- Nei, nei!! Du kommer aldri til å lære å lage mat, sa han på gebrokkent norsk. Jeg hadde akkurat satt over litt vann fordi jeg skulle koke ris.

 

Skulle jeg ikke koke opp vann, liksom? Vi var jo enige om å koke ris...?

Mange år senere vet jeg jo at mine favorittretter med ris, spansk paella og indisk biryani overhodet ikke handler om å koke ris i vann, slik jeg var oppvokst med. (Det eneste som funker uten krydder er sushi - slik lager du den risen).

Så dyttet Farooq meg til side og den utmerkede kokken viste hvordan ris skulle lages.

Supre lunsjer

Jeg jobbet sammen med den pakistanske kokken mens jeg studerte. Med jevne mellomrom lagde han supre lunsjer som alltid var utrolig gode, alltid var pakistanske, og alltid var basert på ris.

Så hva gjorde han? Han kokte i alle fall ikke risen i vann.

Han begynte selvfølgelig å steke løk i olje. Og når han hadde i krydderne luktet det som det må gjøre på gatehjørnene i Peshawar.

Dette er cluet

Og det er nettopp det som er cluet: Lag en krydderblanding som du steker i løk, hvitløk og olje før du har i ris og vann.

Denne blandingen kan gjerne ha ingefær og tomater også.

Hvilke krydder som passer er det best å finne fram til selv, men et godt utgangspunkt er en blanding av disse:

  • Kumin (Spisskummen)
  • Paprika
  • Chili
  • Gurkemeie
  • Nellik
  • Kanel
  • Kardemomme
  • Anisfrø
  • eventuelt en klype safran

Til en romslig risgryte er et utgangspunkt på en liten teskje av hvert krydder OK. Kanskje er det lurt å være litt forsiktig med chili og nellik. Blandingen bør absolutt justeres etter din egen smak.

Det er ingen regler som er viktige her. Er du glad i taco kan du bruke denne krydderblandingen.

Nedenfor finner biryani-oppskriften. Det er bare å eksperimentere seg fram til de smakene du liker best.

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook.

 

Les også:

Er dette Norges beste viltgryte?

Slik saltbaker du fisk

Dette er den deiligste eplekaka

Slik blir kyllingen skikkelig saftig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Biryani - indisk kyllingrett

Dette er en indisk rett som smaker akkurat slik indisk mat skal smake. intenst og spennende.

Til 4 porsjoner:

5 stk poteter

2 stk løk

2 fedd hvitløk

0,5 ts chilipulver

4 cm ingefær

0,5 ts gurkemeie

1 ts knust kumin

3 stk tomater

2 ss yoghurt

0,5 ts kardemomme

1 ts kanel

1 stk kylling, delt i åtte (eller fire kyllingbryst delt i biter)

Risen

1 stk løk

2 stk nellikspiker

1 ts kanel

2 cm ingefær

1 klype safran

1 ts kardemomme

500 g basmatiris

vann

3 ss flytende kylling kraft

salt og pepper

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!