Annonse

Karbonaden er alle koldtbords konge. Det er det eneste fatet ingen går forbi.

På et tradisjonelt koldtbordt opererer vi innenfor temmelig strenge karbonadekonvensjoner. Ta formen, for eksempel. Det skulle jo tatt seg ut å servere sirkelrunde karbonader! Folk ville reagert med vantro, avsky og det ville bli full forvirring: - Er dette karbonader? Det er vel en hamburger, eller hva? Hvor er brødene?

Nei, det er viktig å få dreisen med den karakteristiske, ovale karbonadeformen først som sist.

Kjøttdeig?

Men formen er ikke det eneste som karakteriserer karbonaden.

Selv de mest dyslektiske blant oss må medgi det språklige slektskapet mellom karbonadedeig og karbonader. Så la det ikke være tvil: Lag karbonader av kjøttfarse med lite fett. Vanlig karbonadedeig inneholder seks prosent.

Alle som har stått ved en kvern og malt opp tonnevis med karbonadedeig blir slått av hvor rent og fettfattig det kjøttet som brukes er. Med så lite fett krever det noe som setter smak. Det er her pepperet kommer inn.

Og mange er helt tilfreds med bare pepper (og salt). Selv foretrekker jeg (fordi jeg er så gammeldags) en liten klype ingefær og en enda mindre klype med muskat.

Et lite steketips

Et ørlite tips til stekingen: Bruk baksiden av en kniv og lag striper (eller ruter) i kjøttet. Da oppnår du at karbonaden får en nydelig stekeflate.

Ikke karbonader uten løk

Og så er det løken! Her er det ikke så mye tenke på. Klarer du å skrelle løken, skjære den i skiver og steke den på ikke altfor høy varme er mye gjort.

Men (og her får du et enkelt knalltips): Har du en liten neve rosiner og steker det sammen med løken så har du gjort noe som legges merke til. Både fordi det smaker så godt - og fordi nesten ingen har sett det før.

Oppskriften finner du nedenfor!

(Over 22.000 følger nå Sjuve på Facebook!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du omelett

Slik lager du perfekte muffins

Her er verdens beste sjokoladekake

10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Erik Hannemann

Karbonader med god løk

Karobonader blir best når du serverer med denne løkkompotten.

20 min

500 g karbonadedeig(eller renskåret kjøtt som du kverner selv)

salt og pepper

1 ts ingefær

0,5 ts muskat

1 ts potetmelom deigen ikke henger godt nok sammen

Løkkompott

2 stk løk

1 ss sukker, gjerne brunt sukker

3 ss smør

2 ss rødvinseddik

3 ss rosiner

Fremgangsmåte

Karbonader

Om du skal male kjøttet selv: Kverne kjøttet med kjøttkvern eller eller med kjøkkenmaskin. Plukk ut sener som ikke lar seg kverne (vanlig om du bruker kjøkkenmaskin).

Bland karbonadedeigen med ingefær, muskat, salt og pepper. Henger den ikke skikkelig sammen kan du kna inn litt potetmel.

Form karbonadedeigen til flate, ovale former. Husk at de minker omtrent 25 prosent ved steking, så lag dem store nok.

Dypp dem i mel, lag mønster i kakene med baksiden av en kniv. Stek dem i smør og olje på begge sider.

Etterstek gjerne i ovnen, så holder de seg varme.

Løkkompott

Skjær løken i skiver. Ha løken i en stekepanne og stek på lav varme sammen med sukker, smør, rødvinseddik og rosiner til løken er gyllen og karamellisert.

Oppskirften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):