Den dagen visste jeg at sausen kom til å bli grønn.

Det luktet så godt. Hele bilen var fyltes av denne duften på et blunk.

Jeg var på hjem fra butikken. Og posen med det lille, grønne mirakelet ga fra seg en så potent odør at jeg ble minnet om hva jeg skulle lage hele veien hjem.

En ny saus er mer verdt for menneskeheten enn mange andre oppdagelser. For eksempel vil jeg påstå at det er artig med en ny edderkopp, men om jeg kunne velge? Jo, da blir det saus. Hadde ikke verden et fattigere sted uten hvit saus, bearnaise, eller denne lammekraften?

Et mirakel

Det er miraklenes tid. Ja, for det oppleves som et mirakel når du er liten: Du legger noen bittesmå frø i en boks med jord før du går hjem fra barnehagen. Dagen etter er det grønt i boksen. Etter enda en dag har det kommet små, grønne skudd som lukter helt, helt nydelig. Sannelig, karse er et mirakel.

Karse finner jeg nå i butikken til 9 kroner og nitti øre. Mirakuløst billig for så mye smak. Det er verdt å kjøpe det bare for å lukte på det i bilen hjem. Den unnselige planten har mye mer kraft enn det barnlige imaget skulle tilsi.

Jeg har begynt å bruke karse mer og mer. Det er for eksempel nydelig sammen med reddiker (dryss det over de her, for eksempel), i potetsalat i stedet for dill eller sammen med knust hvitløk, olje som du har over skiver med lammestek.

Nedenfor finner du den grønne sausen med karse - det egner seg kanskje aller best til hvit fisk.

Erik Hannemann

Grønn saus med karse

Denne sausen egner seg godt til hvit fisk.

Ingredienser:

2 dl kremfløte

100 g smør

2 stk sjalottløk

1 bokser karse (ca 4 spiseskjeer finhakket karse)

1 ss eplecidereddik

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!