OPPSKRIFT PÅ MOJITO

Mojito med appelsin

En vri på klassikeren gjør mojitoen ny.

OPPSKRIFT PÅ MOJITO: En liten vri på klassikeren mojito.

OPPSKRIFT PÅ MOJITO: En liten vri på klassikeren mojito. Foto: Foto: Erik Hannemann

Publisert Oppdatert

Det går en stund mellom hver gang jeg blander meg en drink. Når jeg først gjør det må det være en gin and tonic (slik lages den perfekt), denne eventyrdrinken, en lekker cosmopolitan eller en overraskende cognac-cocktail.

Nå var tiden kommet for å ta en ny titt på mojitoen. Du finner den originale oppskriften nedenfor (og her), men jeg hadde nå tenkt å se om jeg kunne gjøre noe morsomt med den.

Det er ikke enkelt. For en mojito er en nesten-perfekt drikk. Kanskje er mojito helt perfekt? Men, utgangspunktet var alt annet enn bra. Som så mange andre drinker spiller krydderiene opprinnelig rollen som smaksmaskerere. Før destilasjonsmetodene ble så gode som de er i moderne tid, var brennevin ofte urent og smaken var deretter. På Cuba brukte de en blanding av lime, sukker og mynte for å gjøre det drikkbart.

Mojito er ikke sterkt

Masse syre fra limen, balansert med sukker, og en masse villmynte (ikke slik vi har i butikken, dessverre) gjorde susen. Mojito er en såkalt highball. En highball er altså en drink som består av sprit, men har en større andel av ikke-alkoholholdig væske (gin og tonic, whisky og soda er andre eksempler). Det betyr at en vanlig drink kan ende opp med pluss minus 10 prosent alkohol.

Det er ikke rart det ble populært. Når den svært alkoholbevandrede forfatteren Ernest Hemingway spritet opp sine skriverier med mojito ble den sakte med sikkert en av de mest markante stjernene i cocktailhimmelen.

Så, hvordan kan den gjøres bedre?

Vel, det er en smakssak om det blir bedre med appelsin, men det skap i alle fall litt variasjon og diskusjon. Min ørlille vri på denne klassikeren er å ha litt appelsinsaft, ferskpresset, og litt appelsinskall i drinken. Det er alt.

Min lille vri utelukker ikke, på noen måte, at jeg ikke skal lage mojito etter den klassiske oppskriften igjen. Det finnes andre variasjoner, og de mest kjente bidragene er kanskje de med angostura bitter, jordbær og (huff da) Redbull.

Noe av det viktigste når du lager en mojito er uansett hva du gjør med myntebladene: Poenget med å knuse myntebladene må ikke oversees. Poenget er at du skviser ut oljene som finnes i mynten og det er den som setter den gode smaken. Det er ikke så nøye hva slags redskap du bruker, men et finnes altså drinkredkskap som er laget nettopp for denne oppgaven. Før du kjøper en slik, kan enden på en tresleiv gjøre samme nytten for mojitoen din.

Oppskriftene finner du nedenfor!

Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.

 

Les også:

Slik blir det tre forretter av en salmalaks

Dette er det beste brødet du kan bake

De beste potetoppskriftene

Aioli lager du enkelt på denne måten

Her kan du søke blant 5. 000 oppskrifter!

Mojito med appelsin

En liten vri gjør mojito nytt.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

4 cl Rom, lys

2 cl Limejuice

1 cl Appelsinjuice

Appelsin

1 dl Soda

1 ts Sukker

Mynte, frisk

Is

Crestock

Mojito

En av sommerens store høydare!

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

4 cl Rom, lys

2 cl Limejuice

2 ts Sukker

Mynte, frisk

Soda

Lime

Is

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning