OPPSKRIFT PÅ KARBONADER: Skal du lage karbonadene perfekte? Da er det noen gode råd og tips her.=

OPPSKRIFT PÅ KARBONADER: Skal du lage karbonadene perfekte? Da er det noen gode råd og tips her. © Foto: Erik Hannemann

Oppskrift på karbonader

Slik lager du perfekte karbonader

Ingen går forbi et fat med karbonader. Slik blir de best.

Karbonaden er alle koldtbords konge. Det er det eneste fatet ingen går forbi.

På et tradisjonelt koldtbordt opererer vi innenfor temmelig strenge karbonadekonvensjoner. Ta formen, for eksempel. Det skulle jo tatt seg ut å servere sirkelrunde karbonader! Folk ville reagert med vantro, avsky og det ville bli full forvirring: - Er dette karbonader? Det er vel en hamburger, eller hva? Hvor er brødene?

Nei, det er viktig å få dreisen med den karakteristiske, ovale karbonadeformen først som sist.

Kjøttdeig?

Men formen er ikke det eneste som karakteriserer karbonaden.

Selv de mest dyslektiske blant oss må medgi det språklige slektskapet mellom karbonadedeig og karbonader. Så la det ikke være tvil: Lag karbonader av kjøttfarse med lite fett. Vanlig karbonadedeig inneholder seks prosent.

Alle som har stått ved en kvern og malt opp tonnevis med karbonadedeig blir slått av hvor rent og fettfattig det kjøttet som brukes er. Med så lite fett krever det noe som setter smak. Det er her pepperet kommer inn.

Og mange er helt tilfreds med bare pepper (og salt). Selv foretrekker jeg (fordi jeg er så gammeldags) en liten klype ingefær og en enda mindre klype med muskat.

Et lite steketips

Et ørlite tips til stekingen: Bruk baksiden av en kniv og lag striper (eller ruter) i kjøttet. Da oppnår du at karbonaden får en nydelig stekeflate.

Ikke karbonader uten løk

Og så er det løken! Her er det ikke så mye tenke på. Klarer du å skrelle løken, skjære den i skiver og steke den på ikke altfor høy varme er mye gjort.

Men (og her får du et enkelt knalltips): Har du en liten neve rosiner og steker det sammen med løken så har du gjort noe som legges merke til. Både fordi det smaker så godt - og fordi nesten ingen har sett det før.

Oppskriften finner du nedenfor!

(Over 22.000 følger nå Sjuve på Facebook!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du omelett

Slik lager du perfekte muffins

Her er verdens beste sjokoladekake

10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

henter innhold

Kommentarer:

Bilde ansvarlig
Christopher Sjuve Fagansvarlig mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Finn oppskrifter

Lag din egen oppskrift

På forsiden av Spise

FORRETT MED AVOCADO: Her kommer en forrett med avocado og røkelaks. Se videoen så ser du hvor enkelt det er å lage den!=

Forretten som er like god som den er enkel

Den enkle forretten tar 30 sekunder.

Å SKRELLE EN AVOCADO: Det skal være lett å skrelle en avocado. Se her på dette trikset bare!=

Sjekk hvordan avocado bør skrelles

Hæ? Du skreller den vel ikke på gamlemåten?

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Tre ting du absolutt ikke må gjøre neste gang du spiser ute

Du gjør vel ikke dette når du spiser på restaurant?

artikkel bilde

- Dette skjer dessverre noen ganger og er helt uakseptabelt!

Ekspertenes råd: 10 ting du aldri skal gjøre som bryllupsgjest.

artikkel bilde

Med feil sko får ungene kalde og våte føtter

Vi har testet ni vintersko for barn.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Fagansvarlig mat:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør (konst.):

    Andreas H. Carlsen

  • Ansvarlig redaktør / direktør:

    Kjetil Opaas

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Spise

- Dette baconet burde ikke vært salgsvare

Testpanelet råder deg til å styre unna en av disse.

Tre ting du absolutt ikke må gjøre neste gang du spiser ute

Du gjør vel ikke dette når du spiser på restaurant?

Sjekk hvordan avocado bør skrelles

Hæ? Du skreller den vel ikke på gamlemåten?