Det er mandag - og da kommer det som alltid en ny ukemeny. Sist uke var det både chili con carne og quesadilla på menyen. Denne gangen er vi stort sett innaskjærs.

Mandag

Noen ganger er man bare fysen på noen superenkelt - og det er forbløffende ofte på mandager. Og jeg vet ikke hvor mange ganger farsekaker har vært svaret på min indre, ordløse lengsel.

Hva er farsekaker? Farsekaker er det moren min lagde når hun hadde dårlig tid, tror jeg. Saken er at du kjøper fiks ferdig medisterfarse i butikken. Så bruker du en spiseskje til å forme usymmetriske kaker som du steker gylne i stekepanna. Disse ble uten unntak servert med kålstuing. Og det er nettopp det finner i denne ukas mandagsmat.

Tirsdag

Laks er blitt hverdagsmat. I denne retten får laksen følge av purre som kokes myk i fløte. Så hakker du kokt egg som du har over fisken og strør til slutt over hakket dill. Enkel og flott hverdagsmat.

Onsdag

Den kjempeflinke matskribenten Ruth Reichl fra USA skrev at hun aldri hadde møtt et barn som ikke likte spagetti carbonara. Jeg er delvis enig. Jeg har nemlig ikke møtt noen voksen som ikke liker det heller.

Det eneste du trenger å kunne er å steke baconet skikkelig sprøtt. Oppskriften finner du nedenfor.

Torsdag

Jeg blir ikke yr når jeg hører "plukkfisk". Men, fortell meg at du skal spise lettsaltet torsk med gode grønnsaker og bacon - ja, se da blir jeg straks i bedre humør. Plukkfisk høres merkelig utdatert ut og ingen har vel spist dette siden de hadde konge på frimerkene i England.

Oppskriften nedenfor er helt klassisk. Det er selvsagt lov å bruke flere grønnsaker om du har det i hus.

Fredag

Da jeg først skrev denne saken om disse fabelaktige kjøttbollene veltet det inn reaksjoner.

- Skal du virkelig ha i rosiner? Pinjekjerner i kjøttboller?, spurte de.

I dagene som fulgte kom det en jevn strøm av lovprisninger fra folk som hadde lagd kjøttbollene. På telefon, sms, Facebook-siden og fra alle kanter strømmet meldingene inn. Det var helt overveldende. Og alle skeptikerne måtte innrømme at de var de beste kjøttbollene de hadde spis. Og at de aldri hadde trodd at rosiner hørte hjemme der.

Lørdag

En herlig duftende gryte som står og putrer bærer bud om en lat lørdag. Og denne gryta er virkelig enkel å lage.

Søndag

- Vi lagde ertesuppa di her om dagen.

Jeg blir alltid litt nervøs når kjentfolk innleder på den måten. Det høres ut som de har en høne å plukke med meg. Heldigvis var fortsettelsen sånn:

- Den var utrolig god. Og vi hadde mat i tre dager etterpå.

Jepp, den oppskriften er raus. Det er en hel svineskank som kokes sammen med ertene. Husk at ertesuppa skal kokes en god stund (her er en lynkjapp variant, om du ikke har tid).

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (6800 mennesker tar ikke feil...)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Så gode kan ovnsbakte poteter bli

Lavkarbobrødet som smaker godt

10 oppskrifter med kjøttdeig

Prøv denne indiske smaksbomben

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Erik Hannemann

Farsekaker med kålstuing

Farsekaker er skreddersydd for hverdager med lite tid til matlaging og magre lommebøker. De serveres gjerne med tyttebærsyltetøy, kokte poteter og kålstuing.

Ingredienser:

400 g medisterdeig

0,5 stk kålhode

2 ss mel

2 ss smør

3 dl melk

0,5 ts muskat

smør til steking

tyttebærsyltetøy

Høyde (px): Bredde (px):
Alf Börjesson

Laks med fløtekokt purreløk

Vårløk er godt til all fisk. Her er det sammen med laks i en spennende rett.

Til 4 porsjoner:

600 g laksefilet

2 ss olje til pensling

2 bt vårløk

2 dl matfløte

2 stk egg, hardkokt

1 bt dill, frisk

1 ss smør

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Spaghetti Carbonara

Dette er antakelig den enkleste oppskriften på Spaghetti Carbonara noensinne. Mine damer og herrer - her er pasta carbonara!

Til 2 porsjoner:

1 pk bacon

250 g spagetti

3 stk egg

salt og pepper

100 g parmesan

Høyde (px): Bredde (px):
Tom Haga

Plukkfisk med erter og gulrøtter

Har du prøvd denne tradisjonsretten? Det er "lapskaus" av fisk med hvit saus og grønnsaker og strø av bacon på toppen.

Ingredienser:

180 g utvannet klippfisk eller lettsaltet torsk per person

2,5 stk poteter

2 dl erter, frosne

4 stk stor gulrot

salt og nykvernet pepper

Hvit saus (1 liter)

60 g smør

60 g hvetemel

1 l melk

salt og nykvernet pepper

ev. en klype revet muskat

Garnering

8 skiver bacon

2 ss smør

persille

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Kjøttboller (i verdensklasse)

Med denne oppskriften får du saftige, saftige kjøttboller.

Ingredienser:

0,5 kg kjøttdeig

3 skiver brød, skorpen fjernet

2 stk egg

2 fedd hvitløk

3 ss parmesan, nyrevet

2 ss persille

3 ss pinjekjerner

3 ss rosiner

salt og pepper

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Finnbiff (reinsdyrgryte)

Denne gryta er laget på reinsdyrskav, det billigste kjøttet.

Ingredienser:

500 g reinsdyrskav

1 stk løk

3 ts mel

500 g poteter

2 stk gulrøtter

2 stk persillerøtter

1 dl tørket sopp

1 stk hvitløk

2 dl kremfløte

50 g brunost

1 ss solbærsyltetøy

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Peter Berg

Ertesuppe med kokt svineknoke

Kan du kutte løk, kan du lage ertesuppe. Den gode smaken får du når du lar en svineknoke koke ertene. Her er oppskriften!

Til 4 porsjoner:

500 g erter

1 stk svineknoke

1 stilk stangselleri

1 stk gulrot

1 stk løk

vann

1 stk purre

4 stk poteter

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om: