Ordet "diett" er heldigvis fraværende i mitt liv. Unntaket måtte være om noen spurte meg direkte: Hva slags "diett" er du på? Da kunne jeg muligens svare: "Livets gla'-diett" - som betyr at man spiser det man har lyst på.

Share

For en tid tilbake gikk jeg frivillig med på å ikke spise karbohydrater på én måned. (Gikk jeg ned i vekt? Les her).

Kortversjonen er at jeg ikke ble overbevist om at en slik kur, eller diett, gjør noen lykkelig. Jeg tror snarere at dette er nøkkelen å spise sunt.

Mitt kjedelige svar når noen spør meg om sunn mat, slankemat og så videre er at det er de store linjene som teller. Er du misfornøyd med kroppen må du simpelthen sjekke matmatvanene dine og justere deretter.

Men, det er mange som har klokkertro på lav-karbomat. Og mange skriver og spør om jeg har noen gode oppskrifter. Klart vi har!

Saken er at det ikke er noe i veien med smaken på den maten. Det er bare årsaken til hvorfor man unngår brød og pasta jeg er skeptisk til.

Rent kulinarisk er det ikke noe veien med å spise gode retter med linser, for eksempel.

Så til maten!

Det første jeg vil anbefale er å teste ut disse tre oppskriftene på brokkoli og servere dem med stekt fisk.

Et annet generelt tips er å bli en djevel på lage omelett og dessuten bli god på lav-karbo-tapas. Da blir det ikke kjedelig. Ellers er denne 10-minutters ertesuppen en sikker vinner.

Nedenfor har jeg samlet retter for en hel uke. De burde tilfredstille enhver lavkarbo-junkie.

Jeg foreslår at løk- og suppstuingen serveres sammen med kyllingen. Ellers er det fritt fram for å sjonglere med oppskriftene.

Les også:

Sunne oppskrifter for hele uka

Slik blir brokkoli godt

Supereplekaka lager du slik

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Peter Berg

Chili con carne med rømme og tortilla

Chili con carne er nydelig hverdagsmat som metter og varmer. Det er overraskende enkelt å lykkes med chili con carne og når du serverer med tortillachips og rømme er suksessen sikret.

Til 4 porsjoner:

2 stk løk

0,5 kg kjøttdeig

1 ss tomatpuré

2 stk tomatboks

5 fedd hvitløk, skrelt

3 stk soltørkede tomater, hakket

3 stk gulrøtter, skrelte

2 bokser bønner, f. eks kidneybønner

1 ts kuminfrø

1 ts korianderfrø eller pulver

1 stk chili, eller flere

1 ts chilipulver

2 stk paprika

4 ss rømme

tortillachips

Høyde (px): Bredde (px):

Salade Niçoise

Denne salaten er et måltid i seg selv, men kan brukes som tilbehør til f. eks grillet fisk.

Ingredienser:

4 stk poteter

10 stk aspargesbønner(brekkbønner)

0,5 stk salathode(velg et du liker)

4 stk egg

2 stk sjalottløk

8 stk cherrytomat

1 dl oliven, sorte

0,5 bokser sardiner

1 dl olivenolje

3 ss sitronsaft

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Superrask tomatsuppe

Her har du kanskje den raskeste tomatsuppe som finnes!

Til 1 porsjon:

1 stk sjalottløk

1 stk tomatboks

1 ss sukker

1 ss eplecidereddik

1 ss kyllingbuljong

2 ss kremfløte

1 ss oregano

150 g kjøttdeig

parmesan

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Banket kylling med cheddar og skinke

Dette er en genial måte å banke litt smak inn i kyllingen på.

Ingredienser:

4 stk kyllingbryst

4 skiver cheddar

4 skiver parmaskinke, serranoskinke eller norske spekeskinker

sitronpepper

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Løk- og soppstuing

Dette tilbehøret passer til alt!

Ingredienser:

1 stk løk

5 stk champignon, i skiver

1 fedd hvitløk

2 dl kremfløte

salt og pepper

Eventuelt litt tørkede urter som basilikum, timian, oregano, rosmarin, merian etc

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Ratatouille Confite au Four

Dette er Clotildes ovnsbakte variant av ratatouille. Den bakes i ovnen - og stekes ikke i panne. Slik holder grønnsakene bedre på teksturen og smakene.

Ingredienser:

2 stk løk

2 fedd hvitløk

1 stk aubergine (dersom du vil lage den tradisjonelle utgaven fra Nice må du droppe auberginen)

1 stk squash

2 stk paprika, grønn

8 stk små tomat

2 kvist rosmarin

2 kvist timian

olje

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Raske blåskjell

Disse blåskjellene lager du på 10 minutter.

Til 2 porsjoner:

1 stk sjalottløk

1 stk fennikel

1 stk hvitløksfedd

1 dl vann

1 dl fløte

1 ss hvitvinseddik, eller estragoneddik

400 g blåskjell

olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!