Det skal liksom være så greit å få med unga på tur.

Slik jeg husker det var ikke "tur" det morsomste jeg visste. Å "gå tur" er ikke et umiddelbart et konsept som tiltaler barn.

- Gå? Bare gå? Hvorfor det?

Jeg synes ikke det er så lett å formidle, i kampens hete, at det å gå ut i skogen er sunt for kropp og sjel og at det å bryte opp fra kjente vegger virker nærende på kreativiteten. Om jeg forsøker å forklare at det er godt få litt avstand til hverdagslige tralten, så har det merkelig lite effekt.

Nei, så jeg svarer heller:

- Du skal få noe godt.

Det kommer selvsagt et oppfølgingsspørsmål, og da må man være parat. Det kan jo være en sjokoladebit, men det er ikke alltid det holder i våre dager (var det enklere før?).

Å forberede seg litt gjør hele turprosjektet litt enklere. Det er mange muligheter her. Man kan ta med gassblusset og steke noen lapper og servere dem med rømme og syltetøy, for eksempel. På den måten får man kjenne på hvor godt maten smaker utendørs.

Jeg har full respekt for alle som har lavere ambisjonsnivå, altså. Du behøver slett ikke steke lapper, pannekaker eller pølser for at turen blir vellykka.

Dersom målet er å holde energinivået oppe på unga finnes det noen smarte småtriks. Du kan for eksempel lage de kule energibarene med havre eller smekke sammen en luresmoothie med grønnsaker som ikke barna vet om.

Dersom du bare vil være grei kan du prøve å lage det jeg som oftest tyr til: Jeg kjører yoghurt (eller biola, cultara etc) sammen med bær og banan - og lar de få sugerør. Det er bemerkelsesverdig hvor mye du får til med sugerør...

Oppskriftene du trenger finner du nedenfor!

Foto: Øyvind Lie

Energibar

Slik lager du energibar!

Ingredienser:

200 g havregryn

250 stk nøtter

250 g rosiner

200 g smør

100 g sukker, brunt

180 g honning

0,3 ts kanel

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Turdrikk til barn

Dette er en enkel turdrikk som gjør barna glade.

Til 2 porsjoner:

4 dl biola, cultura eller ligende (ha litt melk i yoghurten om den er for tykk)

100 g bær, gjerne en blanding med frosne bær

1 stk banan

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher SJuve

Lapper

Dette er en superfin oppskrift på lapper. Kjekt å ta med tur i termos!

Ingredienser:

1,5 dl sukker

3 stk egg

3 dl kulturmelk

1 ts bakepulver

4,5 dl hvetemel

3 ss smør

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!