvil: Lag karbonader av kjøttfarse med lite fett. Vanlig karbonadedeig inneholder seks prosent.

Alle som har stått ved en kvern og malt opp tonnevis med karbonadedeig blir slått av hvor rent og fettfattig det kjøttet som brukes er. Med så lite fett krever det noe som setter smak. Det er her pepperet kommer inn.

Og mange er helt tilfreds med bare pepper (og salt). Selv foretrekker jeg (fordi jeg er så gammeldags) en liten klype ingefær og en enda mindre klype med muskat.

Et lite steketips

Et ørlite tips til stekingen: Bruk baksiden av en kniv og lag striper (eller ruter) i kjøttet. Da oppnår du at karbonaden får en nydelig stekeflate.

Ikke karbonader uten løk

Og så er det løken! Her er det ikke så mye tenke på. Klarer du å skrelle løken, skjære den i skiver og steke den på ikke altfor høy varme er mye gjort.

Men (og her får du et enkelt knalltips): Har du en liten neve rosiner og steker det sammen med løken så har du gjort noe som legges merke til. Både fordi det smaker så godt - og fordi nesten ingen har sett det før.

Oppskriften finner du nedenfor!

(Over 22.000 følger nå Sjuve på Facebook!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du omelett

Slik lager du perfekte muffins

Her er verdens beste sjokoladekake

10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

henter innhold

Kommentarer:

Bilde ansvarlig
Christopher Sjuve Fagansvarlig mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Finn oppskrifter

Lag din egen oppskrift

På forsiden av Spise

KUGELHOPF: Dette er et brød som ser ut som en kake. Det kan lure hvem som helst.=

Brødet som ser ut som en kake

Du baker det lett. Kjempelett.

OPPSKRIFT PÅ GRANITA: Dette er den enkleste granita du kan tenke deg. Den lages på kaffe og sukker. Og så serverer du den med lettpisket krem.=

Tre-retteren alle klarer

Altså, hovedretten er garantert suksess. Forretten tar 5 minutter, og desserten... sorry, men ord blir fattige.

Sushi=

Lage makiruller? Lett som en plett

Japanerne avslørt: Maki er lett å lage. Det må bare klare to ting.

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Kjenner du hitsa?

Hvem sang hiten? Test kunnskapen her!

artikkel bilde

Er barnet ditt klar for bleieslutt?

Noen dras mot potta tidligere enn andre. Sjekk hvor ditt barn er i løypa.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Fagansvarlig mat:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør:

    Jan Thoresen

  • Ansvarlig redaktør / direktør:

    Kjetil Opaas

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Spise

Taperen kunne like gjerne vært hundemat

Mens to typer får terninkast seks.

Nei, nå lager jeg mitt eget sjokoladepålegg

Bedre enn Nutella og Nugatti.

Tre-retteren alle klarer

Altså, hovedretten er garantert suksess. Forretten tar 5 minutter, og desserten... sorry, men ord blir fattige.