En flunkende ny ukemeny serveres herved! Jeg har gjort mitt beste for å lage en ukemeny som er enkel, morsom og spennende nok til å krydre hverdagen.

Dersom jeg klarer å gi hverdagen et løft gjennom maten har jeg lykkes. Derfor forsøker jeg alltid å lage en ukemeny med noen spenstige og utfordrende retter. Selv om mesteparten er enkelt og gjennomførbart, liker jeg å kaste inn noe som man ikke har prøvd før. Utfordringen er dog innenfor rekkevidde med litt innsats!

Viktigere enn å finne noe som pirrer nysgjerrigheten er å føle at du kommer til noe kjent og kjært. Derfor har alle ukemenyene mine et element av gjenkjennelse.

Mandag

Denne uka starter med en linsesuppe. Jeg slår med denne et slag for "ukomplisert mandag" (legger det herved som premiss for alle ukemenyene!).

Det billigste er å kjøpe tørkede linser. Du kan legge dem i bløt over natta, men de fleste typer kan du koke direkte. Det finnes også linser som er ferdig kokt, klare til bruk (på kartong, har jeg lagt merke til).

Selv serverer jeg linsesuppe med litt stekt pølse, men det er ikke nødvendig. Bare godt.

Tirsdag

Å kjøpe pesto på glass er en rask vei ut av middagsknipa. Men, det er dessverre ikke så mange gode (vi testet, her er den beste). Som alltid blir det mye bedre når du lager maten selv. Oppskriften du finner nedenfor er helt klassisk.

Liker du den, kommer du til å digge denne varianten med sitron og pinjekjerner også. Garantert.

Onsdag

Jeg håper noen kjenner denne klassikeren. I denne nydelige lakseretten pensles laksen med en blanding av honning og nøtter og så drysser du hakkede nøtter på før du setter den i ovnen... En sikker vinner for alle som liker laks - og de fleste som ikke liker laks.

Torsdag

Jeg spurte etter ønsker og tips på Facebook-siden og da kom det fram at mange hadde sei, torsk, breiflabb, men også masse kjøtt i fryseren. Derfor har jeg lagt inn en heidundranes potetsalat på denne torsdagen. Og den kan du servere både fisk og kjøtt til.

Fredag

Ris er ulidelig kjedelig. I utgangspunktet. Men, men denne oppskriften blir det alt annet en smakløst og traust. Her får risen følge av en masse duftende krydder, mandler og faktisk noen rosiner.

Det er nærliggende å servere kylling eller lam til denne risen. Du kan la det koke med i stekepanna, eller steke det hver for seg.

Husk i dag: Dekk andelårene med salt og legg i kjøleskapet

Lørdag

Her kommer helgens utfordring! Dette er dagen da du skal lage andeconfit. Får du ikke tak i andelår, kan du bruke kyllinglår for å bli trygg på teknikken. I oppskriften står er det oppført andefett i ingredienslista. Faktisk er ikke det strengt tatt nødvendig. Du kan også bruke olje, selv om det ikke blir helt det samme (fordi andefettet setter mye smak).

Husk i dag: Legg klippfisk i vann.

Søndag

Det er ikke mange ting som kan slå følelsen av å ha en stor, deilig gryte med rød bacalao stående og putre på en søndag. Så lenge du husker å vanne ut klippfisken er mye gjort: Legg poteter, løk og fisk lagvis i gryta som du har i tomater, krydder og olje og lar koke til det er ferdig. Enkelt, genialt og intenst smaksrikt.

For å krydre uka har jeg også laget et lite utvalg av hverdagsdesserter. Sjekk ut:

Appelsin med kanel og sukker

Stekt fersken

Blåmuggost med appelsin

En mango lassi

Jeg håper ukemenyen faller i smak!

(Over 14.000 følger nå Sjuve på Facebook!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du deilige smoothies

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Erik Hannemann

Linsesuppe med stekt pølse

Linsene blir gode med denne oppskriften.

Til 2 porsjoner:

200 g linser, gjerne røde

1 stk løk

1 fedd hvitløk

1 stk gulrot

10 cm stangselleri

1 bokser tomat

vann

20 cm chorizopølse

1 stk buljongterning

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Pesto

Dette er oppskriften på klassisk, grønn pesto.

Ingredienser:

1 fedd hvitløk

5 ss pinjekjerner

1 potte basilikum

75 g parmesan

0,5 dl olje

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Laks med sennep, honning og nøtter

Med denne retten på repertoiret kan du lage middag til to eller 20. Prinsippet er nemlig: Bland honning og sennep, smør på fisken, drys på nøtter og putt den i ovnen. Enklere blir det ikke!

Til 2 porsjoner:

0,5 stk kålrot

100 g smør

400 g laksefilet

2 ss honning

2 ss sennep

1 dl hasselnøtter

2 ss rømme

salt og pepper

dill, frisk

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Potetsalat med pinjekjerner

Denne salaten er stappfull av gode ting. Og poteter.

Ingredienser:

500 g poteter

3 stk sjalottløk

150 g lange, grønne bønner

50 g parmesan

70 g pinjekjerner

2 ss finhakket gressløk

5 ss olivenolje

1 ss sitronsaft

smør/olje, til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Ris som smaker

En enkel måte å få risen til å smake skikkelig på.

Ingredienser:

1 stk kanel stang (eller 1 teskje kanelpulver

2 dl basmatiris

1 neve rosiner

1 neve mandelflak

kardemomme

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Andeconfit (confit de canard)

Andeconfit er mye enklere enn du tror. Du trenger bare tre ingredienser.

Ingredienser:

2 stk andelår

0,5 kg salt

3 dl and efett, eller nok til at lårene dekkes

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Bacalao

Her er Christopher Sjuves oppskrift på bacalao. Han er raus med oljen!

Til 8 porsjoner:

600 g klippfisk, tørket - eller 2 kilo utvannet klippfisk

1 kg løk

1 kg poteter

2 stk tørkedechili(valgfritt)

3 bokser tomat

10 stk pepperkorn

1 stk hvitløk

2 stk laurbærblad

20 stk oliven, sorte

200 g syltetpaprika(kjøpes på glass i de fleste butikker)

2 dl olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om: