Linsesalat med fetaost

MED FETA. Linsesalat som metter til middag eller lunsj. © Foto: /matprat.no

Koketips

Det kan lønne seg å skylle og rense linsene før bruk - småstein og rusk kan dukke opp. Det er ikke nødvendig å legge linser i bløt, men hele linser (med skall) kan godt ligge i vann en times tid eller mer. Det korter ned koketiden.

Koketiden avhenger av hva du skal bruke linsene til. Vær derfor nøye med å se og smake underveis. I salater koker du dem minst, om ønskelig litt lenger tid til tilbehør, og lengst til stuinger og mosede supper. Til stuinger er det viktig å la linsene koke seg nesten ferdig i vann/klar kraft før du tilsetter f.eks. hermetisert tomat. I motsatt fall, vil du få problem med å få linsene gjennomkokt.

Linser kan smake litt kjedelig helt naturell. Litt buljong, krydder og urter gjør susen. En skvett eddik i kokevannet eller salat med linser gir litt syre og motvekt til linsenes fyldige smak. Ellers kler linser kraftige smaker som løk, tomat, bacon, spekeskinke, krydder og urter.

Linser var lenge temmelig utrendy saker i Norge. Med unntak av helsekostfanatikere og veggiser, var det vel knapt nok noen som lot seg friste. Men det er det blitt en endring på. Nå serverer til og med de fineste restauranter linser som tilbehør til sine lekkert danderte retter. Det er da gjerne de små og dyre franske puylinsene - de står nemlig spesielt høyt i kurs hos kokkene.

Seks gode oppskrifter:

Kyllingfilet på linse- og spinatseng

Linsesalat med fetaost

Linsesuppe med kokos og koriander

Linsesuppe med bacon

Indisk linsestuing (daal) med røde linser

Stekt breiflabb med grønne linser

Fire gode grunner til linsenes popularitet

1. Linser er sunt

Høyt innhold av proteiner gjør at linser er en god erstatter for kjøtt. Proteiner gir stor metthetsfølelse, samtidig som det ikke øker blodsukkeret - helt i tråd med slankende lavkarbo kosthold à la Fedon Lindberg. Proteinene i linser og belgfrukter er ikke av samme type som kjøtt. Det anbefales derfor å spise kornprodukter i samme måltid for at kroppen skal kunne nyttegjøre seg proteinet. I tillegg til proteiner, inneholder linser en god del fiber og mineraler.

2. Linser er miljøvennlig

Ved å erstatte kjøtt helt eller delvis med linser og bønner bidrar du positivt til drivhuseffekten.

3. Linser er billig

Med litt ekstra som løk, litt krydder og ris kan en pose linser mette svært mange. De sveller også mye opp under koking. Aller billigst er linser i "innvandrerbutikker", i helsekostforretninger er de en del dyrere.

4. Linser smaker godt

Som tilbehør til kjøtt og fisk, i supper og stuinger og salater - linser høyner måltidet.

India har en stor andel vegetarianere, og de spiser mye linser. Det gjør at det finnes mange spennende oppskrifter på blant annet indisk dal (linsegrøt). Middelhavskjøkkenet byr også på en god del retter med linser.

Les også:

Sunt og godt med kikerter

Lev sunnere med middelhavskosthold

Kilder: «Belgfrukter - ny, gammel nordisk basismatvare?» av Fedon A. Lindberg og Marte Ottesen, «Indisk mat på norske fat» av Niru Kumra (Holm & Tangen Forlag 2004)

Astrid Hals

Kyllingfilet på linse- og spinatseng

En mettende, men mager kyllingrett med linser og spinat.

Til 4 porsjoner:

4 stk kyllingfilet

salt og nykvernet pepper

smør eller olje til steking

Linse- og spinatseng

4 ss olivenolje

1 stk løk

1 fedd hvitløk

1 ts garam masala (indisk krydderblanding)

1 ts karri, gjerne litt sterk type

3 stk kardemomme, hel

250 g linser, grønne

5 dl vann

2 stk tomat

175 g spinat, frisk

1 stk sitron, saften av den

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Astrid Hals

Linsesalat med fetaost

Lag denne salaten i litt god tid før du skal servere den, slik at all smaken trekker inn i linsene.

Til 4 porsjoner:

225 g røde, gule eller grønne linser

1 stk laurbærblad

1 ss rødvinseddik

2 fedd hvitløk

1 ts sukker

12 dl vann

2 ss salt

1 stk finhakket rødløk

50 g soltørkede tomater i olje, silt av og hakket

2 ss balsamicoeddik

3 ss olivenolje, extra virgin

100 g smuldret fetaost

3 ss finhakket blad persille

Høyde (px): Bredde (px):

Linsesuppe med kokos og koriander

Til 4 porsjoner:

2 ts fennikelfrø

2 ts korianderfrø

4 ss sesamolje

2 stk vårløk, finhakket

2 stk gulrot, revet

2 stk rødløk i tynne skiver

2 stk limeblader

4 fedd hakket hvitløk

1 ss finhakket rød chili pepper

4 cm ingefær, revet

4 dl kokosmelk

1,25 l vann

1 dl linser, røde

2 ts fiske saus

4 ss lime, saften

1 bt koriander, hakket

Høyde (px): Bredde (px):
TV2

Linsesuppe med bacon

Til 4 porsjoner:

150 g lettsaltet sideflesk eller bacon

1 stk løk

2 stk vårløk

4 dl linser (de små røde)

1 l hønsebuljong

3 stk stangselleri

2 stk gulrot

3 fedd hvitløk

bladpersille

salt

pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Indisk linsestuing (daal) med røde linser

Til 4 porsjoner:

200 g linser, røde

1 l vann

1 ss ghee ELLER:

3 ss smør/nøytral olje

1 stk mellomstor løk

2 fedd hvitløk, finhakket/knust

2 cm ingefær, revet

0,5 ts salt

0,5 ts gurkemeie

1 ts spisskummenfrø

1 ts koriander, malt

0,25 ts chilipulver

1 klype dyvelsdrek (om ønskelig. Reduserer tarmgass)

1 ss hakket frisk koriander

Høyde (px): Bredde (px):

Stekt breiflabb servert med grønne linser

Til 4 porsjoner:

800 g breiflabb filet, ev steinbit eller torskefilet

salt

3 ss olje

pepper

Linser

150 g linser, grønne

3 dl vann

2 skiver sellerirot

1 stk gulrot

0,5 stk purre

2 ss smør

salt

pepper

hakkede urter

Soyasmør

1,5 dl usaltet smør, lett brunet

1 fedd hvitløk

1 stk sjalottløk

2 ts finhakket frisk ingefær

1 ss hakket bladpersille/kruspersille

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!