Spansk mat

Helgemeny på spansk

Her har du litt til sangriaen!

Publisert Oppdatert

Jeg har nettopp kommet hjem fra et svært inspirerende opphold i Madrid. Jeg ble invitert til å være med på det som heter Madrid Fusion - et arrangement som samler nye skudd på den kulinariske himmelen, men også etablerte stjerner som Heston Blumenthal (Fat Duck), Harold McGee (som har skrevet bibelen "On food and Cooking), Ferran Adrià (El Bulli, nå nedlagt, men han har startet en ny, superkul tapasbar i Barcelona som heter Tickets) og i år dukket Nathan Myhrvold opp, mannen bak den gigantiske boka Modernist Cuisine på 2.438 sider. (En hyggelig, styrtrik amerikaner med norske aner som jeg skal skrive mer om en annen gang!).

Madrid Fusion er svært toneangivende. Å komme hit er som å gå på en haute couture-visning i Paris: Du kommer aldri til å kjøpe eller ta på deg klærne, men det er veldig inspirerende. For eksempel så vi et stykke kål som hadde blitt kokt på seksti grader i to uker i en olje som var framstilt av fiskeben (stør), kjøtt på en 7-år gammel ku som ble røkt i bjørkebark, jordskokkpure med ville kirsebær, retter som ser ut som rustne spiker, ost som ikke er ost, men laget av linfrø kokt i melk på 85 grader, mat som ser ut som fuglereder også så videre.

Det er morsomt, men ikke alltid like praktisk anvendelig, selv for en logrende, ivrig hjemmekokk. Men, i Spania vet man også hvordan man tar vare på mattradisjonene. Derfor skal jeg servere en spanskinspirert meny denne helgen.

Den spanske menyen

Jeg begynner selvsagt med spansk skinke. Selvsagt? Jo, fordi jeg tok med meg verdens aller beste spekeskinke. Jeg er bitt av skinkebasillen - og derfor klarer jeg ikke lenger å sette pris på ferdig oppskåret skinke. Det kan simpelthen ikke sammenlignes med skinke du skjærer selv. Og skal du det så trenger du en lang, lang kniv som er laget nettopp for det formålet. Men, for alle som ikke har lang filetkniv og et godt stykke skinke finnes det heldigvis andre muligheter. For eksempel en andalusisk gazpacho, tortilla som forrett eller en råkul og overraskende mandelsuppe.

Hovedretten er så erkeklassisk at den egentlig ikke trenger noen nærmere presentasjon. Vi snakker om den nasjonale stoltheten paella. Et lite tips på veien: Det er overraskende godt, det som setter seg fast i bunnen av stekepannen. Utfordringen er å svi litt, men ikke for mye.

Oppskriften du finner nedenfor er min variasjon, ikke spesielt sprelsk, men temmelig klassisk. Når det er sagt, så er det veldig mange varianter. Omtrent en for hvert hushold med kjøkken i Spania. Du kan bruke oppskriften som en guide og legge til og trekke fra etter eget forgodtbefinnende.

Desserten er like god og klassisk. Det er en crema catalana: Den spanske varianten av creme brulee. Det er morsomt å lage den, men du er nesten avhengig av et verktøy for å brenne den på toppen (creme brulee-brenner eller skibrenner), med mindre du vil ta sjansen på å bruke ovnen. Det kan gå om du passer godt på.

Vil du heller prøve deg på de noen herlige churros, så har du en ganske enkel oppskrift her.

Ha en god, spansk helg!

 

Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.

 

Les også:

Pannekaker med ny topp

Slik baker du laks i ovnen

Slik lager du perfekte muffins

Oreokake blir godt på denne måten

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Spansk skinke, jamón, jamón

Spansk skinke krever ingen oppskrift, men her har du noen enkle serveringstips.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

........

Christopher Sjuve

Paella

Paella er spanias nasjonalrett. Nydelig mat som er morsom å lage sommer som vinter.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

20 stk Kyllingklubber

2 stk Løk

3 stk Hvitløksfedd

300 g Paellaris

2 dl Hvitvin

2 stk Tomat

1 ts Cayennepepper

1 klype Safran

1 stk Paprika, rød

200 g Erter

25 stk Reker

0.5 kg Blåskjell

3 ss Persille

1 stk Sitron

Salt og pepper

1.5 l Fiskebuljong

Erik Hannemann

Crema catalana

Her er en super oppskrift på crema catalana. Det er lettest om du har en crème brûlée-brenner, men det går an å bruke ovnen også.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

6 stk Eggeplomme

6 ss Sukker

1 ts Kanel

0.5 ts Sitronskall

4 dl Kremfløte

1 stk Vaniljestang

Sukker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning