Ny uke! Nye smaker!

Denne ukemenyen inneholder kjente og kjære retter, men også noen nykomlinger for den som følger disse ukemenyene (du finner tidligere ukemenyer her).

Mandag: linsesuppe

Først ut er denne smakfulle linsesuppa. Den er proppfull av varmende, deilig krydder som koriander og spisskum. Og så kan du ha så mye, og så sterk, chorizo du vil. Flere og flere butikker har linser som er ferdig utvannet (på kartonger). De kan du gjerne bruke i denne oppskriften!

En super suppe når det begynner å bli kaldt i været. (Her finner du flere supper, for eksempel Hellstrøms blomkålsuppe...).

Tirsdag: Bakt flyndre med agurksalat

Kjøp deg en deilig flyndre i fiskedisken! Rødspette er det letteste å få tak i. Får du ikke tak i rødspette, kan du faktisk bruke annen, hvit fisk i denne enkle oppskriften.

Fisken er så enkel og rask (legg i form, har på timian...), så mens ovnen varmer seg kan du smelle sammen en lekker agurksalat med mynte. Kok gjerne noen poteter og servér med smeltet smør og mer hakket, frisk timian!

Onsdag: Cannelloni med kyllingkjøttdeig og parmesan

Pastadag! Og denne gangen bruker vi pastaplater, koker dem lett, fyller med godsaker og ruller dem sammen før de settes i ovnen overdrysset med fersk, deilig parmesan... En hverdagshelt i ny forkledning.

(Flere pastaoppskrifter her. Og du: Pass på at du koker pastaen riktig!

Torsdag: Posjert laks med nytt tilbehør

Å posjere er en teknikk hvor du bruker væske til å varme opp kjøtt, fisk eller egg - men holder temperaturen under kokepunktet. Poenget er å beholde mest mulig smak og ikke gjøre fisken tørr og kjedelig.

I oppskriften nedenfor for koker du opp vann med appelsin, sitron og rødt pepper som du heller over fisken (en tykk laksefilet) og så setter i ovnen med steketermometer. Nå det viser 50 grader er fisken ferdig (noen liker at den blir 60).

Fisken serveres med en herlig pastinakkrett (som du kan bytte med gulrot om du ikke finner pastinakk).

Fredag: En smörgosbord med knekkebrød. scones, rakfisk og annet snadder

Dekk et bord med hjemmelaget pålegg og hjemmebakte knekkebrød (se enkel oppskrift nedenfor) eller scones med speltmel. Du kan for eksempel lage rekesalat eller skagenrøre.

Og siden det ikke er lenge til jul: Prøv deg på denne lekre saken med rakfisk...

Lørdag; Reinsdyrgryte av finnbiff

Unn deg en varmende og skikkelig viltgryte med finnbiff denne lørdagen. Det vil du ikke angre på!

Søndag: Kylling med potetmos

Vi avslutter uka med en liten lekkerbisken som alle liker: Kylling med potetmos og masse, friske brekkbønner. Enkel og nydelig mat.

Ha en god uke!

Erik Hannemann

Linsesuppe med gode smaker

Denne linsesuppa er krydret med kumin og koriander.

Ingredienser:

3 dl linser, røde

1 stk løk

1 ts kumin

1 ts koriander (tørket)

150 g chorizopølse

1 ts tomatpuré

2 ss flytende kylling kraft

salt og pepper

1 ts rødvinseddik

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Flyndre (rødspette)

Flyndre er enkelt, godt og super mat til hverdag og fest.

Ingredienser:

1 stk rødspette, eller annen flyndre på samme størrelsen

1 stk sitron

0,5 potte timian

salt og pepper

olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Astrid Hals

Cannelloni med kyllingkjøttdeig

Server gjerne cannelloni med en grønn salat og fileter av rosa grapefrukt.

Til 3 porsjoner:

400 g kyllingkjøttdeig

2 ss smør til steking

6 stk lasagneplater

4 ss olje

2 stk rødløk

1 fedd hvitløk

150 g frisk spirer

1 pk smøreost

4 ss parmesan, nyrevet

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Posjert laks

Å posjere er jålete ord for å trekke fisken i ovnen.

Ingredienser:

1 stk appelsin

1 stk laksefilet

1 ss estragon, tørket

2 l vann

2 ts salt

1 ss pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Pastinakk som tilbehør

Pastinakk passer veldig godt med gressløk.

Ingredienser:

2 stk pastinakk

3 ss gressløk, hakket

2 ss persille, finhakket

2 ss smør

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Knekkebrød

Knekkebrød er sjokkerende enkelt å lage.

Ingredienser:

600 g sammalt spelt mel

150 g smør

1 ss bakepulver

25 g sukker, helst brunt

1 ts salt

3 dl melk

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Rakfisk som forrett

Rakfisk er utmerket som forrett. Her er oppskriften på en lekker sak med lakserogn.

Ingredienser:

1 stk rakefiskfilet

1 stk rødløk

2 ss lakserogn

2 ss sennep

3 ss rømme

lefse r

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Finnbiff (reinsdyrgryte)

Denne gryta er laget på reinsdyrskav, det billigste kjøttet.

Ingredienser:

500 g reinsdyrskav

1 stk løk

3 ts mel

500 g poteter

2 stk gulrøtter

2 stk persillerøtter

1 dl tørket sopp

1 stk hvitløk

2 dl kremfløte

50 g brunost

1 ss solbærsyltetøy

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Kylling med potetmos i rund form

Det er pussig hvor mye som ligger i presentasjonen. Dette er kylling på sitt beste...

Ingredienser:

4 stk kyllingbryst eller kyllinglår (eller blanding)

Potetmos

8 stk poteter, mellomstore

100 g smør

1 dl melk

Grønnsaker

3 stk sjalottløk

0,5 stk paprika

1 fedd hvitløk

200 g brekkbønner

timian

salt og pepper

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):

Følg Sjuve på Twitter, så får du svar på alt de lurer på om mat

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

De deiligste eplekakene

Pannekaker med ny topp

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!